5D synchro 1/200 i winieta

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bebop
    Uzależniony
    • 2005
    • 755

5D synchro 1/200 i winieta

czy ktoś z Was pracując na lampach studyjnych miał w 5D winietę przy czasie 1/200 s.? bo jest :-) trzymając aparat normalnie czyli poziomo dół winietuje aż miło. w 20D przy czasie 1/250s. było podobnie DD technologia idzie do przodu, znowu trzeba oszukiwać i pstrykać lampą w kosmos a łapać fotocelą :-)
    gra i buczy bebop
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

pokaz

zdjecie
    www albo tez flickr

Komentarz

• bebop
      Uzależniony
      • 2005
      • 755

proszę dwa (już bez wnikania i obróbki, bo chodzi o winietę) - niezależnie od ekspozycji jest. jestem nieco rozczarowany.

hassel 500CM, sprzęt produkowany od lat 60-tych ma synchro do 1/500s. bez winiety.

a tu proszę - korpus za 10k i czas dłuższy niż 20D :-) na 20D robilem w studiu na 1/200, bo na 1/250 jest winieta - dokładnie na tej samej zasadzie.

Canon robi dwie rzeczy do tyłu: ISO (bo zaniża wartości) i synchro (1/250 to jest czasem żart - szczególnie jeżeli MUSISZ zrobić z czasem powyżej 1/250s.
      gra i buczy bebop

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zamieszczone przez bebop
        proszę dwa
        Faktycznie, jakby migawka nie nadążała... Albo może Twoja lampa ma spóźniony refleks i odpala gdy lamelka już się zamyka? AFAIK migawka w Canonie leci z góry na dół. To ciemne jest na którym boku aparatu?

Zamieszczone przez bebop
        Hassel 500CM, sprzęt produkowany od lat 60-tych ma synchro do 1/500s. bez winiety.
        A toto nie ma czasem migawki centralnej? W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• bebop
          Uzależniony
          • 2005
          • 755

Zamieszczone przez piast9
          Faktycznie, jakby migawka nie nadążała...
          no nie jakby tylko nie nadąża.

Albo może Twoja lampa ma spóźniony refleks i odpala gdy lamelka już się zamyka?
          proszę Cię, Elinchrom ma spóźniony refleks?

AFAIK migawka w Canonie leci z góry na dół. To ciemne jest na którym boku aparatu?
          wszystko się zgadza - to jest dół jak trzymasz aparat poziomo.

A toto nie ma czasem migawki centralnej? W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.
          no to co że centralna. sprzęt sprzed 40 lat ma możliwość synchronizacji z lampami studyjnymi na czasie 1/500s. Canon pełnoklatkowy z model zeszłego roku (5D) o wartości ponad 10 krotnej w stosunku do używanego hassela 500CM nie ma możliwości pracy z czasem 1/200s.
          gra i buczy bebop

Komentarz

• adamek
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2265

bebop: ale migawka centralna i kurtynowa to dwie różne sprawy --> dwie różne filozofie działania.
            nie da rady tego porównywać.

Inna sprawa, że skoro piszą że od 1/200 to winno być od 1/200.....

A masz tak za każdym razem?
            Miłego dnia
            adam jastrzębowski
            cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
            tu tu

Komentarz

• zendobendo1

Czy właściciel tego EOSA 5D wie wogóle co to jest winietowanie?
              Poczytaj sobie w ksiązkach na ten temat (piiiiiii) q2 (piiiiii).
              Najpierw radzę rozpocząć przygodę z zenitem

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Zamieszczone przez bebop
                no to co że centralna.
                Bo działa na innej zasadzie. Praw fizyki nie zmienisz.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• bebop
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 755

Zamieszczone przez zendobendo1
                  Czy właściciel tego EOSA 5D wie wogóle co to jest winietowanie?
                  Poczytaj sobie w ksiązkach na ten temat (piiiiiii) q2 (piiiiii).
                  Najpierw radzę rozpocząć przygodę z zenitem
                  zendobendo1, jak na pierwszy post to nie błysknąłeś, chociaż pewnie taki był zamiar. winieta to nie tylko przyciemnianie rogów, już nie będę sięgał do poważniejszych źródeł:

Winietowanie ? wada obrazu uzyskiwanego w urządzeniu optycznym polegająca na niedoświetleniu brzegów kadru, spowodowana niedoskonałością optyki urządzenia, zakłóceniem brzegów toru optycznego innymi elementami urządzenia, lub też wywołana nieodpowiednim oświetleniem.

przygodę z zenitem zaliczylem. niestety do fotografowania jej nie zaliczam.

