Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
tak jak mowi jac
czasami nie ma czasu na to by sie bawic fel
poprostu przyciskasz do polowy przekadrowujesz i pstrykasz
niekeiedy po przekadrowaniu w centrum jest tlo ktore jest dalej od glownego motywu umieszczonego z boku fotografii wiec w przypadku wyzwolenia migawki blysk pomiarowy flesza obliczy sile na tlo a nie na gowny motyw
wynikiem sa przesfietlenia głównego motywu lub w innych przypadkach niedoswietlenia.
dlatego ja ustawiam flesha na -1/3 lub -1/2 EV i wale w rawie
wtedy jest duza szansa na poprawe foto
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
Focąc D60 praktycznie każdą fotę z fleszem robiłem FELując. W 30D (więc zakładam, że w 20D jest tak samo) na kilkset fotem zrobionych z lampą może 2-3 razy zrobiłem FEL. To kwestia szybkiej oceny sytuacji przez wizjer i decyzja czy trzeba będzie FELować bo przekadrowania zwali ekspozycję czy też nie.
Generalnie E-TTL II to duży postęp w stosunku do starego E-TTL'a, ale i tak jest cały czas, co przykro stwierdzić, całe lata świetlne za systemami sterowania błyskiem w wykonaniu Minolty czy Nikona.
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
dosc czesto uzywam. przynajmniej wiem do jakiej ekspozycji mi lampa wypelnia. automatom jakos srednio wierze i zdecydowanie wole miec kontrole nad tym co i jak naswietlam.
oczywiscie, dotyczy to moich wszystkich korpusow. rowniez gdy robie ceglane mury i zdjecia nieba
oczywiscie, dotyczy to moich wszystkich korpusow. rowniez gdy robie ceglane mury i zdjecia nieba
Tak nawiązując jeszcze do humorystycznego wątku nt. idiotów z dpreview - pewnie niedługo pojawi się info o "ukrytych" funkcjach przycisku "direct print" w 30D :-) Może będzie on włączał tryb renderowania sztucznego nieba jeśli aparat uzna, że to złapane przez matrycę nie spełnia szumowych standardów w/g Kongresu USA i Pentagonu :-) To by było fajne :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Generalnie E-TTL II to duży postęp w stosunku do starego E-TTL'a, ale i tak jest cały czas, co przykro stwierdzić, całe lata świetlne za systemami sterowania błyskiem w wykonaniu Minolty czy Nikona.
Tak się właśnie zastanawiam, czy aby faktycznie taka różnica (?) Nie znam systemu Minolty i Nikona, ale myślę że to nie są lata świetlne. Zwłaszcza z cyfrą błysk trzeba mierzyć niesłychanie precyzyjnie.
Co do FEL używałem b. często w starym E-TTLu. W E-TLL II odpuściłem, bo taka miała być korzyść z nowego systemu Jednak widzę po kilku imprezach, że FELowanie to podstawa, trza wrócić do starych nawyków...
Tak się właśnie zastanawiam, czy aby faktycznie taka różnica (?) Nie znam systemu Minolty i Nikona, ale myślę że to nie są lata świetlne.
lata fizyczne. matrycowy pomiar swiatla Nikon i Minolta maja juz od dobrych kilku lat. milo ze Canon zdecydowal sie wyrownac do stawki, ale trudno byc "wstrzasnietym nie zmieszanym" skoro nastapilo to z takim opoznieniem
Zamieszczone przez Raff
Jednak widzę po kilku imprezach, że FELowanie to podstawa, trza wrócić do starych nawyków...
mowiac szczerze, to polegajac na FEL-u (jakby fajnie bylo gdyby przycisk do tego byl troche blizej dla kciuka) nie widze osobiscie mankamentow E-TTL I. jakos mi to gra.
