Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przez długi czas focenia D60 przywykłem do focenia z użyciem centralnego punktu AF i ewentualnego przekadrowywania (niestety ze wszystkimi tego konsekwencjami w niesprzyjających okolicznościach). Po przesiadce na 30D wpadłem w zachwyt nad 9 punktami AF (ciekawe co bym zrobił jakbym miał 45 punktów :-) ) ale ostatnio ten mój zachwyt zaczyna trochę mijać. Pierwsza sprawa (poza tematem w sumie), to wybór punktów przy pomocy joysticka - dla osób patrzących w wizjer lewym okiem, to porażka, bo zmieniając punkt AF dłubię sobie w nosie :-) Ale do rzeczy - mam wrażenie, że dokładność punktów AF innych niż centralny jest lekko mówiąc do bani. Tzn. działają często bardzo dobrze, ale czasami potrafią dawać efekty zupełnie przypadkowe (szczególnie przy słabszym świetle, gdzie centralny ostrzy "w punkt" a pozostałe "jak sobie zechcą"). Tak więc albo moja puszka jest kropnięta albo zbyt wiele oczekuję od sprzętu (to drugie dzisiaj usłuszałem od człowieka, który na Canonie "zjadł zęby"). Szczególnie licho wypadają te punkty przy współpracy z 70-200/4 L - nie wiem teraz już czy to kwestia tego akurat egzemplarza szkła, czy po prostu dłuższe ogniskowe z małą GO bardziej uwidaczniają mizerię punktów AF innych niż centralny (oczywiście to nie jest tak, że za każdym razem "wali" gdzie popadnie - ostrzy często ok, ale czasami potrafi nieźle wkurzyć). Przy okazji stwierdziłem (choć pewnie Ameryki nie odkryłem), mizerną przydatność dodatkowych punktów AF do focenia w trybie AF Servo - aparat się z nimi nie wyrabia w wielu przypadkach. Tutaj pewnie znowu się kłaniają moje wygórowane oczekiwania ;-) (tylko nie mówcie - "Trzeba sobie było kupić 1D..."). Jestem ciekaw opini użytkowników puszek 30D - może ktoś podzieli się swoimi refleksjami w temacie punktów AF innych niż centralny sensor?
Tak, tak... to już zaczyna pachnieć onanizmem :-) :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Mam 1D i boczne punkty sa znacznie dokładniejsze niz w 20D ktorego tez posiadam, w 20D tylko srodkowy i przekadrowanie bo w jasnych szkłach typy 50 1.8 to mam wrazenie ze aparat ostrzy gdzie mu sie podoba :wink:
Mam 1D i boczne punkty sa znacznie dokładniejsze niz w 20D ktorego tez posiadam, w 20D tylko srodkowy i przekadrowanie bo w jasnych szkłach typy 50 1.8 to mam wrazenie ze aparat ostrzy gdzie mu sie podoba :wink:
Z innej beczki - zadowolony jesteś ze "starej" jedynki? Ja od momentu przestrzelenia paru klatek 1dMkII z podpiętym 300/2.8L patrzę na mój sprzęt już w bardziej "zabawkowych" kategoriach ;-)
Zamieszczone przez Jerry99
Tu jest artykulik (niestety w lyngłydżu), który sporo wyjaśnia:
Spoko - jestem uczony w tym lengłydżu, więc nie ma problemu :-) Powiedziałbym, że wnioski po lekturze tego tekstu są szokujące. Można to ująć krótko - Cieszcie się, że w ogóle to działa i nie oczekujcie za wiele :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
W 5d na tej matówce wszystkie punkty AF są blisko środka, wiec przestawianie ich IMHO nie ma żadnego sensu.
Ale nie powiedziałeś, czy używasz centralnego bo lubisz lub nie chcesz przełączać z podanego powyżej powodu, czy też działają one dużo gorzej niż centralny :-)
Z canonem jest tak: jest seria 1 i jest reszta... nie ma pol profi sprzetu.. albo masz jedynke albo nie... wiadomo, z czasem AF sie poprawia ale canon nie widzi jeszcze potrzeby montowania calego systemu AF z jedynek w nizszej klasie sprzetu... mozna sie wspodziewac ze kazde nowsze body bedzie mialo lepszy AF, ale nigdy 5D czy 30D czy nawet 3D bonka nie bedzie jedynką ;-)
Potwierdzam, boczne punkty pozostawiają wiele do życzenia. Też myślałem że w porównaniu z 350D to już będzie cudownie działać, a wyrażna poprawa jest tylko na centralnym punkcie.
Z canonem jest tak: jest seria 1 i jest reszta... nie ma pol profi sprzetu.. albo masz jedynke albo nie...
Ech....mam tego świadomość :-) Dwa dni temu fociłem meczyk i po zgraniu fot do kompa, całkiem dużo poszło na dzień dobry do kosza z powodu źle złapanej ostrości (30d+70-200/4, focus łapany centralnym punktem najczęściej). I w sumie problemem nie było błędne ustawienie ostrości (BF/FF) ale często całkowity OOF, bo sprzęt się nie wyrabiał (a zawodnicy nie byli specjalnie szybcy, bo to był meczyk AZS'owski, więc raczej nie poziom Brazylii ;-) ).
No ale do sportu są inne zabawki o których kiedyś trzeba będzie pomyśleć :-)
Należy pamiętać, że przekadrowanie (zwłaszcza przy szerokich kątach) może wprowadzać poważny błąd w ustawieniu ostrości. Wynika to z tego, że powierzchnia ostrości jest płaszczyzną a nie sferą.
Należy pamiętać, że przekadrowanie (zwłaszcza przy szerokich kątach) może wprowadzać poważny błąd w ustawieniu ostrości. Wynika to z tego, że powierzchnia ostrości jest płaszczyzną a nie sferą.
Tak, zawsze o tym pamiętam i nie raz się o tym przekonałem. Poruszyłem ten temat dlatego, że po przesiadce z d60 w którym właśnie jechałem cały czas na "focus&recompose" (bo punktów AF było aż 3 :-) ), liczyłem po cichu na komfortową pracę ze wszystkimi punktami AF w 30D. W praktyce okazało się niestety, że do ideału jest baaardzo daleko (wiem - nic nowego tutaj nie powiedziałem)
Z innej beczki - zadowolony jesteś ze "starej" jedynki? Ja od momentu przestrzelenia paru klatek 1dMkII z podpiętym 300/2.8L patrzę na mój sprzęt już w bardziej "zabawkowych" kategoriach ;-)
Jestem diabelnie zadowolony, AF i jego precyzja to bajka w porowaniu z 20D, o servo nie wspomne bo to jest taka przepasc ze szkoda cokolwiek pisac 1D + szkło z USM = extaza :smile: a 4mln pix spokojnie wystarczaja.
Komentarz