zakres 350D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateos
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 43

zakres 350D?

Witam.

Mam do was takie pytanko jaki jest zakres canona 350D podany w EV w którym rejestrowane są szczegóły w cienach i światłach??
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Bardzo ogolnie mozna powiedziec ze mniej wiecej miedzy 5 a 11 EV. Bardziej szczegolowo - zalezy czy JPG czy RAW, czy jedno czy kilka wolan RAW.

Komentarz

• mateos
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 43

Zamieszczone przez Vitez
      Bardzo ogolnie mozna powiedziec ze mniej wiecej miedzy 5 a 11 EV. Bardziej szczegolowo - zalezy czy JPG czy RAW, czy jedno czy kilka wolan RAW.

wielkiedzieki Vitez
      za odpowiedz!

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Vitez
        Mam przy okazji małe pytanie: jak najłatwiej/najlepiej/najszybciej później połączyc takie RAWy z kilku wołań?
        Znaczy się, rozumiem, że np. raz wołam RAWa "na światła", drugi raz "na cienie" i otrzymuje dwa JPG. I jak to potem radzicie nałożyć?
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• GrzegorzS
          Bywalec
          • 2005
          • 156

Np. http://www.hdrsoft.com/
          40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• Raff
            Uzależniony
            • 2005
            • 778

Można zmieniając krycie kilku (3) warstw w PS. Najlepiej 16-bitowych tiff'ów.

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez GrzegorzS
              O coś takiego mi dokładnie chodziło.
              Dziekuję bardzo :-)
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Zigi
                Uzależniony
                • 2005
                • 532

To ja tak jeszcze z ciekawości zapytam jak często stosujecie tą metodę?
                40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• pazurek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1294

Ostatnio probowalem wyciagnac hdr-em jasne chmury bez znacznego przyciemniania drzew, ale rezultat wyszedl szary i nieciekawy.

Przy niektorych zdjeciach hdr daje jednak fajne efekty:
                  http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• borkomar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1083

Oprocz poloczenia nasycacie te fotki, czy one same z siebie nabieraja takiego wymiaru
                    Jesli cos procz polaczenia stosujecie to chetnie sie dowiem co i jak;-) .
                    Poza tym PS czesto krzyczy ze "zakras dynamiki jest za maly" coz mozna na to zaradzic - czyzby wiecej fot zapodac do zlozenia HDR
                    5D +

Komentarz

• Encor
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 175

Zamieszczone przez Raff
                      Można zmieniając krycie kilku (3) warstw w PS. Najlepiej 16-bitowych tiff'ów.
                      Lub maska warstwy i malowanie po obszarach, w których chcemy rozszerzyć zakres tonalny

Komentarz

• Przemoc
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 319

Zamieszczone przez borkomar
                        Oprocz poloczenia nasycacie te fotki, czy one same z siebie nabieraja takiego wymiaru
                        Jesli cos procz polaczenia stosujecie to chetnie sie dowiem co i jak;-) .
                        Poza tym PS czesto krzyczy ze "zakras dynamiki jest za maly" coz mozna na to zaradzic - czyzby wiecej fot zapodac do zlozenia HDR
                        Sptkałem się z tym samym, gdzieś później czytałem, że PS weryfikuje parametry ekspozycji z exifa, w wielokrotnie wywoływanych RAWach pozostają chyba takie same i stąd błąd. Próbowałem edytować exif ale bez sukcesów.

Niecierpliwie czekam na kogoś kto poradził sobie z tym problemem i powie jak to zrobił.
                        Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• borkomar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1083

Ktos mowil wlasnie o wywaleniu Exifa wogole - moze wtedy sie uda
                          5D +

Komentarz

• borkomar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1083

Zamieszczone przez Przemoc
                            Sptkałem się z tym samym, gdzieś później czytałem, że PS weryfikuje parametry ekspozycji z exifa, w wielokrotnie wywoływanych RAWach pozostają chyba takie same i stąd błąd. Próbowałem edytować exif ale bez sukcesów.

Niecierpliwie czekam na kogoś kto poradził sobie z tym problemem i powie jak to zrobił.
                            Juz wiem co i jak - wywolaj RAW bez EXIF i bedzie oki - sprawdzone.
                            5D +

Komentarz

Pracuję...