Czy ktoś mógłby mnie oswiecić jak jest różnica (oprócz powłok oczywiście) pomiedzy dwoma jednakowo oznaczonymi filtrami Heliopana - CPL SH-PMC - z tym że jeden posiada 8 powłok a drugi 16?
Czy ktoś mógłby mnie oswiecić jak jest różnica (oprócz powłok oczywiście) pomiedzy dwoma jednakowo oznaczonymi filtrami Heliopana - CPL SH-PMC - z tym że jeden posiada 8 powłok a drugi 16?
a sama liczba powlok nie jest wystarczajaca roznica??nie mam tych filtrow ale wydaje mi sie ze liczba powłok to w tym wypadku jedyna ale zarazem BARDZO istotna roznica..
ew. w gre wchodza jeszcze roznice miedzy filtrami liniowymi i kolowymi, wersje slim i zwykle ale to chyba oczywiste i pewnie sam o tym doskonale wiesz..
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 01-05-2006 o 22:36
A czy tak sie glupio zapytam, cena jest ta sama?
Cena taka sama. Nie rozumiem natomiast jednej rzeczy W raysfoto.pl podają mi symbol CPL SH-PMC i mówią że ma 8 powłok a w Negatyw że ten sam symbol filtara posiad 16 powłok... Jak w takim razie rozpoznać króry ma 16 a któey 8 powłok. W Raysfoto facet mówi że 16 powłok w tym filtrze jest "optycznie nieuzasadnione" Czegos tu nie rozumiem....
moze 8 powlok z jednej strony i 8 z drugiej? i te 16 to taki marketingowy chwyt. Jesli Cie to gryzie to kup ten z "16" powlokami![]()
Własnie uzyskałem informację że 16 powłok mają filtry ze szkłem pojedyńczym 8 z jednej strony i 8z drugiej, a 8 powłok mają filtry z dwóch szkieł klejonych kazde po 4 powłoki + folia polaryzacyjna. Więc nowe pytanie: który jest lepszy? a stare wciąż bez odpowiedzi dlaczego ten sam producent dla jakby bie było dwóch róznych filtrów zastosował to samo oznaczenie.
tak na logike to wzialbym ten z 16 powlokami bo :
a) wole miec przed obiektywem jak najmniej "dodatkowego" szkla
b)16 powlok to nie 8![]()
ale przyznaje, jestem tak samo zdziwiony jak Ty.. sesnu w tym nie widze![]()
Filtry UV SH PMC mają 16 powłok, a polaryzacyjne kołowe SH PMC 8 powłok. To nawet na logikę samo wychodzi (piszesz, że 2 szybki + folia polaryzacyjna). Na maila już nie odpisuję, bo widziałem, że coś takiego tam wisiało![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
jesli o to chodzi, to w takim razie cos nie gra w temacie postu :wink:Zamieszczone przez Cichy
suave, jak to w koncu jestHeliopan CPL SH-PMC 8 powłok a Heliopan CPL SH-PMC 16 powłok??
Jak to jest z tym tematem? A tak że mi chodziło o filtry polaryzacyjne a nie UV. Od jednego sprzedawcy Negatyw uzyskałem informację iz polar CPL SH-PMC posiada 16 powłok a w RAYSFOTO że 8 powłok. I to własnie mnie zaintrygowało. A tu wychodzi na to że polary mają 8 powłok a UV 16 i tyle... A Negatyw na allegro głosi wszystkim ze 16. Poraz kolejny przekonałem się do RAYSFOTO i u nich kupię ten filtr.