Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy ktoś z Was używa tego typu osłon, czy tez może jest jakiś inny producent?
Kilkakrotnie miałem okazję fotografowac podczas seszczu moją 20D - głównie w górach, gdzie opady często mają układ poziomy - ale za każdym razem niespokojnie zerkałem, czy aby jej sie coś nie zwarło ??:
Może macie jakieś swoje patenty na ochronę sprzętu przed deszczem ?
Kilkakrotnie miałem okazję fotografowac podczas seszczu moją 20D - głównie w górach, gdzie opady często mają układ poziomy - ale za każdym razem niespokojnie zerkałem, czy aby jej sie coś nie zwarło ??:
Może macie jakieś swoje patenty na ochronę sprzętu przed deszczem ?
ja zwykle naciagam sobie kurtke na glowe, tak ze oslania tez aparat .. druga reka robie zdjecia.. prymitywne ale działa i jest w miare szybkie do zorganizowania ;-) .. w skrajnych sytuacjach - reklamowka z dziura zrobina na poczekaniu ;-)
tyle odnosnie deszczu w ktorym mozna jeszcz focic.. w weekend byłem np. na Babiej i prawie udało mi sie uciec przed burza :wink: .. prawie bo wynik byl taki, ze przeciekla mi kurtka (gore-tex) i plecak (orion trekker II) ktory najpierw swobodnie sobie dyndal na plecach a potem znalazl sie profilaktycznie pod kurtka na szczescie do komory ze sprzetem woda sie nie dostala ale jak widzisz, na niektore sytuacje sposobu nie ma .. na pozostałe IMO wystarczaja mi metody o ktorych napisalem Ci wczesniej
worek foliowy ma tę zasadniczą wadę, że szybko nabiera wody, jak zrobi mu się mała/ duża dziurka, a przy górskich wędrówkach rzadko mam szanse dbać o szczeloność osłony /czyt. nienaruszalność folii/, dlatego tez szukalbym czegoś, co zrobione jest z jakiego materiału.
ten link jest ciekawą propozycją: czarne, korpusik tez czarny i to logo na końcu szkiełka, bo by się nie rzucac w oczy
swoja drogą, ciekawe jakie są tego ceny, na www nie znalazłem.
Zamieszczone przez Kubak82
ja zwykle naciagam sobie kurtke na glowe, tak ze oslania tez aparat .. druga reka robie zdjecia.. prymitywne ale działa i jest w miare szybkie do zorganizowania ;-) .. w skrajnych sytuacjach - reklamowka z dziura zrobina na poczekaniu ;-)
ten sposób mam równiez wypraktykowany. jeżeli cena pokrowca zbliży się do granicy nowego GORE to chyba lepiej bedzie mi kupić nową kurtkę, gdyż aktualnie używana przestała spełniać swoja rolę. minus rozwiązania: podczas ulewy GORE chłonie wilgoć, więc po jakimś czasie aparat i tak jest wilgotny, a szkiełko zaparowane.
tyle odnosnie deszczu w ktorym mozna jeszcz focic.. w weekend byłem np. na Babiej i prawie udało mi sie uciec przed burza ...
masz jakieś zdjęcia wykonane przed i/lub po burzy ? musiało być rewelacyjnie...
masz jakieś zdjęcia wykonane przed i/lub po burzy ? musiało być rewelacyjnie...
gdy zobaczylem co sie swieci, uciekalem z przeleczy ile wlezie.. burza zlapala mnie na płaju w drodze na Krowiarki wiec widokow nie bylo (las) ale za to lało niemilosiernie i co chwila grzmialo.. aparatu nie wyjmowalem bo zajety bylem uciekaniem do auta ;-)
z tego co potem slyszalem, spadlo tam jakies 45 cm wody na metr kw.. gdybym mial taka "oslonke" jak ta do ktorej link podal jacam to pewnie bym focil ale nie mialem i wolalem nie ryzykowac :wink:
swoja droga - byl tam moze ktos jeszcze z forum?? widzialem 2 osoby z czyms co z daleka wygladalo na 20/30d i Manfrotto 055PRO
dystrybutorem kata jest chyba foto7 z gliwic (albo nie z gliwic, głowy nei dam. )
tak z Gliwic. jak mi sie uda, albo temperatura spadnie ;-) , to sie do nich przejdę (wracając z pracy) i zobaczę co mają na stanie. chwalą się, że mają duży magazyn. zobaczymy
gdy zobaczylem co sie swieci, uciekalem z przeleczy ile wlezie.. burza zlapala mnie na płaju w drodze na Krowiarki [...]
