Telezoomy 70-200 o jasności 2.8 (canon, tamron, sigma)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Telezoomy 70-200 o jasności 2.8 (canon, tamron, sigma)

witam,
    ponieważ właśnie toczy się bardzo ciekawa dyskusja w drugim wątku na temat standartowych zoomów, żeby nie rozwalać wątku zapodaję nowy temat:

czy są na tym forum jacyś użytkownicy mający doświdczenbie ze szkłami 70-200 i światłem 2.8?
    canon jest wart małego samochodu, więc ciekaw jestem czy ktoś może porównać do tamrona i sigmy

no i jeszcze bardzo jestem ciekaw, jak to się wszystko ma do canona 70-200/4 L, który ma cenę zbliżoną do np. tamrona, ale jest ciemny. Wiem że sporo forumowiczów ma to szkiełko

P.S> musze dodać, że z tym zakresem ogniskowych w zasadzie nie miałem na poważnie do czynienia, więc zero wyczucia z mojej strony ale chcę to niedługo naprawić
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • Rudi
    Bywalec
    • 2004
    • 241

Mam Canona 70-200 2.8 i jestem zachwycony tym szkłem, ostrość, przenoszenie koloru, wytrzymałość. Jak pierwszy raz wziąłem do ręki to wiedziałem że może to jeszcze służyć jako obiektyw bojowy . Może Ci przeszkadzać jego waga, ale dla mnie to zaleta. Jak będziesz chciał to będe mógł podrzucić pare fotek z tego szkiełka.

P.s. Niektórym przeszkadza jego biały kolor.
    Pozdrawiam

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez Rudi
      Mam Canona 70-200 2.8 i jestem zachwycony tym szkłem
      OK, dzięki
      może nie byłem dość konkretny, ale o jakości canonka 2.8 wiem, że jest najlepsiejsza na świecie 8)
      bardziej zależy mi na odpowiednikach, ewentualnie porównanych do canona f4
      w każdym razie dzięki

aha, dla wszystkich bardzo skrupulatnych, którzy już szykują się do ataku :wink: - wiem że tamron robi 80-200 itd. chodzi mi ogólnie o ten zakres i jasność 2.8
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• TomaszQ
        Bywalec
        • 2004
        • 127

Miałem go w rękach i na body przez jakieś 2 miesiące potem zamieniłem na wersję z IS.
        Jest to kawałek zacnego szkła. Jednak kasa niemała.
        Ten z f=4 nie ma żadnych szans. Tak naprawdę to akceptowalna jakość zaczyna się od f=5,6, a to już jest bardzo ciemno.
        Dużo dobrego słyszałem też o o wiele tańszej Sigmie. Jednak nie testowałem jej organoleptycznie

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Re: Telezoomy 70-200 o jasności 2.8 (canon, tamron, sigma)

Zamieszczone przez Kubaman
          witam,
          czy są na tym forum jacyś użytkownicy mający doświdczenbie ze szkłami 70-200 i światłem 2.8?
          canon jest wart małego samochodu, więc ciekaw jestem czy ktoś może porównać do tamrona i sigmy
          Super, że ktoś za mnie rozpoczął ten wątek, bo też mam ten sam dylemat Przez chwilę też myślałem o tym EF 70-200/4L, ale chyba jednak juz zrezygnowałem z tego pomysłu. Primo - mam wiele lat doświadczeń z NRD'owskimi obiektywami mającymi światło 2.8, więc to byłby krok do tyłu :wink: Secundo zaś uświadomiłem sobie, że moje pozostałe dwa zoomy ważą po 700 g każdy, więc to byłoby prawdziwe kalectwo, gdyby obiektyw typu 'długa biała lufa' był lżejszy od każdego z tych zoomów krótkoogniskowych :wink:
          Jaki jest inny wybór: zoom Sigmy lub Tokiny, ew. obiektywy stałoogniskowe Sigmy lub Tamrona. Jeśli chodzi o zoom, to chyba (?) pozostaje tylko ta słynna Sigma EX HSM, gdyż wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że zoom Tokiny bliski memu sercu nie pracuje prawidłowo z 10D Sigma ta ma wszakże dwie wady: jest droższa od EF70-200/4L i po drugie bardzo trudno w PL dostępna na rynku wtórnym (Allegro etc.), że się tak wyrażę. Jak się zastanowić głębiej, to tak naprawdę stałoogniskowy 180 mm lub trochę więcej w zupełności by mi wystarczył.
          I chyba w tą stronę obecnie z lekka się skłaniam...
          http://plieth.com

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez Jurek Plieth
            na to, że zoom Tokiny bliski memu sercu nie pracuje prawidłowo z 10D Sigma ta ma wszakże dwie wady: jest droższa od EF70-200/4L i po drugie bardzo trudno w PL dostępna na rynku wtórnym (Allegro etc.), że się tak wyrażę. Jak się zastanowić głębiej, to tak naprawdę stałoogniskowy 180 mm lub trochę więcej w
            Droższa jest niewiele, ale z kolei ma mocowanie statywowe w komplecie które w przypadku Canona kosztuje sporo pieniędzy... Inna sprawa że przy porządnej głowicy do statywu jest całkowicie zbędne...

