Jakie lampy do stołu bezcieniowego

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • e2e

Jakie lampy do stołu bezcieniowego

Witam wszystkich,
    mam pytanie, jakie polecacie lampy do stołu bezcieniowego, ponieważ mierzę się z zamiarem zrobienia takiego stołu. Mam zamiar kupić lampy błyskowe2 x Elfo 500Ws i do tego zarówkę błyskową z fotocelą jako oświtlenie od dołu stołu, ale jak oglądam na google jakieś stoły bezcieniowe i to wszędzi wokół stoją halogeny bądz lampy fluoroscencyjne.

Tak więc jak myślicie które lampy będą lepsze i dlaczego?

Pozdrawiam serdecznie
    Michał :-D
  • Zielony
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2928

A muszą być błyskowe? Taniej Cię wyjdą zwykłe halogeny żarowe, a tyż powinno być dobrze.
    Co chcesz focić?
    sigpic

Komentarz

• Il fuoco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

no właśnie. co Ty chcesz fotografować na tym stole że masz zamiar kupić elfo 2x500Ws... moim zdaniem halogeny spokojnie by wystarczyły...
      | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

• e2e

Dzięki za tak szybką odpowiedz.
        Będą to zdjęcia do katalogu, teraz mam zrobić dywany samochodowe. Powierzchnia robocza stołu będzie wynosić 200 x 120 cm.

Komentarz

• Zielony
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2928

Ooo! To potężny stół. Wg mnie halogenasy wystarczą spokojnie.
          Ale zaraz kolega Il Fuoko wszystko Ci ładnie wytłumaczy.
          Siadział w tym temacie :-D
          sigpic

Komentarz

• e2e

Jeszcze odnośnie lamp halogenowych i żarowych to boję się że wraz z nagrzewaniem będą zmieniały temperaturę barwową a ja chciałbym mieć stałą i ustawić pod nią aparat. Używacie może tych lamp i jesteścię coś w stanie powiedzieć na temat ich temepratury barwowej.

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Temperaturą barwową się zbyt nie przejmuj. Nie zmieni się radykalnie. Będzie w okolicach 3200K cały czas. Będziesz strzelał w RAW'ach to bez problemu.
              Jedynie to może Ci się w pomieszczeniu trochę nagrzewać :-D
              Ale to już niekoniecznie jest problem.
              Zawsze możesz kupić te lampki (może 3 na początek?) a jak coś będzie nie ten teges to kupisz se coś lepszego - ale wg mnie żarowe spokojnie wystarczą.
              sigpic

Komentarz

• Il fuoco
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

wydaje mi się jednak kolego Zielony, że w tym temacie to mój nick mogłby być "Zielony" natomiast Ty powinienś teraz wszystko opisać koledze e2e
                ale tak czy inaczej :
                e2e - pomęcz Kuchatka - flash guru - Kuchatek zaprawdę prawdę Ci powie...

Komentarz

• Zielony
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2928

Ale po co tutaj Kuchatka męczyć? Nie ma co kombinować. Halogenasy są tanie jak barszcz. Kup - najwyżej wykorzystasz gdzieś w domu. Oczywiście nad statywami też pomyśl. Poszukaj sklep ELTEC w W-wie. Mają fajną chińsczyznę. Z drugiej strony trochę nieśmiało, ale zapytam - fociłeś już coś, czy początki dopiero?
                  sigpic

Komentarz

• e2e

oki, dzięki za rady
                    a może mi powiecie przypuszczalnie gdybym użył 2 lamp ( lewa i prawa) o mocy 500 W z odległości 1,5 m i swiatło rozproszone parasolką to mniej więcej jaki byłby czas na f/8 ISO 100, dałoby radę z ręki czy potrzebny statyw. To wystarczą takie halogeny jak na allegro?

http://www.allegro.pl/item110581482_...v_faktura.html

Komentarz

• Il fuoco
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1025

parasolka przy 500Ws odpada. parasolka jest dobra do 100Ws....
                      powyżej pasi softbox mieć i to najlepiej kwadrat. i przy 500Ws możesz nie oszczędzać na rozmiarach softboxu...

Komentarz

• e2e

fociłem ale na białej macie z użyciem jednej lampy i często do tego światło dzienne. Właśnie patrzę za halogenami tej klasy i chyba spróbuje.

Komentarz

• e2e

ile mniej więcej można używać non-stop lamp halogenpwych w temperaturze około 20C.

Komentarz

• Robert31-R1
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 119

Jezu 2x500Ws na stół?! ja uzywam dwa razy 100Ws z softboxami i zwyklego flasha na stopce na doswietlenie od spodu. i to juz wychodzi przy ISO 50 czasy 1/200 i przeslonka w granicach 7,1... i to nie na pelnej mocy lamp...

http://www.robertmaj.pl

Komentarz

• e2e

niewiem czy napiszę mądrze ale chodzi mi teraz o to czy wystarczą 2 lampy halogenowe o mocy 500 watt na taki stół i jakie mnie więcej uzyskam czasy przy f/8 ISO100
                              i dodatkowo na allegro pojawiły się świtlówki: http://www.allegro.pl/item111761483_...0w_bonus_.html

co o nich myślicie? Rozważam zakup po 3 na jeden statyw + parasolka srebrna.

Komentarz

Pracuję...