problem - może ktoś pomoże
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
aparat canon eos 300D, obiektywy różne, pierwsze zdjęcie zrobione obiektywem FD Canona 135 mm, drugie stadartem Canona 18-55mm, bez filtrów, bez osłon (tzn. 135mm jest z osłoną, ale akurat nie była w użytku). Najdziwniejsze jest to że takie zdjęcia wychodzą czasami w serii, jedno jest ok, a następne nie, potem znowu ok..
jakieś pomysły co jest grane?
przyznam się, że wcześniej kiedy zapisywałam w jpg, nie miałam takich problemów, dopiero od kiedy używam RAW, chociaż nie wiem czy to ma jakiś wpływKomentarz
-
-
poszukałam i ... wydaje się podobne, tylko że na fotach z bandingiem są to głównie poziome pasy, a u mnie jest siatka, tam też piszą o wysokich czułościach np.1600, ja robiłam przy 100. Czy ktoś mi może pomóc i wie jak to zlikwidować?Komentarz
-
zła obróbka w raw. niewolno zbyt dużo wyciągać z rawów bo wtedy pojawia się ta siatka. też tak mam jak poszaleję z ekspozycja i shadows/highlights.
myślę że powinnaś poprawnie naświetlać zdjęcia żeby później nie przeginać podczas wywoływania rawa.| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |Komentarz
-
no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?Komentarz
-
A w jaki sposob wywolalas RAW?Zamieszczone przez asai13no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?
Prawdopodobnie twoj program do wywolania RAW ma ustawiona automatyczna korekte ekspozycji i jasnosci co powoduje wyciaganie z cieni detali a przez to moze spowodowac rowniez taki efekt.Komentarz
-
Komentarz
-
podeslij jakiegos przykladowego RAWa, ktorego uwazasz za zaszumionego, bo inaczej to sobie tylko bedziemy nabijac posty zgadywaniem jaka jest przyczyna szumow
Komentarz
-
Po pierwsze nie 300D a Rebel a to duża różnica biorąc pod uwagę specyfikę sprzedaży cyfrówek w Polsce.Zamieszczone przez asai13aparat canon eos 300D
Mam podejrzenia, że możesz mieć zwyczajnie aparat ze zwalonej serii.
Tak to jest jak się nie czyta plrfc...
Podeślij mi proszę rawy z tej serii o której piszesz (pierwsze zdjęcie z serii OK, następne już z szumami)
Adres maila wysyłam ci na PWthe silence is deafeningKomentarz
-
do viteza - z tego co wiem mój program do wywoływania RAW pokazuje zdjęcia tak jak zostały zrobione, a potem ewentualnie mogę korygować ekspozycję, cienie, jasność itp
do miklo - czy ten efekt był od początku? pojawił się dopiero kiedy zaczęłam zapisywać foty w formacie RAW, a wybiera je losowo, jedne są normalne a inne nie
DoMiNiQuE- wszyscy zainteresowani, poproszę o maile , wtedy wyślę RAWyKomentarz
-
-
faktycznie, program (do ściągania RAW) automatycznie ustawia większość funkcji.. nie wiedziałam.. korzystam z tego od niedawna
zwracam wszystkim honor, faktycznie program ustawia w niedoswietlonych zdjeciach ekspozycje na maksa, zeby je wyciagnac
dzieki za pomoc i pozdrawiam serdecznieKomentarz
-
na drugim zdjeciu oryginalnie te liscie sa calkiem zacienione bo slonce tak jarało ze wyszly czarne przez kontrast jaki to jarajace slonce dawalo.
a chcialas zeby bylo widac detale i pojechalas z ekspozycja przy wywolywaniu...
mam racje?
EDIT:
aha, mam:P
no to problem z głowy
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |Komentarz
Komentarz