Zamieszczone przez adamek
                  bebop: ale migawka centralna i kurtynowa to dwie różne sprawy --> dwie różne filozofie działania.
                  nie da rady tego porównywać.
                  da. bo ja porównuję funkcjonalność. a nie technologię. i na hasselu 1/500 działa bez winiety, co o 5D nie mogę powiedzieć.

Zamieszczone przez adamek
                  Inna sprawa, że skoro piszą że od 1/200 to winno być od 1/200.....

A masz tak za każdym razem?
                  tak. na 20D też za każdym razem na 1/250 s była winieta. f8-f11. nie tylko ja tak mam, Shushyn też tak miał, skutek taki, że na 20D robi się w studiu 1/200 s.

moje pytanie jest do posiadaczy albo 5D albo 20D pracujących w studio i robiących na czasach podanych przeze mnie (1/200 dla 5D i 1/250 dla 20D), teoretyzowanie już zostawmy. sprawy techniczne czyli jak jaka migawka działa też.

Bo działa na innej zasadzie. Praw fizyki nie zmienisz.
                  migawkę centralną mam w obiektywie w hasselu i wiem jak to działa. i chcę zmienić prawo fizyki - chciałbym żeby Canon robił aparaty z czasami synchro powyżej 1/250s. Nikon robił, nie wiem czy dalej robi, ale coś mi się kołacze że D70 miało krótsze czasy synchro...

W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.
                  czemu? chodzi Ci o wielkość matrycy/lustra? niech będzie to 1/200s. przeżyję. są inne patenty żeby to ominąć. tylko czemu na synchro 1/200 jest ta winieta.
                  gra i buczy bebop

Komentarz

• tomik

witam,
                    kolega bebop pracuje pewnie na radiowym wyzwalaczu (chinskim), podlacz przez kabelek synchro i bedzie gitara
                    na radiowym mozez robic do 1/125, od 1/160 zaczyna sie problem.
                    pozdrawiam
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 5198.

Komentarz

• Raff
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 778

O, fuck! Dobrze by wiedzieć, że te radyjka takie lipne A chciałem kiedyś kupić... Chyba jednak zostanę przy strzelaniu lampą w kosmos (bo skoro wtedy 5D synchronizował 1/250 to teza Tomik'a wydaje się logiczna).

Komentarz

• bebop
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 755

Zamieszczone przez tomik
                        witam,
                        kolega bepop pracuje pewnie na radiowym wyzwalaczu (chinskim), podlacz przez kabelek synchro i bedzie gitara
                        na radiowym mozez robic do 1/125, od 1/160 zaczyna sie problem.
                        pozdrawiam
                        kolega bebop ma kable synchro, bo mu nawet z Elinkami dali. w opisanym problemie nie ma znaczenia czy na kablu czy na wyzwalaczu radiowym. BTW na radiowym z funsportu 1/200s działała bez problemu na 20D.
                        gra i buczy bebop

Komentarz

• Raff
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 778

Zamieszczone przez bebop
                          (...) technologia idzie do przodu, znowu trzeba oszukiwać i pstrykać lampą w kosmos a łapać fotocelą :-)
                          A wtedy 1/250 synchronizuje?

Komentarz

• bebop
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 755

Zamieszczone przez Raff
                            A wtedy 1/250 synchronizuje?
                            sprawdź :-) tylko, że lecisz wtedy z fotoceli, więc warto wymuszać błysk nie w fotocelę studyjnej lampy :-)

Zamieszczone przez Raff
                            (bo skoro wtedy 5D synchronizował 1/250 to teza Tomik'a wydaje się logiczna).
                            chciałbym bardzo zobaczyć synchro 1/250s na 5D. niezależnie czyja to będzie teza. ja pisałem o wymuszaniu błyskiem lampy na sankach wyzwalania studyjnych przez ich fotocele.
                            gra i buczy bebop

Komentarz

• tomik

Zamieszczone przez bebop
                              kolega bebop ma kable synchro, bo mu nawet z Elinkami dali. w opisanym problemie nie ma znaczenia czy na kablu czy na wyzwalaczu radiowym. BTW na radiowym z funsportu 1/200s działała bez problemu na 20D.
                              kolego bebop;-)
                              u mnie na 5D od 1/160 a na 20D przy 1/250 jest winieta, na kablu nawet z najmarniejszymi chinczykami jest ok.
                              wiec to troche dziwny przypadek, probowales z roznymi lampami?

Komentarz

Pracuję...