czy ktoś z Was pracując na lampach studyjnych miał w 5D winietę przy czasie 1/200 s.? bo jest :-) trzymając aparat normalnie czyli poziomo dół winietuje aż miło. w 20D przy czasie 1/250s. było podobnie
DD technologia idzie do przodu, znowu trzeba oszukiwać i pstrykać lampą w kosmos a łapać fotocelą :-)
5D synchro 1/200 i winieta
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
proszę dwa (już bez wnikania i obróbki, bo chodzi o winietę) - niezależnie od ekspozycji jest. jestem nieco rozczarowany.
hassel 500CM, sprzęt produkowany od lat 60-tych ma synchro do 1/500s. bez winiety.
a tu proszę - korpus za 10k i czas dłuższy niż 20D :-) na 20D robilem w studiu na 1/200, bo na 1/250 jest winieta - dokładnie na tej samej zasadzie.
Canon robi dwie rzeczy do tyłu: ISO (bo zaniża wartości) i synchro (1/250 to jest czasem żart - szczególnie jeżeli MUSISZ zrobić z czasem powyżej 1/250s.gra i buczy bebopKomentarz
-
Faktycznie, jakby migawka nie nadążała... Albo może Twoja lampa ma spóźniony refleks i odpala gdy lamelka już się zamyka? AFAIK migawka w Canonie leci z góry na dół. To ciemne jest na którym boku aparatu?Zamieszczone przez bebopproszę dwa
A toto nie ma czasem migawki centralnej? W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.Zamieszczone przez bebopHassel 500CM, sprzęt produkowany od lat 60-tych ma synchro do 1/500s. bez winiety.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
no nie jakby tylko nie nadąża.Zamieszczone przez piast9Faktycznie, jakby migawka nie nadążała...
proszę Cię, Elinchrom ma spóźniony refleks?Zamieszczone przez piast9Albo może Twoja lampa ma spóźniony refleks i odpala gdy lamelka już się zamyka?
wszystko się zgadza - to jest dół jak trzymasz aparat poziomo.Zamieszczone przez piast9AFAIK migawka w Canonie leci z góry na dół. To ciemne jest na którym boku aparatu?
no to co że centralna. sprzęt sprzed 40 lat ma możliwość synchronizacji z lampami studyjnymi na czasie 1/500s. Canon pełnoklatkowy z model zeszłego roku (5D) o wartości ponad 10 krotnej w stosunku do używanego hassela 500CM nie ma możliwości pracy z czasem 1/200s.Zamieszczone przez piast9A toto nie ma czasem migawki centralnej? W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.gra i buczy bebopKomentarz
-
bebop: ale migawka centralna i kurtynowa to dwie różne sprawy --> dwie różne filozofie działania.
nie da rady tego porównywać.
Inna sprawa, że skoro piszą że od 1/200 to winno być od 1/200.....
A masz tak za każdym razem?Komentarz
-
Czy właściciel tego EOSA 5D wie wogóle co to jest winietowanie?
Poczytaj sobie w ksiązkach na ten temat (piiiiiii) q2 (piiiiii).
Najpierw radzę rozpocząć przygodę z zenitemKomentarz
-
Bo działa na innej zasadzie. Praw fizyki nie zmienisz.Zamieszczone przez bebopno to co że centralna.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
zendobendo1, jak na pierwszy post to nie błysknąłeś, chociaż pewnie taki był zamiar. winieta to nie tylko przyciemnianie rogów, już nie będę sięgał do poważniejszych źródeł:Zamieszczone przez zendobendo1Czy właściciel tego EOSA 5D wie wogóle co to jest winietowanie?
Poczytaj sobie w ksiązkach na ten temat (piiiiiii) q2 (piiiiii).
