#14 Dyfuzor do wbudowanej lampy na szybko

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Silwe
    Bywalec
    • 2005
    • 164

#14 Dyfuzor do wbudowanej lampy na szybko

To już gdzieś kiedyś przeczytałem na którymś forum. Bardzo prosty patent na rozproszenie światła z wbudowanej lampy błyskowej. Szczególnie przydatne jeżeli nie ma możliwości korekty siły błysku.

Potrzebne będzie puste opakowanie po filmie 35 mm w kolorze mlecznym oraz nożyczki.

A tak wygląda po założeniu na lampę w 300D

Poniżej próbka możliwości. Choć różnice nie są wielkie na tych dwóch zdęciach to w przypadku fotografowania ludzi z lampą na wprost efekt jest już lepiej widoczny.

Wbudowana lampa

Wbudwana lampa + dyfuzor

Jeżeli macie jakieś nowe pomysły odnośnie zastosowania czegoś na szybko to piszcie w tym temacie. Wszelkie sugestie i komentarze mile widziane.
    Staram się, ale za mało...
  • Michal-Czuba
    Zablokowany
    • 2005
    • 356

Było by fajnie gdybyś pokazał jakiś portret - porównanie z i bez

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

pomysł super .. obecnie szukam podobnego "patentu" na 430ex, zobaczymy jak sie sprawdzi .. potestuje z kształtami i rodzajami plastiku.. jesli da rade zaoszczedzic troche kasy na kawalki plastiku made in Omni Bounce, to czemu nie ..

Komentarz

• nelson

lepszy od takiego dyfuzora jest taki bouncer co odbija na sufit ... w malych pomieszczeniach sie sprawdza bardzo dobrze ....ladnie doswietla. tylko ze przydaloby sie cos takiego zrobic na stale a nie jak ja przykladac zeszyt czy gazete czy coklolwiek innego pod kątem przed lampa i jeszcze to trzymac wszystko ...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Kubak82
          pomysł super .. obecnie szukam podobnego "patentu" na 430ex
          Denko od jakiegos szamponu/mydla w plynie, oczywiscie biale. Np Dove.

Komentarz

• dentharg
            Uzależniony
            • 2005
            • 867

Hehe.. z patentu "pudełka po rolce" korzystam już jakiś czas. Sprawdza się Trzeba tylko dołożyć mniej/więcej +1 do siły błysku.
            Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• -=Festyk=-
              Uzależniony
              • 2005
              • 666

Zamieszczone przez Vitez
              Denko od jakiegos szamponu/mydla w plynie, oczywiscie biale. Np Dove.
              Lub opakowanie po jogurcie danona.

||Galeria

Komentarz

• jadeit
                Początki nałogu
                • 2004
                • 466

według mnie cienia toto nie zmiękczyło zbytnio, jeśli nawet nie wogóle...
                przejarania pozostały, wygląda prawie jak lampa na ---

ja wale w sufit z odbłysnikiem pionowo pozyczoną 550 i przy małych pomieszczeniach jest lepiej niz z tym cudem

rozproszenie zapewne jakies jest ale z dyfuzorem jest lepiej IMO

także domagam sie sampli na ludziach

sam pomysł fajny

pozdrawiam
                un point c'est toi
                fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Routlaw
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 983

Podobnie jak dentharg od dłuższego czasu używam takiego patentu. Dodałem jeszcze od siebie białą taśmę klejącą z jednej strony. Przez co światło jest jeszcze bardziej rozproszone... Tylko gdzie ja mam ten "dyfuzorek"...
                  14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• viTo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 130

heh... coraz czesciej przydaja sie takie pudelka po kliszy... z jednego juz zrobilem wezyk spustowy, z drugiego zrobie dyfuzor :-) ciekawe...
                    i czekam na sample portretow...
                    Pozdr*
                    EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
                    Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Komentarz

• nuovo
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 43

To moje pierwsze wejście na to forum, więc witam wszystkich serdecznie.
                      Jakiś czas temu potrzebowałem pomysłu na dyfuzor do mojej 380EX. Poszukałem i znalazłem fajny patencik z cyklu "zrób to sam:" (źródełko: http://www.kki.pl/lech/porady/dyfuzor/index.html

Po wykonaniu oczywiście testing i ...muszę powiedzieć, że działa. Zmniejszyły się cienie a światełko fajnie sie rozprasza. Polecam

PS. Troszku toto nie wygodne w użytkowaniu // ale prawie za free.
                      Pozdrawiam
                      Zdjęcia ślubne
                      Różności...

Komentarz

• komw
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 34

Zrobilem sobie taki dyfuzorek, jednak dzialal bardzo slabo.. praktycznie w ogole nie rozpraszajac swiatla.
                        Dlatego wpadlem na taki o to pomysl:
                        Idziemy sobie do sklepu i kupujemy paczke orzeszkow (wazne aby paczka byla z folii takiej grubej a w srodku z folii aluminiowej, Polecam Feliksa Italian Mix -> miam )
                        w domciu wycinamy sobie z tejze folii prostokacik jak na zdjeciu ponizej
                        (na srodek mozna dokleic dodatkowa warstwe zeby wyeliminowac flesza ktory wali prosto w obiekt . Musicie pamietac, ze taka folia nie jest w stanie zatrzymac 100% swiatla ktore na nia pada, dlatego montujemy na srodku folie 2x )

Nastepnie mozemy podkleic bialym papierem, i wszystko wsadzamy do naszego dyfuzorka.

Banalnie proste, a jakie efekty!

Zdjecia ponizej, wszystkie na takich samych ustawieniach, zmiana tylko sily flesza. Pomieszczenie praktycznie bez zadnego oswietlenia. Reszta info w Exifie.

Foto z czysta lampa:

Foto z samym dyfuzorem ( prawda ze minimalna roznica?):

Foto z dyfuzorem i odbijajaca folia (zobaczcie na cienie, nie sa juz tak intensywne, sa ladnie rozswietlone, bo folia odbija swiatlo prawie w kazda strone od aparatu.):

Pozdrawiam! (dajcie znac jak to sie sprawuje u Was!)
                        heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Komentarz

• Kinski
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 273

uzor

Temat stary, ale ostatnio zepsuła mi się wbudowana lampa i podczas zdjęć z nią wszystko przepalała, dlatego jako dyfuzorka użyłem chusteczki higienicznej (można ją gumką przyczepić). Zwiększając lub zmniejszając warstwy można odpowiednio regulować siłę błysku. Patent już leciwy, bo wyczytałem o nim gdzieś na portalu.
                          Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• czaderx
                            • 2008
                            • 9

Zrób to sam: blenda i dyfuzor na lampę wbudowaną

a to co na Onecie dzis znalazlem

Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!
                            Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: regulamin pkt 4.
                            1Dmk3 70-200+National Geographic Explorer Backpack

Komentarz

• Osc
                              • 2008
                              • 10

Zamieszczone przez czaderx
                              a to co na Onecie dzis znalazlem

http://www.fkn.pl/3,0,1553846,1,1,artykul.html
                              Co do tej blendy to właśnie taką sobie zrobiłem. Koszt wyniósł trochę więcej ale to wciąż tanio a taki wynalazek na początek jest jak znalazł...
                              EOS 30d + EF 50/1.4 USM + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II

Komentarz

Pracuję...