Jak się zastanowić głębiej, to tak naprawdę stałoogniskowy 180 mm lub trochę więcej w
            zupełności by mi wystarczył.
            I chyba w tą stronę obecnie z lekka się skłaniam...
            To z Canon'ów masz wybór 200/2.8 L (na którym szczerze mówiąc się głęboko zastanawiałem i wybrałem 70-200/f4L), ewentualnie 180/3.5 L Macro który o ile dobrze pamiętam jest dosyć drogi. Stałoogniskowe Sigmy to już w ogóle w Polsce rzadkość...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez Krzychu
              To z Canon'ów masz wybór 200/2.8 L, ewentualnie 180/3.5 L
              A ile one kosztują?

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

A ile one kosztują?
                Pierwszy 619 $, drugi 1219$ w B&H. W Polsce to nie wiem, bo tu nie kupuję ;-) Pierwszy ma poważną zaletę w postaci czarnej obudowy. Aha - z telezoom'ów to jeszcze warto poszukać EF 80-200/2.8 już nie produkowane - rzadko spotykany, bardzo dobry i czarny o ile się nie mylę...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Rudi
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 241

A ile one kosztują?
                  Z tego co pamiętam to 200/2.8L można było juz dostać za jakieś (3-3,5)kPLN. Warto poszukać na niemieckim ebay`u, czasem ktoś sprzedaje to szkło razem z mocowaniem statywowym za dobrą cene.
                  Acha, wersja "I" od "II" różni się głębokością osłony p.słonecznej, w wersji "I" ponoć była za płytka i niekiedy powstawała flara.
                  Pozdrawiam
                  Rudi

Komentarz

• Jurek Plieth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2087

A ile one kosztują?
                    Pierwszy 619 $...
                    Dzięki. No to już wiem na pewno co mam kupić A na dodatek ta czarna obudowa; palce lizać

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Panowie, Panowie
                      super fajnie, ale wróćmy nieco do tematu - czyli do zoomów z f2.8

rodzą się w mojej głowie nastepujące pytania:
                      1) czy ta sigma ma ogniskowanie wewnętrzne i FTM
                      2) tamron też robi ten zakres, czy ktoś ma doświadczenia - może Vitez jako znawca tamronów ?
                      3) co to znaczy, że tokina nie współpracuje ? w jakim sensie ?

4) eh, chłostacie tego 70-200 f4L, a przecież sporo forumowiczów go posiada
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Panowie, Panowie
                        super fajnie, ale wróćmy nieco do tematu - czyli do zoomów z f2.8

rodzą się w mojej głowie nastepujące pytania:
                        1) czy ta sigma ma ogniskowanie wewnętrzne i FTM
                        Ma.

2) tamron też robi ten zakres, czy ktoś ma doświadczenia - może Vitez jako znawca tamronów ?
                        Chyba robi, tyle że u nas generalnie jest mało Tamronów innych niż te najtańsze i 28-75/2.8 (no i może jeszcze 90/2.8 Macro) - dstrybutorem jest Foto Joker a on tych droższych z serii SP (które podobno są całkiem niezłe) prawie wcale nie sprowadza....

4) eh, chłostacie tego 70-200 f4L, a przecież sporo forumowiczów go posiada
                        Ja nie chłostam bo mam ;-) Moim zdaniem świetne szkło, ostre od pełnej dziury, spełnia moje wymagania w 100% ( z tym że mam jeszcze EF 100/2.0). Wolałem zachować kasę i zbierać na 300/f4 L IS lub 400/ f5.6 L niż kupować 70-200/2.8L.
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kubaman
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4709

Chyba robi, tyle że u nas generalnie jest mało Tamronów innych niż te najtańsze i 28-75/2.8 (no i może jeszcze 90/2.8 Macro) - dstrybutorem jest Foto Joker a on tych droższych z serii SP (które podobno są całkiem niezłe) prawie wcale nie sprowadza....
                          to niestety prawda, no ale jeszcze zostają koledzy za oceanem, i przy okazji można trochę kasy zaoszczędzić
                          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Znawca Tamronow to jest Czacha
                            Tamron nie ma nic tej jakosci w tym zakresie. Ma jedynie dwa szkielka 70-300 i 75-300 4-5.6 o jakosci porownywalnej do Canona 75-300 , wiec kilka klas nizej.
                            Pare miesiecy temu poszly ploty (forum dpreview Canon SLR Lenst Talk) ze Tamron planuje wypuscic szklo SP 70-200 2.8 Xr Di LD , czyli wlasnie klasy L czy tej Sigmy EX... ale na razie tylko na plotkach sie skonczylo.

Ja osobiscie uparlem sie juz na Sigme 70-200 2.8 EX HSM. Na zamowieie moge ja miec za ok 3200zl... tylko nie wiem kiedy ja ta forse nazbieram

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez Vitez
                              Ja osobiscie uparlem sie juz na Sigme 70-200 2.8 EX HSM. Na zamowieie moge ja miec za ok 3200zl...
                              Ja za 50 PLN mniej, więc być może, że źródło to samo :wink: Natomiast nowy, z gwarancją EF 200/2.8 kosztuje w Interfoto 3400, więc myślę, że w praktyce byłby dostępny w PL za mniej niż 3 kPLN.

Komentarz

Pracuję...