Przełęcz Lipnicką - Krowiarki to nazwa, którą nosi sama polana z parkingiem (wybacz prosze sporstowanie, takie małe zboczenie przewodnickie ;-) )
z tego co potem slyszalem, spadlo tam jakies 45 cm wody na metr kw.. gdybym mial taka "oslonke" jak ta do ktorej link podal jacam to pewnie bym focil ale nie mialem i wolalem nie ryzykowac :wink:
swoja droga - byl tam moze ktos jeszcze z forum?? widzialem 2 osoby z czyms co z daleka wygladalo na 20/30d i Manfrotto 055PRO
Byli moi znajomi, niestety, nieosprzęceni. Twierdzili podobniej jak Ty, że nad Królową Beskidów postała ściana wody. Wykręcali swoje GORE schodząc z Brony... a ja to przegapiłem siedząc w Krynicy, eh.
Ci ktorych ja mijalem skupiali cala uwage na sasankach .. jesli jakies pojawia sie w galeriach na CB to bedzie wiadomo o kogo chodzi :wink:
Zamieszczone przez Giraff
Twierdzili podobniej jak Ty, że nad Królową Beskidów postała ściana wody. Wykręcali swoje GORE schodząc z Brony... a ja to przegapiłem siedząc w Krynicy, eh.
tyle odnosnie deszczu w ktorym mozna jeszcz focic.. w weekend byłem np. na Babiej i prawie udało mi sie uciec przed burza :wink: ..
hehe no ja bylem wtedy w Zawoi na spotkaniu Karen Notebook i planowałem w niedziele wybrać sie na Babią, ale po burzy zrezygnowałem Jak sie okazało w niedziele słońce świeciło ;(
hehe no ja bylem wtedy w Zawoi na spotkaniu Karen Notebook i planowałem w niedziele wybrać sie na Babią, ale po burzy zrezygnowałem Jak sie okazało w niedziele słońce świeciło ;(
oj swiecilo, ale duszno bylo niesamowicie .. tak wiec moze to lepiej, ze sobie odpusciles zwlaszcza, ze w Beskidach ostatnio much co niemiara .. myslalem, ze mnie zezra te latajace potwory ..
wybralem wiec w niedziele gore Żar.. bylo duzo paralotniarzy i focilem sobie do woli.. bez muszysk pasqdnych
oj swiecilo, ale duszno bylo niesamowicie .. tak wiec moze to lepiej, ze sobie odpusciles zwlaszcza, ze w Beskidach ostatnio much co niemiara .. myslalem, ze mnie zezra te latajace potwory ..
podobno tak jest w czerwcu na Babiej, zreszta w Gorcach to samo. Na Babią jak sie uda to kolo 2 lipca pojade, bo ten weekend w Krakowie na pikniku lotniczym.
Wracajac do tematu to jak kots kupi oslone KATA to prosze o mala recenzje, szczegolnie interesuje mnie na 20D z gripem i 70-200
Ja na deszcz mam jeden wypróbowany sposób. W szpitalach są automaty na jednorazowe kapcie. Zazwyczaj po 1zł. za sztuke. Naciągamy jednego na szkło i robimy dziurę "wylotową" i drugiego na body. Widzimy i mamy swobodny dostęp do wszystkich przycisków i pokręteł. Kapcie dzięki gumce ładnie przylegają do aparatu. Narazie mnie jeszcze nie zawiodły Jezeli kapcie sa koloru bezbarwnego to nawet możemy ogłądac zdjęcia na LCD . Zreszta woda na aparacie jest groźna jedynie na bagnecie i przy klapkach od baterii i karty CF bo reszta korpusu jest wodoszczelna. (przynajmniej Canon tak twierdzi :P)
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Komentarz