Telekonwerter do 400/5,6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dazz
    • 2026

Telekonwerter do 400/5,6

Jaki TC x1,4 (x1,5) będzie najlepszy do Canona 400/5,6? Pewnie będzie to oryginalny Canon, ale w tym chyba AF nie zadziała powyżej 5,6 (chociaż słyszałem coś o zaklejaniu styków). W takim razie pewnie najlepszy będzie Kenko, tylko który (jest chyba kilka modeli)?

I druga sprawa - jaki monopod (i z jaką głowicą) polecacie do takiego zestawu?

dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam,
    Darek
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

AF dzialac bedzie tylko z seria 1 canona (czyli do f/8 )... pozostaje MF, no i dzis raczej wybieral bym canona a nie kenko czy inne.. drozszy canon ale lepszy... a do 400/5,6 to w zasadzie juz wszystko jedno ktory bo i tak nie bedzie AF, 1.4x to utarata jednej dzialki swiatla 2x to dwie dzialki
    Instagram

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Jac
      no i dzis raczej wybieral bym canona a nie kenko czy inne.. drozszy canon ale lepszy... a do 400/5,6 to w zasadzie juz wszystko jedno ktory bo i tak nie bedzie AF
      Z żadnym z innych firm nie będzie AF?

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez dazz
        Z żadnym z innych firm nie będzie AF?
        co z tego ze oszukasz body i Af bedzie sie krecil, jesli nie bedieu potrafil zlapac ostrosci, poprostu jest juz za ciemno zeby AF wychwycil roznice w kontrascie i poprawnie ustawil ostrosc... na zasadzie jesli bedzie bardzo jasno to moze sie uda jak bedzie normalnie to raczej slabo jak bedzie szaro.. to zapomnij
        Instagram

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Jac
          na zasadzie jesli bedzie bardzo jasno to moze sie uda jak bedzie normalnie to raczej slabo jak bedzie szaro.. to zapomnij
          To oczywiste. Pytam wlasnie które konwertery tak zadziałają z tym konkretnym obiektywem i który z nich jest najlepszy.

Komentarz

• Zigi
            Uzależniony
            • 2005
            • 532

A zaklejenie styków nie pomoże?
            40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
            Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Routlaw
              Uzależniony
              • 2005
              • 983

od 60 posta polecam http://canon-board.info/showthread.p...hlight=Pawe%B3
              14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• dazz

Zapytam inaczej: czy ktoś używał 400/5,6 z konerterem x1,4 Canona i czy działał mu AF.

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez dazz
                  Zapytam inaczej: czy ktoś używał 400/5,6 z konerterem x1,4 Canona i czy działał mu AF.
                  Dobra, sorki, już wiem. W cyfrze zadziała od 5D w górę (i to tylko w obrębie centralnego pola) w analogu powyżej EOS 3. Czyli ja muszę szukać czegoś innego

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez dazz
                    Dobra, sorki, już wiem. W cyfrze zadziała od 5D w górę (i to tylko w obrębie centralnego pola) w analogu powyżej EOS 3. Czyli ja muszę szukać czegoś innego
                    Watpie czy w 5D zadziala. Ktos sprawdzal 100-400 4.5-5.6 z TC 1.4x Canonowym na 5D i AF nie dzialal.

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Bardzo proszę, wszysko jest na forum:

o 20D + TC i ogólnie o AF przy podpiętych telekonwerterach

o TC i AF w 5D

ostatni opost mówi o 400/5.6 L + TC kenko
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Vitez
                        Watpie czy w 5D zadziala. Ktos sprawdzal 100-400 4.5-5.6 z TC 1.4x Canonowym na 5D i AF nie dzialal.
                        Nie wiem w czym może tkwić różnica, ale z 400/5.6 podobno ma działać. Przynajmniej taką odpowiedź dostałem od jednego z większych sklepów, podobno to sprawdzali. Próbował już ktoś tego zaklejania opisanego tu http://www.fredmiranda.com/TipsPage/ ?
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 2635.

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

dazz, dostałeś na talerzu ??:
                          drugi link dokładnie podaje odpowiedź na pytanie o 5D i 400/5.6L i jeśli chcesz, to wierz dalej sklepowi, ale ja nie radzę ..

Metus zaklejał styki z TC w 5D i działało, ale ja proponuję tego unikać, bo czytałem, że to się może skończyć spaleniem silnika USM w pechowych przypadkach.
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Kubaman
                            dazz, dostałeś na talerzu ??:
                            Jeden z linków nie działa mi, a to co pisałeś o 5D + 400/5.6 przeczytałem już wcześniej.

drugi link dokładnie podaje odpowiedź na pytanie o 5D i 400/5.6L i jeśli chcesz, to wierz dalej sklepowi, ale ja nie radzę ..
                            Mnie problem nie dotyczy - i tak nie mam 5D.

Metus zaklejał stuki z TC w 5D i działało, ale ja proponuję tego unikać, bo czytałem, że to się może skończyć spaleniem silnika USM w pechowych przypadkach.
                            I tu mnie zmartwiłeś

Powiedz lepiej jak działa Twój zestaw z tym Kenko. Słyszałem, że AF działa, ale bardzo często się myli.
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 2635.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Zamieszczone przez dazz
                              Jeden z linków nie działa mi
                              Sprójrz na adres i usuń dwie zbędne literki

BTW, Poprawiłem w poście Kuby,
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...