Sigma 70-200 f2,8 EX APO DG

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zaibatsu
    Bywalec
    • 2006
    • 242

Sigma 70-200 f2,8 EX APO DG

Stało się w zeszłym tygodniu dotarła do mnie nowa digma 70-200 i jak obiecałem dzielę się pierwszymi wrażeniami tego szkiełka

Wykonanie obiektywu sprawia solidne wrażenie, podczepiony do 20D świetnie sie prezentuje. Chociaz waga szkiełka jest dość spora to dzieki stopce pod statyw wygodnie opiera się je na dłoni, próba odciążenia obiektywu o tą stopkę sprawia kłopoty ze stabilnym utrzymaniem aparatu.

Pierścień zooma chodzi dośc nierówno zblizając się do 70mm kręci się coraz cięźej ale zdaje się z czasem wyrobić Pierścień nastaw ostrości chodzi bardzo leciutko i trzeba uwarzać by przypadkowo nie zepsuć nastaw.

Optyka w pracy miałem możliwośc focenia 70-200 2,8 IS Canona więc mam punkt odniesienia ;-) faktycznie szkiełko lekko mydli przy 200mm i 2,8 i odstaje od canona ale nie jest to różnica nie do przyjęcia postaram sie niedlugo o jakies sensowne zdjecia z 2,8 na razie mam tylko koncertowke przy iso 1600 wiec niewiele wam powie Przy wyższych przesłonach obiektyw rysuje świetnie i IMHO nie odbiega od Canona, ale obiecuję że jak tylko będę mógł porównam z canonem w takich samych warunkach. Jesli chodzi o aberacje na razie nie zaobserwowalem powazniejszych problemow tego szkiełka z tym zjawiskiem

Jak na razie jestem bardzo zadowolony z zakupu i IMHO polecam jako przyzwoitą alternatywę dla Canona

kilka poglądowych fotek

200 mm 1/25 f5 iso 100 statyw
    Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

i crop
    Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

200mm 1/250 f3,5 iso 100

i crop

pozdrawiam
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Jak dla mnie porażka jakaś. Czy te zdjęcia są bez kompresji? Pozatym czemu 200mm i 1/250, a nawet 200mm i 1/25 ? Jakbym miał takie zdjęcia to bym odrazu do kosza wywalił taki obiektyw.

Komentarz

• Zaibatsu
      Bywalec
      • 2006
      • 242

Zamieszczone przez snow
      Jak dla mnie porażka jakaś. Czy te zdjęcia są bez kompresji? Pozatym czemu 200mm i 1/250, a nawet 200mm i 1/25 ? Jakbym miał takie zdjęcia to bym odrazu do kosza wywalił taki obiektyw.
      Chyba troche przesadzasz robieś kiedyś foty na 200mm?

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

Robiłem nawet na 300mm - a co to ma do rzeczy ?

Komentarz

• mmsza
          Zablokowany
          • 2005
          • 514

Ile kosztowała ta Sigma? Dużo tańsza od Canona?

Komentarz

• Zaibatsu
            Bywalec
            • 2006
            • 242

To pokaż te świetne foty na 300 których nie wyrzuciłbyś do kosza
            Ostatnio edytowany przez Zaibatsu; 4883.

Komentarz

• Zaibatsu
              Bywalec
              • 2006
              • 242

ja za nią dałem 2900

Komentarz

• mmsza
                Zablokowany
                • 2005
                • 514

Zamieszczone przez Zaibatsu
                ja za nią dałem 2900
                Hmm, chwila cierpliwości i używanego Canona za 3500 można wyrwać z Allegro a moim skromnym zdaniem różnica w jakości jest znaczna

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

zaibatsu, zdjęcia OK moim zdaniem
                  pamiętaj, że w body z cropem musisz wchodzić w czasy krótsze niż 1/320 sek
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• snow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1145

Zamieszczone przez Zaibatsu
                    To pokaż te świetne foty na 300 których nie wyrzuciłbyś do kosza

Dane w Exifie:

@300mm, ISO 800, f/5.6, 1/80s z ręki - denko od słoika EF75-300mm

Porównując z tą sigmą która rozumiem jest o kilka klas lepsza to bym powiedział że masz straszną mydelniczke :wink:

Komentarz

• Zaibatsu
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 242

Zamieszczone przez snow
                      Dane w Exifie:

@300mm, ISO 800, f/5.6, 1/80s z ręki - denko od słoika EF75-300mm

Porównując z tą sigmą która rozumiem jest o kilka klas lepsza to bym powiedział że masz straszną mydelniczke :wink:
                      Chyba żartujesz to zdjęcie wcale nie zachwyca ostrością

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

snow, i to ma być fotka do porównania jakości szkła?
                        sorry, ale chyba to jakieś nieporozumienie.
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• snow
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1145

Jak dla mnie ostrzejsze od tego: http://img442.imageshack.us/my.php?image=img90264ck.jpg ktore bylo w 100 razy lepszych warunkach robione i ponoć lepszym obiektywem.

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

chyba jednak nie masz racji - do porównywania to zdjęcie jest do pupy - poruszone, nieostre i mocno obrobione. Zaibatsu nie poprawił kontrastu i dlatego zdjęcie nie wygląda najlepiej - ale spoko, nauczy się. Gdybyś przy swoim zdjęciu zastosował wspomnianą sigmę, mógłbyś uniknąć poruszenia a nawet ją przymknąć dla poprawienia jakości. Tu tkwi różnica.
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zaibatsu
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 242

po pierwsze ja robiłem to zdjęcie z bardzo bliskiej odległości jak dla 200 mm i głębia ostrości 3,5 jest bardzo mała po drugie twoja fotka była robiona z daleka przy 5,6 z daleka i głębią obejmuje już kilka metrów. pozatym daj cropa bez retuszu to pogadamy

Komentarz

Pracuję...