![]() |
|
|
#1 |
|
Dopiero zaczyna
Miasto: Wawa
|
Oto przepis na samodzielne wykonanie wężyka spustowego do Canona EOS 30D.
Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek uszkodzenia sprzętu spowodowane korzystaniem z tego opisu 1) Materiał na wtyk ![]() Najtrudnieszą częścią zadania jest "zdobycie" odpowiedniego wtyku. Jak się okazało, odpowiedni rozstaw "dziurek" mają żeńskie wtyki DB9 lub DB25 (ja miałem pod ręką ten drugi). Rozbieramy metalową obejmę wtyku i odpiłowujemy potrzebną nam plastikową część. 2) Obróbka Następnie przy pomocy pilnika iglaka odpowiednio modelujemy kształ wtyku (zajmie to trochę czasu...). Chodzi o otrzymanie kształtu jak na poniższym zdjęciu. Przed zaklejeniem wtyku w jakiejś obudowie sprawdzamy czy elektryka kontaktuje - poprzez zwieranie styków "na krótko" i obserwację zachowania lustrzanki (schemat poniżej wszystko wyjaśnia). ![]() Przymiarka do aparatu: ![]() 3. Elektryka Jak już mamy gotowy wtyk, robimy połączenia zgodnie ze schematem: ![]() Sposób wykonania mechanizmu załączającego jest dowolny (najlepiej wykorzystać microswitche). Zwracam uwagę, że podczas naciskania przycisku wyzwalającego, najpierw powinien być zwierany styk "AF", a potem - bez jego rozłączania - zwierany styk "Migawka". Za pomocą dwóch microswitchy o różnej długości metalowych blaszek łatwo wykonać odpowiedni mechanizm. Powodzenia w budowie i radości z gotowego wężyka
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Dyrektor Tyran
Miasto: Kraków
|
podaj jeśli możesz skąd wziąłeś te metalowe styki, jak je zlutowałeś (zgaduję, że to może być problem) i czy w końcu zamknąłeś to w jakiejś obudowie. Dodatkowo, fajnie by było, gdybyś pokazał ten układ sterujący (lub choćby powiedział co trzeba do czego dolutować jeśli kupimy całość np. na Allegro za 10 PLN)
|
|
|
#3 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Łódź
|
Metalowe styki są we wtyczce, z której musisz uciąć róg z trzeba stykami.
Tu nie ma żadnego układu sterującego. Na obrazku masz pokazane który drut z którym musi być połączony i między które wstawić dwa .. ee... jak to się nazywa.. przełącznik - nie, załącznik? No, guziki które robią zwarcie. a jak kupisz całość na allegro to chyba już nic nie trzeba lutować, bo całość to całość. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Dopiero zaczyna
Miasto: Wawa
|
Cytat:
Układ "elektroniczny" pokazany jest na schemacie; całe "urządzenie" to tylko przewody dolutowane do odpowiednich styków i tyle. To da się zrobić za grosze. Zdjęcie wnętrza obudowy: ![]() (1) - microswitch z długą blaszką - ten zwiera się najpierw, więc jest podłaczony do "AF" (2) - microswitch z krótką blaszką - ten zwiera się jako drugi, więc jest podłaczony do "Migawka". Wzajemne ułożenie microswitchy trzeba dopasować eksperymentalnie. Koszt jednego microswitcha - ok. 2,50zł. (3) - jako przycisk służy okrągła dioda świecąca z odpiłowanymi nóżkami, "przedłużona" za pomocą kawałka drewienka (4). Zdjęcie gotowego wtyku (ohydny, ale działa): ![]() Plastikowa "obudowa" wzięta z jakiegoś minijacka czy toś w tym stylu. Doklejona plastikowa czarna część zapewnia odpowiednią "stabilność" wtyku w aparacie. To trzeba ustalić metodą prób i błędów. Proponuję we własnej obudowie zrobić także włącznik migawki "włącz-wyłącz", żeby przy np. 15minutowym czasie naświetlania nie trzymać przez 15 minut wciśniętego przycisku "migawka". Palec boli
|
|
|
|
#5 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: przystanek Warszawa
|
Ja to chyba siądę i zrobię sobie samą przejściówkę z minijack'a na to N3.
Super kabelek został mi po analogowym EOSie 300 - więc szkoda go wyrzucić; starczy dorobić żeński jack z jednej strony a z drugiej N3 Aha, Fotograffik - prześlesz mi tą resztę wtyczki co Ci została? Jak mi zostanie to z kolei mogę przesłać dalej |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Coś już napisał
|
Hej!
Dzięki za pomysła! Pomysł działa, więc po co przepłacac? Tak się rodzi mój wężyk: ![]() Wtyczka, efekt końcowy: ![]() Wystarczy dobry pilnik, cierpliwości oraz troche zdolności manualych. Schemat połączeń dobry-wszystko działa! Pzdr!
40D, C 17-85/4-5.6 IS USM, C 100-400/4.5-5.6L IS USM, C 50/1.8, T 28-300/3.5-6.3 VC fotki i fotki Last edited by lokowaty; 01-08-2006 at 11:48. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Dopiero zaczyna
|
A czy do 10D też będzie pasował ten schemat połączeń?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Coś już napisał
Miasto: right next door to hell
|
Tak, bedzie pasowal
Kurcze, też sobie taki musze sprawić, na allegro najtańsze kosztują 80zł ...
|
|
|
#9 |
|
Forumowy mądrala
Miasto: Brwinów k. Warszawy
|
A jak jest z BULB? Wystarczy jak dorobie jeszcze jedną żyłę podłączoną tak jak migawka na powyższym schemacie tyle że z włącznikiem 0/1 ??
Będzie to działać? czy tylko się puszka s... popsuje..?
5Dmk2 | 5Dmk2 | Canon 24/1.4 | Canon 85/1.8 | Canon70-200/2.8 | Canon15/2,8 | Tamron28-75/2.8 | 580EX2 | 430EX | Rover AW II | Compu Trekker Plus AW | DoubleStrap |DCR-250 | 055xProB | BLOG | Fotografia Ślubna | Galeria na CB |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Coś już napisał
Miasto: Wrocław, Radosmko
|
A ja zrobilem swoj wezyk nieco inaczej, opis znalazlem gdzies w necie rok temu, a wyglada to tak:
![]() ![]() ![]() ![]() Wtyczke te robi sie z postawki precyzyjnej do elemntow elektronicznych takiej jak te: (na stronie tme nazywa sie to "Podstawka jednorzędowa tulejowana 20pin" http://www.tme.pl/katalog/index.phtm...&id_drzewo=143) ![]() ![]() nalezy wylamac 3 takie "piny" i od nich oderwac jeszcze 1 aby miec osobno 2 i 1. Teraz trzeba przykleic ten jeden po srodku 2 pozostalych i gotowe, mamy idealny rozstaw wystarczy juz tylko przyszlifowac recznym pilniczkiem ich obudowy aby dopasowac do gniazda i gotowe. Ja zabudowalem to w starej obudowie wtyczki jack od sluchawek i zalalem w srodku poxipolem, jednak dle lepszego montarzu wykonalem jeszcze jedna taka wtyczke i wlozylem jedna w druga aby moc glebiej umiescic to w gumowej obudowie jacka. Tak wykonana wtyczka miesci sie idealnie i trzyma sie dosc mocno zapewniajac bardzo dobry styk. Podstawki precyzyjne sa bardzo tanie bo koszt takiej z ok 20 pinami to ok. 2zl w wiekszosci sklepow elektronicznych. A tak wyglada wtyczka wetknieta w aparat: ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|