Do użytkowników 24-105L - aberracja na 24 mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jano
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 41

Do użytkowników 24-105L - aberracja na 24 mm

Proszę o podzielenie się informacjami czy zauważyliście przy 24 mm aberrację i jaka jest jej intensywność, jak można ją zniwelować.
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

sa aberacje jak w kazdym szkle, zobacz sobie wykresiki na http://photozone.de/8Reviews/lenses/...4_is/index.htm na CA jak widac pomaga przymykanie przyslony.
    Instagram

Komentarz

• Slavko
      Bywalec
      • 2006
      • 174

Też bardzo się tego balem przed zakupem, bo testy dowodzą, że nie jest ona mała. Ale do tej pory nie zauważyłem niczego, co możnaby określić desktukcją zdjęcia z powodu aberracji. Testy testami, a życie sobie...

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Ja w swoim nie zauwazylem... ale rzadko uzywam w nim 24mm/f4 no i sezon na aberracje (spacery vs galezie vs slonce) dopiero sie zaczyna

Komentarz

• Pawel Woo
          Bywalec
          • 2005
          • 177

Potwierdzam jak wyżej
          Pawel Woo

Komentarz

• Metus
            Początki nałogu
            • 2005
            • 424

niestety to prawda. Aberracje są i wcale nie takie małe jak na tą klasę sprzetu i pułap cenowy. Ostatnio robiłem zdjęcie pomieszczenia .. na obrzeżach okna pojawiły się spore aberracje :/
            pozdrawiam
            Metus

Komentarz

• Costus
              Bywalec
              • 2005
              • 145

Oglądałem własnie bardzo szczegółowo kilka ze zdjec z ostatniego pobytu na nartach w Alpach robionych na 24 mm i - podobnie jak Vitez - nic nie zauważyłem. Przy takich warunkach (snieg, niebo itd.) powinno to być zauważalne. Ale z tego co już miałem okazję rozmawiac m.in. z Fotoit egzemplarz egzemparzowi nie jest równy.
              ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
              że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Ja przeglądalem u siebie, akurat rzadko uzywam szerokiego kąta i też jakoś niewiele moge zauważyć, przypuszczam że w jakiś specyficznych warunkach pewnie wylezą ale czego czy nie widzą.... ;-) przy powiększeniach jakie maksymalnie robię jakoś nie zauwazyłem szczególnie dokuczliwych, może napiszcie jak ją wywołac ;-), lub Metus pokaż jakiś przykład to porównamy moze słabo szukamy (i jak znajziemy to będziemy dopiero się martwić)

Pozdrawiam
                Artur Starz
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Jano
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 41

Wystarczy strzelić fotkę gałęzi na 24mm przy F4 i na brzegach zdjęcia robią się gałęzie z fioletowymi i zielonymi obwódkami, nawet F8 nie likwiduje tego efektu całkowicie. Na innych ogniskowych zjawisko występuje ale w dużo mniejszym stopniu.

Czy mógłbym komuś przesłać zdjęcia do oceny, może sam wyolbrzymiam zjawisko ale ostatnio krytykowany był na forum kit za aberrację a oglądając zdjęcia z kita stwierdziłem że mój obiektyw ma większą aberrację. Męczy mnie myśl, że może trafił mi się ten zły egzemplarz obiektywu. Robiłem zdjęcia świecących żarówek, halogenów i nie było wtedy nawet śladu aberracji ale zdjęcia drzew mnie martwią bo to mój ulubiony temat. Będę wdzięczny za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.

pozdrawiam

Jano
                  Ostatnio edytowany przez Jano; 4796.

Komentarz

• Pawel Woo
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 177

Słyszałem pogłoskę, ze aberracje w 24-105 sa większe przy włączonym IS.
                    Czy ktoś to sprawdzał?
                    Jakos nie widzę związku...
                    Pawel Woo

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Ide jutro do ZOO i wprawdzie nie mialem zamiaru brac tego szkla ale sie poswiece i specjalnie walne fotke testowa

Komentarz

• sandr
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 103

Aberracja jest faktem z którym się w tym przypadku trzeba pogodzić (albo sprzedać 24-105...). W każdym razie - przed zakupem, czytałem jego recenzje na Photozone .

Komentarz

• Pawel Woo
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 177

Errr... tego
                          Albo jestem ślepy, albo mój egzemplaż jest cudowny ale abberacji (wiekszych niż typowa dla tej klasy szkła) nie widzę...
                          Pawel Woo

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Jak nie zapomne to jutro sprawdze zdjecia ze spaceru ale mam glupie podejrzenie (skoro na kilkuset wczesniejszych zdjeciach zero aberracji) ze i moja sztuka jest jakas cudownie antyaberracyjna

Komentarz

Pracuję...