Pada deszczyk, pada...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • drrrl
    Coś już napisał
    • 2004
    • 94

Pada deszczyk, pada...

Witajcie,

zaczęła się jesień, będzie coraz więcej wilgoci w powietrzu i wody spadającej z nieba. Tak się zastanawiam, z jak wielkim respektem do nich podejść. Wiadomo, gdybym chodził z "jedynką" z dokręconą "L-ką" to bym się bardzo nie przejmował (chociaż kto wie, człowiek boi się różnych rzeczy ;-) ), ale mój zestaw (EOS 33V + EF 28-105 USM) za wodoszczelny nie uchodzi.
    No i stąd pytanie - jak to u Was wygląda? Panikujecie, chowacie aparaty i ścieracie z nich natychmiast te pierwszą kroplę deszczu i nie wyciągacie aparatu czując osiadającą na twarzy wilgoć, czy wprost przeciwnie - nie przejmujecie się specjalnie, dopóki rzeczywiście nie leje?
    Ja na razie żyję w strachu, ale to przyzwyczajenie z cyfry i być może niesłusznie?
    Kupa złomu i Lightroom
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

nie wiem, czy odważę się coś napisać

serio, to ja nie martwie się specjalnie. jak pada to chowam do torby, jesli nie leje, to zdaza sie mi czasem go wyjac i cykac. Mialem dwie tragiczne przygody, ktore 300d przezyl. Raz na statku na Helu fala byla laskawa mnie zmoczyc dosc intensywnie (razem z aparatem). Wylaczylem go,. wytarlem i wlaczylem po 15min, bylo ok.
    Drugi raz, to bylo na Moście Karola w Pradze. Fociłem sobie w nocy ze statywu. Poczułem podmuch wilgotnego powietrza i w ciągu 1 sek. znalazłem się w ulewie. Takiej konkretnej. Wkoło biegają ludzie w popłochu, w obie strony, a ja odkręcam aparat od statywu. Zdążył zmoknąć, potem trafił do torby, która szczęśliwie okazała się w miare szczelna i również to przeżył.

Obawiam się, że to było czyste szczeście, więc "nie próbujcie tego w domu"
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jurek Plieth
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2087

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      ...Mialem dwie tragiczne przygody, ktore 300d przezyl...
      Miałem gorszą przygodę, ale to ja, a nie sprzęt byłem bliski odejścia do krainy wiecznych łowów Ze 20 lat temu robiłem nocne zdjęcia na jednym z gdańskich wiaduktów. Był to późny listopadowy wieczór z temperaturą zaledwie +kilka C. Po jakiejś godzinie, kiedy byłem już porządnie zmarznięty, nagla nie wiadomo skąd lunął obfity deszcz połączony z gradem. Zanim zwinąłem cały sprzęt do torby, to byłem już kompletnie mokry przy temperaturze zewnętrznej wahającej się wokół 0C.
      Do domu miałem jakieś 15 minut piechotą, ale już po 5 minutach biegu byłem bliski utraty przytomności z zimna. W ten sposób miałem okazję przekonać się dlaczego rozbitkowie są w stanie przeżyć tylko kilka minut w lodowatej wodzie :wink:
      http://plieth.com

Komentarz

• drrrl
        Coś już napisał
        • 2004
        • 94

Zamieszczone przez Jurek Plieth
        [...] nagla nie wiadomo skąd lunął obfity deszcz połączony z gradem. Zanim zwinąłem cały sprzęt do torby, to byłem już kompletnie mokry przy temperaturze zewnętrznej wahającej się wokół 0C [...]
        no to nieźle :-), brrr... ale sprzęt, jak rozumiem, przeżył pakowanie bez problemu?
        Kupa złomu i Lightroom

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez drrrl
          no to nieźle :-), brrr... ale sprzęt, jak rozumiem, przeżył pakowanie bez problemu?
          Przecież sprzęt jest zawsze najważniejszy, no nie?

Komentarz

• drrrl
            Coś już napisał
            • 2004
            • 94

Zamieszczone przez Jurek Plieth
            Przecież sprzęt jest zawsze najważniejszy, no nie?
            no masz... ;-)
            Kupa złomu i Lightroom

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

nie wiem, czy odważę się coś napisać
              Zapomniales podac wzorow, np na predkosc wiatru, ilosc wody na cm, wilgotnosc powietrza itp itd

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Oooo, Vitez. Znowu na temat?
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Oooo, Vitez. Znowu na temat?
                  Skoro nalegasz to bedzie i na temat:

http://www.kata-bags.com/category.as...amp;ProdLine=4

Komentarz

• Silent Planet
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 832

Mój sprzęt dobrze zna deszcz.
                    I jakoś nikt nikomu nie zaszkodził.
                    Tylko w czasie deszczu warto mieć osłonę przeciwsłoneczną, aby krople nie osiadały na soczewce.
                    Przeciwdeszczową znaczy się
                    is SILENCE
                    "Enjoy the silence."
                    ---
                    Wróciłem...!
                    analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• qiq
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 83

Swój "złom" chowam do torby, lub jak na statywie, nakrywam torbą foliową. Co pradwa jeszcze nigdy nie zostałem dokumentnie zmoczony, ale o sprzęt dbam, bo w końcu skąd wezmę drugi? Mój obiektyw nawet do dobrych nie należy (4-5,6/75-300) i mimo dbania o niego, do środka (za przednią soczewkę, dostał się kurz lub pyłek kwiatów, więc tym bardziej woda by wpłynęła.
                      pzdr
                      Qiq
                      ~~~~~~
                      http://www.plonacypromyk.i365.pl
                      EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
                      Benbo Trekker + Manfrotto 141RC

Komentarz

• Czacha
                        fotograf
                        • 2004
                        • 4868

moj przezyl i ostra sniezyce podczas ktorej snieg topil sie momentalnie po zetknieciu z aparatem.. jak i nagly ulewny deszcz - raczej nic sobie z obu nie robilem bo o ile body moglo przemoknac to optyka tej klasy raczej nie

ps. po zrobieniu kilku fot oczywiscie schowalem sie pod daszkiem... ale nie z obawy o sprzet a raczej o wlasny stan ;-) ahaaa.. no i okazalo sie, ze warto zabierac ze soba aparat do kina... bo po seansie rozne ciekawe rzeczy sie dzieje na swiecie
                        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• satriani
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 443

czacha świetne zdjęcie, bez krempacji na konkurs
                          Świetnie uchwycony ruch, nie za duży nie za mały no i ta tonacja zdjęcia, coś pięknego

Komentarz

• Jurek Plieth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2087

Zamieszczone przez satriani
                            czacha świetne zdjęcie, bez krempacji na konkurs
                            Świetnie uchwycony ruch, nie za duży nie za mały no i ta tonacja zdjęcia, coś pięknego
                            Zgadza się! Jednak już więcej nie da się tego powiększyć :-(

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

wiecej = jak bardzo? jak to 10d - 30x45 bez zarzutu... a ze to bw wiec i ziarna dodalem... wiec mysle ze 40x60 z paluszkiem... a i wiecej by sie dalo

mam jeszcze jedno.. bardziej statyczne.. ale widac jak "deszczyk kropi"

https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...