Jakie parametry (ustawienia) aparatu?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sal
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1122

Jakie parametry (ustawienia) aparatu?

Witam.
    Jakich używacie ustawień parametrów w swoich 300D/10D i dlaczego właśnie takich?
    Gdyby ktoś miał problem ze zrozumieniem o co pytam - w/w mają ustawienia parametrów typu contrast, sharpening itp.
    Chodzi mi właśnie o to jakich ustawień _tych_ parametrów używacie :>
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

• Klosiu
    Bywalec
    • 2004
    • 232

to chyba zalezy od wielu czynnikow :wink:
    sprecyzuj pytanie

generalizujac
    portret max otwarta przeslona
    sport w miare krotki czas
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• TomaszQ
      Bywalec
      • 2004
      • 127

Re: Jakie parametry (ustawienia) aparatu?

Zamieszczone przez sal
      Witam.
      Jakich używacie ustawień parametrów w swoich 300D/10D i dlaczego właśnie takich?
      Sal sorrki ale zadałeś pytanie w stylu "jak się ubieracie i dlaczego tak?"
      Powszechnie wiadomo chyba, że w lecie inaczej niż w zimie, w deszczu, na spacer, do pracy i w góry też inaczej ...

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Klosiu
        to chyba zalezy od wielu czynnikow :wink:
        sprecyzuj pytanie

generalizujac
        portret max otwarta przeslona
        sport w miare krotki czas
        Mnie się coś zdaje że facet pyta o ustawienia apratu (jakieś tam kontrasty, sharpeningi i inne wynalazki powodujące że to co aparat produkuje nadaje się do oglądania ;-) ) a nie przysłonę czy czas...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tytus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez sal
          Witam.
          Gdyby ktoś miał problem ze zrozumieniem o co pytam - w/w mają ustawienia parametrów typu contrast, sharpening itp.
          jacyś niekumaci ci moi przedmówcy, lub jeszcze w analogach robią

powiem ci tak, jak zauważyłem, te indywidualne ustawienia są gówno warte
          matryca niezależnie od ustawień naświetla tak samo, i jeżeli otworzysz plik, zwłaszcza RAW w PS, będzie wyglądal tak samo niezależnie od ustawień,
          różnica będzie widoczna jedynie w niektórych programach, które odczytają, że obraz ma być wyświetlany w oparciu o indywidualne ustawienia, ale "matka" jest zawsze prosto z matrycy, na którą my żadnego wpływu nie mamy
          niedawno dość szczegółowo to analizowałem i do takich wniosków doszedłem...
          więc jeżeli obrabiasz zdjęcia przed pokazaniem światu to w ogole tymi ustawieniami głowy sobie nie zawracaj
          20Dset
          maj łeb...

Komentarz

• TomaszQ
            Bywalec
            • 2004
            • 127

Tytusie drogi !!!
            Pytanie w momencie gdy go czytałem zawierało tylko pierwsze zdanie.
            Lubię precyzyjne wypowiedzi i precyzyjne pytania :wink: i moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z rytuałami godowymi żab

matryca niezależnie od ustawień naświetla tak samo, i jeżeli otworzysz plik, zwłaszcza RAW w PS, będzie wyglądal tak samo niezależnie od ustawień,
            różnica będzie widoczna jedynie w niektórych programach, które odczytają, że obraz ma być wyświetlany w oparciu o indywidualne ustawienia, ale "matka" jest zawsze prosto z matrycy, na którą my żadnego wpływu nie mamy
            więc jeżeli obrabiasz zdjęcia przed pokazaniem światu to w ogole tymi ustawieniami głowy sobie nie zawracaj
            Bardzo się mylisz.
            Owszem na zapisany w trybie RAW obraz ustawienia nie mają żadnego wpływu.
            To są po prostu surowe dane z matrycy.
            Jednak przy ustawieniu innych trybów zapisu dane pochodzące z matrycy są obrabiane przez wewnętrzną elektronikę aparatu wg ustawień domyślnych lub zdefiniowanych przez fotografa, po czym dopiero, z ich uwzględnieniem zapisywane na karcie.
            Jeśli więc podniesiesz np. kontrast a focisz w pełnym słońcu to masz śliczne przepalenia i zero szczegółów w cieniach.
            Wszystkie moje fotki przechodzą przez edytor graficzny więc nie widzę sensu ustawiania jakichkolwiek parametrów wstępnych. Czasem tylko podniosę wyostrzanie. Znacznie lepiej jest korygować potem, na dużym monitorze w porządnym programie.

