Osłona przeciwdeszczowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Giraff
    Bywalec
    • 2006
    • 100

Osłona przeciwdeszczowa

Przeszukałem forum pod tym kątem, ale udało mi się znaleźć tylko informacje na temat rękawków produkowanych przez firmę KATA.

http://www.kata-bags.com/category.as...d=4&ProdLine=4

Czy ktoś z Was używa tego typu osłon, czy tez może jest jakiś inny producent?

Kilkakrotnie miałem okazję fotografowac podczas seszczu moją 20D - głównie w górach, gdzie opady często mają układ poziomy - ale za każdym razem niespokojnie zerkałem, czy aby jej sie coś nie zwarło ??:

Może macie jakieś swoje patenty na ochronę sprzętu przed deszczem ?
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl
  • tdfoto
    Początki nałogu
    • 2006
    • 292

Ja kupilem sobie no-name w Japonii za jakies 25 PLN. zestaw 20d+70-200 - pasuje swietnie
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

Zamieszczone przez Giraff
      Kilkakrotnie miałem okazję fotografowac podczas seszczu moją 20D - głównie w górach, gdzie opady często mają układ poziomy - ale za każdym razem niespokojnie zerkałem, czy aby jej sie coś nie zwarło ??:

Może macie jakieś swoje patenty na ochronę sprzętu przed deszczem ?
      ja zwykle naciagam sobie kurtke na glowe, tak ze oslania tez aparat .. druga reka robie zdjecia.. prymitywne ale działa i jest w miare szybkie do zorganizowania ;-) .. w skrajnych sytuacjach - reklamowka z dziura zrobina na poczekaniu ;-)

tyle odnosnie deszczu w ktorym mozna jeszcz focic.. w weekend byłem np. na Babiej i prawie udało mi sie uciec przed burza :wink: .. prawie bo wynik byl taki, ze przeciekla mi kurtka (gore-tex) i plecak (orion trekker II) ktory najpierw swobodnie sobie dyndal na plecach a potem znalazl sie profilaktycznie pod kurtka na szczescie do komory ze sprzetem woda sie nie dostala ale jak widzisz, na niektore sytuacje sposobu nie ma .. na pozostałe IMO wystarczaja mi metody o ktorych napisalem Ci wczesniej

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

ostatnio był podobny wątek...
        coś jest tu: http://www.reporterpoland.pl/newswear/
        Ja generalnie używam foliowego worka.
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• Giraff
          Bywalec
          • 2006
          • 100

Zamieszczone przez adamek
          ostatnio był podobny wątek...
          coś jest tu: http://www.reporterpoland.pl/newswear/
          Ja generalnie używam foliowego worka.
          worek foliowy ma tę zasadniczą wadę, że szybko nabiera wody, jak zrobi mu się mała/ duża dziurka, a przy górskich wędrówkach rzadko mam szanse dbać o szczeloność osłony /czyt. nienaruszalność folii/, dlatego tez szukalbym czegoś, co zrobione jest z jakiego materiału.

ten link jest ciekawą propozycją: czarne, korpusik tez czarny i to logo na końcu szkiełka, bo by się nie rzucac w oczy
          swoja drogą, ciekawe jakie są tego ceny, na www nie znalazłem.

Zamieszczone przez Kubak82
          ja zwykle naciagam sobie kurtke na glowe, tak ze oslania tez aparat .. druga reka robie zdjecia.. prymitywne ale działa i jest w miare szybkie do zorganizowania ;-) .. w skrajnych sytuacjach - reklamowka z dziura zrobina na poczekaniu ;-)
          ten sposób mam równiez wypraktykowany. jeżeli cena pokrowca zbliży się do granicy nowego GORE to chyba lepiej bedzie mi kupić nową kurtkę, gdyż aktualnie używana przestała spełniać swoja rolę. minus rozwiązania: podczas ulewy GORE chłonie wilgoć, więc po jakimś czasie aparat i tak jest wilgotny, a szkiełko zaparowane.

tyle odnosnie deszczu w ktorym mozna jeszcz focic.. w weekend byłem np. na Babiej i prawie udało mi sie uciec przed burza ...
          masz jakieś zdjęcia wykonane przed i/lub po burzy ? musiało być rewelacyjnie...

Komentarz

• mganko
            Bywalec
            • 2005
            • 127

Czy ktoś kojarzy gdzie można kupić w Polsce jakąś małą osłonę przeciwdeszczową, na aparat z kitem naprzykład?

