Cyfrówki i upał

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • satriani
    Początki nałogu
    • 2004
    • 443

Cyfrówki i upał

Przepraszam za tak przewrotny tytuł, tym bardziej że wcześniej pojawił się temat cyfrówki i mróz.
    Czy zaobserwowaliście w swoich cyfrówkach szumy albo zakłócenia obrazu podczas długotrwałego focenia przy cały czas włączonym aparacie?
    Mnie się to nigdy nie zdarzyło bo aparacik cyfrowy mam od końca lata i jednak często między fotami sam go wyłanczam, jednak słyszałem głosy że zbyt gorące warunki mogą niekorzystnie wpływać na fotki podczas ich wykonywania
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

nie zauważyłem. ale to o niczym nie świadczy (no, chyba że o mojej spostrzegawczości).
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Re: Cyfrówki i upał

Zamieszczone przez satriani
      Przepraszam za tak przewrotny tytuł, tym bardziej że wcześniej pojawił się temat cyfrówki i mróz.
      Czy zaobserwowaliście w swoich cyfrówkach szumy albo zakłócenia obrazu podczas długotrwałego focenia przy cały czas włączonym aparacie?...
      Hihihi... brawo za tytuł ;-) Cyfrówki tak i to nawet bardzo - zwłaszcza te z CCD, CMOSy w DSLRach mniej ale tez. Tyle, ze szumy nie sa dokuczliwie wieksze ale za to liczba hotpixeli moze znacznie wzrosnac - tu zaleznosc od temperatury matrycy jest wyrazna. Na szczescie technika poszla do przodu i hot pixeli nie ma za duzo a na zdjeciu i tak ich nie widac (zwykle). No i to dlugotrwale focenie to musi byc kilkadziesiat zdjec "jedno po drugim". Trzy-cztery fotki z przerwami nie sa odczuwalne.

Janusz

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• satriani
        Początki nałogu
        • 2004
        • 443

dzięki za wyczerpujacą odpowiedż :wink:

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Total Czepliwy Offtop, sorry:
          Dziwne ze Tomek tu nie zaczal wyjezdzac z fizyka i arytmetyka powstawania szumow i hot pixeli w goracym otoczeniu

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Total Czepliwy Moderator. A wyjeżdzać nie ma z czym, bo nie ma do kogo.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              A wyjeżdzać nie ma z czym, bo nie ma do kogo.
              Jutro cos wymysle by cie sprowokowac, dzisiaj jestem zbyt spiacy

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Okej, ale potem nie straszcie mnie kasowaniem postów Ale jak chcesz, to podzielę się jedną myślą:
                zastanawiam się, czy szumy się biorą tylko ze wzrostu średniej energii kinetycznej elektronu przy wzroście temperatury, czy wchodzą też inne czynniki. Np. zmiana rezystancji i pasm w półprzewodnikach?

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Ale jak chcesz, to podzielę się jedną myślą:
                  zastanawiam się, czy szumy się biorą tylko ze wzrostu średniej energii kinetycznej elektronu przy wzroście temperatury, czy wchodzą też inne czynniki. Np. zmiana rezystancji i pasm w półprzewodnikach?
                  Jak znajdziesz na to odpowiednie wzory to daj nam znac, chetnie poczytamy

Komentarz

Pracuję...