choc prawda jest, ze nie uzywam lampy czesto - zwlaszcza w sytuacjach gdzie poprawny blysk jest warunkiem zrobienia akceptowalnego zdjecia. wiec miarodajny nie jestem
mowiac szczerze, to polegajac na FEL-u (jakby fajnie bylo gdyby przycisk do tego byl troche blizej dla kciuka) nie widze osobiscie mankamentow E-TTL I. jakos mi to gra. choc prawda jest, ze nie uzywam lampy czesto - zwlaszcza w sytuacjach gdzie poprawny blysk jest warunkiem zrobienia akceptowalnego zdjecia. wiec miarodajny nie jestem
Co do pomiaru Canona oderwanego od punktu to lepiej późno niż wcale
E-TTL I z FEL jest bardzo dokładny. Problem w tym, że czasem w zamieszaniu lepiej byłoby móc bez FELa. Poza tym podwójne błyskanie czasem "ogłupia" ludzi. Też nie jestem bardzo miarodajny, bo z E-TTL II zrobiłem studniówkę i dwa śluby jedynie i powiem, że w trudnych warunkach (ciemny kościół, kontrastowe motywy) nie ma rewelacji, niestety. Myślę, że na negatywie byłoby super, ale matryca jednak "kaprysi" :sad:
Co do pomiaru Canona oderwanego od punktu to lepiej późno niż wcale
E-TTL I z FEL jest bardzo dokładny. Problem w tym, że czasem w zamieszaniu lepiej byłoby móc bez FELa. Poza tym podwójne błyskanie czasem "ogłupia" ludzi. Też nie jestem bardzo miarodajny, bo z E-TTL II zrobiłem studniówkę i dwa śluby jedynie i powiem, że w trudnych warunkach (ciemny kościół, kontrastowe motywy) nie ma rewelacji, niestety. Myślę, że na negatywie byłoby super, ale matryca jednak "kaprysi" :sad:
No odnosze takie samo wrazenie ... mam 550ex i 580ex.... robilem na 20d -- i troche zaciemno ... zalozylem slajda do eos3 i 550ex - bez FELowania super --ok poprawnie no ale w cyfrze to jakby bylo troche malo tego swiatla z flesza - mowie o wariantach - kosciół ciemny, zdjecia pod swiatlo, zdjecia 2 flesze i sterownik STT2 - zawsze z FElem ...
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
No odnosze takie samo wrazenie ... mam 550ex i 580ex.... robilem na 20d -- i troche zaciemno ... zalozylem slajda do eos3 i 550ex - bez FELowania
W d60 w drodze eksperymentów poznawczych zawsze miałem ustawioną korektę błysku na +2/3 i FELowałem - efekty były ok., np. w kościele FEL na buźkę i suknia i gang młodego wyświecone były ok (oczywiście tutaj zawsze trzeba iść na jakiś kompromis z jedną lub drugą stronę, bo zakres tonalny matrycy to jednak nie film). Po przestrzeleniu paru fot 30D stwierdzam, że już praktycznie nie muszę używać FEL'a w większości typowych sytuacji (kościoła jeszcze nie miałem okazji przerobić), ale korekta błysku i tak jest cały czas +1/3. Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
Ja juz to sprawdzilem z lampa Soligor 42SDa - i tez niedoswietla .. troche .. wiec mysle ze cos matryca chyba potrzebuje wiecej swiatla
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
W kościele stała korekta się nie sprawdza. Robiłem Metzem 54MZ-3 na automatyce lampy i też bywało różnie. Matryca nie dość, że wrażliwa na przepał, to jeszcze często "niedoświetla". Trzeba się pilnować. I kart na RAWy nakupić. A młotek Metza nie powiem, zawsze mi się marzył
Na poczatku robienia 20D z przyzwyczajenia dawalem czesto FEL. Potem zdarzalo sie zapominac a efekty wcale mi o tym nie przypominaly wiec przyzwyczajenie weszlo ze FEL jest bardzo rzadko potrzebny. Czesciej zdarza mi sie wprowadzac korekte niz uzywac FEL.
Komentarz