Komentarz

• adamek
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2265

dystrybutorem kata jest chyba foto7 z gliwic (albo nie z gliwic, głowy nei dam. )
              Ostatnio edytowany przez adamek; 955.
              Miłego dnia
              adam jastrzębowski
              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
              tu tu

Komentarz

• jacam
                Bywalec
                • 2005
                • 202

Na ekstremalne fotografowanie, może coś takiego:
                canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Kubak82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2348

masz jakieś zdjęcia wykonane przed i/lub po burzy ? musiało być rewelacyjnie...
                  gdy zobaczylem co sie swieci, uciekalem z przeleczy ile wlezie.. burza zlapala mnie na płaju w drodze na Krowiarki wiec widokow nie bylo (las) ale za to lało niemilosiernie i co chwila grzmialo.. aparatu nie wyjmowalem bo zajety bylem uciekaniem do auta ;-)

z tego co potem slyszalem, spadlo tam jakies 45 cm wody na metr kw.. gdybym mial taka "oslonke" jak ta do ktorej link podal jacam to pewnie bym focil ale nie mialem i wolalem nie ryzykowac :wink:

swoja droga - byl tam moze ktos jeszcze z forum?? widzialem 2 osoby z czyms co z daleka wygladalo na 20/30d i Manfrotto 055PRO

Komentarz

• Giraff
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 100

Zamieszczone przez adamek
                    dystrybutorem kata jest chyba foto7 z gliwic (albo nie z gliwic, głowy nei dam. )
                    tak z Gliwic. jak mi sie uda, albo temperatura spadnie ;-) , to sie do nich przejdę (wracając z pracy) i zobaczę co mają na stanie. chwalą się, że mają duży magazyn. zobaczymy

gdy zobaczylem co sie swieci, uciekalem z przeleczy ile wlezie.. burza zlapala mnie na płaju w drodze na Krowiarki [...]
                    Przełęcz Lipnicką - Krowiarki to nazwa, którą nosi sama polana z parkingiem (wybacz prosze sporstowanie, takie małe zboczenie przewodnickie ;-) )

z tego co potem slyszalem, spadlo tam jakies 45 cm wody na metr kw.. gdybym mial taka "oslonke" jak ta do ktorej link podal jacam to pewnie bym focil ale nie mialem i wolalem nie ryzykowac :wink:

swoja droga - byl tam moze ktos jeszcze z forum?? widzialem 2 osoby z czyms co z daleka wygladalo na 20/30d i Manfrotto 055PRO
                    Byli moi znajomi, niestety, nieosprzęceni. Twierdzili podobniej jak Ty, że nad Królową Beskidów postała ściana wody. Wykręcali swoje GORE schodząc z Brony... a ja to przegapiłem siedząc w Krynicy, eh.

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Byli moi znajomi, niestety, nieosprzęceni.
                      Ci ktorych ja mijalem skupiali cala uwage na sasankach .. jesli jakies pojawia sie w galeriach na CB to bedzie wiadomo o kogo chodzi :wink:

Twierdzili podobniej jak Ty, że nad Królową Beskidów postała ściana wody. Wykręcali swoje GORE schodząc z Brony... a ja to przegapiłem siedząc w Krynicy, eh.
                      Matka Niepogód - wszak nazwa zobowiazuje

Komentarz

• Ted
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 143

tyle odnosnie deszczu w ktorym mozna jeszcz focic.. w weekend byłem np. na Babiej i prawie udało mi sie uciec przed burza :wink: ..
                        hehe no ja bylem wtedy w Zawoi na spotkaniu Karen Notebook i planowałem w niedziele wybrać sie na Babią, ale po burzy zrezygnowałem Jak sie okazało w niedziele słońce świeciło ;(

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

Zamieszczone przez Ted
                          hehe no ja bylem wtedy w Zawoi na spotkaniu Karen Notebook i planowałem w niedziele wybrać sie na Babią, ale po burzy zrezygnowałem Jak sie okazało w niedziele słońce świeciło ;(
                          oj swiecilo, ale duszno bylo niesamowicie .. tak wiec moze to lepiej, ze sobie odpusciles zwlaszcza, ze w Beskidach ostatnio much co niemiara .. myslalem, ze mnie zezra te latajace potwory ..

wybralem wiec w niedziele gore Żar.. bylo duzo paralotniarzy i focilem sobie do woli.. bez muszysk pasqdnych

Komentarz

• Ted
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 143

oj swiecilo, ale duszno bylo niesamowicie .. tak wiec moze to lepiej, ze sobie odpusciles zwlaszcza, ze w Beskidach ostatnio much co niemiara .. myslalem, ze mnie zezra te latajace potwory ..
                            podobno tak jest w czerwcu na Babiej, zreszta w Gorcach to samo. Na Babią jak sie uda to kolo 2 lipca pojade, bo ten weekend w Krakowie na pikniku lotniczym.
                            Wracajac do tematu to jak kots kupi oslone KATA to prosze o mala recenzje, szczegolnie interesuje mnie na 20D z gripem i 70-200
                            Ostatnio edytowany przez Ted; 218.

Komentarz

• Goomis
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1893

Ja na deszcz mam jeden wypróbowany sposób. W szpitalach są automaty na jednorazowe kapcie. Zazwyczaj po 1zł. za sztuke. Naciągamy jednego na szkło i robimy dziurę "wylotową" i drugiego na body. Widzimy i mamy swobodny dostęp do wszystkich przycisków i pokręteł. Kapcie dzięki gumce ładnie przylegają do aparatu. Narazie mnie jeszcze nie zawiodły Jezeli kapcie sa koloru bezbarwnego to nawet możemy ogłądac zdjęcia na LCD . Zreszta woda na aparacie jest groźna jedynie na bagnecie i przy klapkach od baterii i karty CF bo reszta korpusu jest wodoszczelna. (przynajmniej Canon tak twierdzi :P)
                              5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

Pracuję...