Najpierw radzę rozpocząć przygodę z zenitem
Winietowanie ? wada obrazu uzyskiwanego w urządzeniu optycznym polegająca na niedoświetleniu brzegów kadru, spowodowana niedoskonałością optyki urządzenia, zakłóceniem brzegów toru optycznego innymi elementami urządzenia, lub też wywołana nieodpowiednim oświetleniem.
przygodę z zenitem zaliczylem. niestety do fotografowania jej nie zaliczam.
da. bo ja porównuję funkcjonalność. a nie technologię. i na hasselu 1/500 działa bez winiety, co o 5D nie mogę powiedzieć.Zamieszczone przez adamekbebop: ale migawka centralna i kurtynowa to dwie różne sprawy --> dwie różne filozofie działania.
nie da rady tego porównywać.
tak. na 20D też za każdym razem na 1/250 s była winieta. f8-f11. nie tylko ja tak mam, Shushyn też tak miał, skutek taki, że na 20D robi się w studiu 1/200 s.Zamieszczone przez adamekInna sprawa, że skoro piszą że od 1/200 to winno być od 1/200.....
A masz tak za każdym razem?
moje pytanie jest do posiadaczy albo 5D albo 20D pracujących w studio i robiących na czasach podanych przeze mnie (1/200 dla 5D i 1/250 dla 20D), teoretyzowanie już zostawmy. sprawy techniczne czyli jak jaka migawka działa też.
migawkę centralną mam w obiektywie w hasselu i wiem jak to działa. i chcę zmienić prawo fizyki - chciałbym żeby Canon robił aparaty z czasami synchro powyżej 1/250s. Nikon robił, nie wiem czy dalej robi, ale coś mi się kołacze że D70 miało krótsze czasy synchro...Zamieszczone przez piast9Bo działa na innej zasadzie. Praw fizyki nie zmienisz.
czemu? chodzi Ci o wielkość matrycy/lustra? niech będzie to 1/200s. przeżyję. są inne patenty żeby to ominąć. tylko czemu na synchro 1/200 jest ta winieta.Zamieszczone przez piast9W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.gra i buczy bebopKomentarz
-
-
O, fuck! Dobrze by wiedzieć, że te radyjka takie lipne
A chciałem kiedyś kupić... Chyba jednak zostanę przy strzelaniu lampą w kosmos (bo skoro wtedy 5D synchronizował 1/250 to teza Tomik'a wydaje się logiczna).
Komentarz
-
kolega bebop ma kable synchro, bo mu nawet z Elinkami dali. w opisanym problemie nie ma znaczenia czy na kablu czy na wyzwalaczu radiowym. BTW na radiowym z funsportu 1/200s działała bez problemu na 20D.Zamieszczone przez tomikwitam,
kolega bepop pracuje pewnie na radiowym wyzwalaczu (chinskim), podlacz przez kabelek synchro i bedzie gitara
na radiowym mozez robic do 1/125, od 1/160 zaczyna sie problem.
pozdrawiamgra i buczy bebopKomentarz
-
A wtedy 1/250 synchronizuje?Zamieszczone przez bebop(...) technologia idzie do przodu, znowu trzeba oszukiwać i pstrykać lampą w kosmos a łapać fotocelą :-)Komentarz
-
sprawdź :-) tylko, że lecisz wtedy z fotoceli, więc warto wymuszać błysk nie w fotocelę studyjnej lampy :-)Zamieszczone przez RaffA wtedy 1/250 synchronizuje?
chciałbym bardzo zobaczyć synchro 1/250s na 5D. niezależnie czyja to będzie teza. ja pisałem o wymuszaniu błyskiem lampy na sankach wyzwalania studyjnych przez ich fotocele.Zamieszczone przez Raff(bo skoro wtedy 5D synchronizował 1/250 to teza Tomik'a wydaje się logiczna).gra i buczy bebopKomentarz
-
kolego bebop;-)Zamieszczone przez bebopkolega bebop ma kable synchro, bo mu nawet z Elinkami dali. w opisanym problemie nie ma znaczenia czy na kablu czy na wyzwalaczu radiowym. BTW na radiowym z funsportu 1/200s działała bez problemu na 20D.
u mnie na 5D od 1/160 a na 20D przy 1/250 jest winieta, na kablu nawet z najmarniejszymi chinczykami jest ok.
wiec to troche dziwny przypadek, probowales z roznymi lampami?Komentarz
Komentarz