Generalnie uwielbiam format RAW. On daje znacznie większe możliwości późniejszej korekcji, a Photoshop CS robi to znakomicie

pozdrawiam

Komentarz

• Tytus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1358

Zamieszczone przez TomaszQ
              Tytusie drogi !!!
              Pytanie w momencie gdy go czytałem zawierało tylko pierwsze zdanie.
              Lubię precyzyjne wypowiedzi i precyzyjne pytania :wink: i moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z rytuałami godowymi żab

Bardzo się mylisz.
              Owszem na zapisany w trybie RAW obraz ustawienia nie mają żadnego wpływu.
              To są po prostu surowe dane z matrycy.
              Jednak przy ustawieniu innych trybów zapisu dane pochodzące z matrycy są obrabiane przez wewnętrzną elektronikę aparatu wg ustawień domyślnych lub zdefiniowanych przez fotografa, po czym dopiero, z ich uwzględnieniem zapisywane na karcie.
              Jeśli więc podniesiesz np. kontrast a focisz w pełnym słońcu to masz śliczne przepalenia i zero szczegółów w cieniach.
              Wszystkie moje fotki przechodzą przez edytor graficzny więc nie widzę sensu ustawiania jakichkolwiek parametrów wstępnych. Czasem tylko podniosę wyostrzanie. Znacznie lepiej jest korygować potem, na dużym monitorze w porządnym programie.

Generalnie uwielbiam format RAW. On daje znacznie większe możliwości późniejszej korekcji, a Photoshop CS robi to znakomicie

pozdrawiam
              ja robię w RAW i stąd moje doświadczenia
              20Dset
              maj łeb...

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez sal
                Witam.
                Hm...

Wyszukiwarka sie zepsula?

Ja RAW i problem z glowy :P

Komentarz

• j@nusz

Nie chcę zakładać nowego wątku. Przeszukałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, które mnie nurtuje, a podany wyżej link prowadzi donikąd.
                  Czy ktoś z Was wie, jak są ustawione domyślne parametry (kontrast, ostrość, nasycenie, odcień) w 300D. Chciałbym ustawić swoje w jednym z trzech wolnych zestawów użytkownika. Chciałbym głównie "podkręcić" ostrość. Z tego co próbowałem, to przy każdym z parametrów istnieje 5-stopniowa regulacja (po dwa na + i - oraz 0). No i dlatego jestem ciekaw, jak wygląda to przy domyślnych ustawieniach Canona w Parametr 1 i Parametr 2. W instrukcji obsługi również nic na ten tremat nie znalazłem. Dodam, że nie interesują mnie RAW-y lub obróbka w PS. Chciałbym "podostrzyć" zdjęcie już w aparacie. Wiem, że mógłbym dać ostrość na full, ale może ktoś zna ustawienia domyślne.
                  Z góry dzięki za odpowiedzi.

Komentarz

• darpla
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 184

Zamieszczone przez sal
                    A czemu nie zapytasz do jakich zdjęć. PRzecież to jest podstawa.wjakich warunkach i jakie zdjęcia???!!!!??
                    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Komentarz

• sal
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1122

Zamieszczone przez darpla
                      A czemu nie zapytasz do jakich zdjęć. PRzecież to jest podstawa.wjakich warunkach i jakie zdjęcia???!!!!??
                      Halooooo! Pobudka. Czas chyba najwyzszy sie juz obudzic ze snu zimowego
                      Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Marfackib
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 169

Zamieszczone przez sal
                        Witam.
                        Zapisuję zdjęcia JPEG.
                        Krajobraz, przyroda, architektuta - Parametr 1,
                        Portrety, ludzie - Parametr 2
                        20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• kocis
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 472

Ja podobnie.
                          Ponadto jeśli jest na dworze "szaroburo" daję nasycenie na +1.

A obróbkę ograniczam do korekty krzywej tonalnej i jest zadawalająco.
                          300D; 17-40/4L; 24-105/4L; 70-200/4L; 430EX

Komentarz

• Venio
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1084

ja cały czas uzywam parametru pierwszego i jedynie jesli zachodzi taka potrzeba to robie cos w PSie.

Komentarz

• alkazz
                              • 2008
                              • 14

Ja eksperymentowalem, zniszczylem duza czesc fotek przez indywidualny parametr "sharpening". Przy maksymalnym ustawieniu zdjecia wychodza "drewniane", nie jest to ostrosc stricte, a cos w stylu unsharp mask z photoshopa, tak wiec - odradzam .

Komentarz

Pracuję...