Jeżeli nie Peleng to co ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • swaligora
    Coś już napisał
    • 2006
    • 90

Jeżeli nie Peleng to co ?

Witam,
    Temat obiektywów szerokokontnych był już poruszany na forum w kilku wątkach, lecz przeważnie skoncentrowane są one wokół wysokiej klasy sprzętów za ciężkie pieniądze.

Czytałem ostatnio przegląd obiektywu Peleng 8mm i bardzo podoba mi sie rodzaj zdjęć, jaki można z niego uzyskać. Standardowo przy krutkich ogniskowych producenci dążą do jak największej minimalizacji zniekształceń obrazu - a mnie podoba się właśnie taki mocno skołowany :wink: Czy są jakieś inne podobne do tego obiektywy? Na allegro dostępne są Peleng'i z mocowaniem M42, lecz widziałem, że z mocowaniem Canon też są produkowane - gdzie można je znaleźć?
    Szy
  • thorin
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1990

znajdziesz je na allegro, niewiem czy mowimy o tym samym ale sa dwa rodzaje szkiel superszerokokatnych jedne odwzorowuja w koleczko a drugie w prostokat, tak w uproszczeniu. Co do tego pelenga bylbym sceptyczny, widzialem efekty z zenitara, naprawde trzeba mocno domknac przyslone zeby na zdjeciu bylo cos widac, poza tym szukanie manualnie ostrosci na tak szerokim szkle to ostra jazda bez trzymanki, przetestuj gdzies to szklo zanim kupisz i byc moze sie rozczarujesz...

pozdrawiam
    krzysiek

EDIT:

http://canon-board.info/showthread.php?t=4439
    Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

• stdanielo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1081

co do szukania ostrości to się nie zgodzę, Zenitar 16mm z ostrością ustawioną w połowie i przymknięty do f11 ostrzy od 20cm do nieskończoności, szerokie i ultraszerokie kąty tak mają są prawie focus free, gorzej jest poprawnie naświetlić z takim obiektywem, łapie tyle światła, że bez pomiaru punktowego jest naprawdę ciężko. Automatyka aparatu sobie nie poradzi.
      www.kondereszko.pl
      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• thorin
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1990

Zamieszczone przez stdanielo
        co do szukania ostrości to się nie zgodzę, Zenitar 16mm z ostrością ustawioną w połowie i przymknięty do f11 ostrzy od 20cm do nieskończoności, szerokie i ultraszerokie kąty tak mają są prawie focus free, gorzej jest poprawnie naświetlić z takim obiektywem, łapie tyle światła, że bez pomiaru punktowego jest naprawdę ciężko. Automatyka aparatu sobie nie poradzi.

no tak, ale czasami sie nie da jezdzic na hiperfokalnej, to ze takie szkla maja strasznie duza GO to inna sprawa...

Komentarz

• swaligora
          Coś już napisał
          • 2006
          • 90

Dzięki za linki, poczytałem, zmądrzałem i ... wychodzi, że faktycznie Zenitar cieszy się większym uznaniem. Teraz pozostaje jeszcze kwestia: gdzie go kupić oraz za ile, by nie przepłacić
          Szy

Komentarz

• Michal-Czuba
            Zablokowany
            • 2005
            • 356

Zamieszczone przez swaligora
            Teraz pozostaje jeszcze kwestia: gdzie go kupić oraz za ile, by nie przepłacić
            Jakiś czas temu ktoś z forumowiczów miał do sprzedania (ale kiedy to było trudno mi powiedzieć, ale chyba nie jakoś strasznie dawno), pogrzeb w dziale "sprzedam", może jeszcze nie spedzał. Cena jeśli dobrze pamiętam oscylowała w okolicach 400 zł, sam miałem ochotę na to szkiełko ale miałem wtedy inne wydatki

Komentarz

• Arek_O
              Początki nałogu
              • 2006
              • 294

Musisz rozróżnić tutaj kołowe rybie oko od zwykłego. W parametrach oba mają pole widzenia po przekątnej wpisane 180 stopni, lecz Zenitar będzie miał pole 180 stopni opisane na klatce filmu, a Peleng wpisane w nią. Tak więc na matrycy APS-C Zenitar da Ci pole widzenia 94 stopni, a Peleng nadal 180.

Z konkurencji dla Pelenga (tak aby mieć nadal 180 stopni) jest tylko Sigma 8 mm, ale to nadal koszty ponad 2000 zł. Zenitara da się kupić na Allegro za 400-500 zł, ale pamiętaj, że na cyfrze dostaniesz w nim kąt widzenia 94 stopnie, a taki EF-S 10-22 mm ustawiony na 10 mm da Ci na przykład
              107 stopni czyli wyraźnie więcej.

Polecam lekturę:
              Testy lornetek na Optyczne.pl są prowadzone przez grupę pasjonatów dobrej optyki z ogromnym doświadczeniem. Przez nasze ręce przewinęło się około 1000 lornetek, kilkadziesiąt lunet i teleskopów, wiele okularów, a także masa innych urządzeń optycznych ...

Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
              Ostatnio edytowany przez Arek_O; 4554.
              http://optyczne.pl

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Arek_O
                a taki EF-S 10-22 mm ustawiony na 10 mm da Ci na przykład
                107 stopni czyli wyraźnie więcej.

Z tego co zauwazylem to koledze bardziej zalezy na znieksztalceniach perspektywy niz kącie widzenia.
                W takim przypadku polece zdecydowanie analoga i dowolne obiektywy oznaczone jako fish-eye - tego typu znieksztalconych klatek nie ma sensu tysiacami walic wiec cyfra niepotrzebna.

Komentarz

• swaligora
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 90

Zamieszczone przez Vitez
                  W takim przypadku polece zdecydowanie analoga i dowolne obiektywy oznaczone jako fish-eye - tego typu znieksztalconych klatek nie ma sensu tysiacami walic wiec cyfra niepotrzebna.
                  W sumie racja z ilością wykonywanych fot, jedynie trzeba by się zastanowić nad tym co jest bardziej uzasadnione ekonomicznie. Analoga żadnego na chwilę obecną nie posiadam więc czy nie taniej będzie dokupić, jak to ładnie ująłeś "dowolny obiektyw oznaczony jako fish-eye" i do niego stosowną redukcję? Przelotka z mocowania Canon na M42 jest dość popularna, nie wiem tylko jak z innymi typami. Pozostaje również kwestja wspomnianych szkiełek... czyli jak zwykle jakie.. no i skąd ;-) .
                  Szy

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

W sumie racja z ilością wykonywanych fot, jedynie trzeba by się zastanowić nad tym co jest bardziej uzasadnione ekonomicznie. Analoga żadnego na chwilę obecną nie posiadam więc czy nie taniej będzie dokupić, jak to ładnie ująłeś "dowolny obiektyw oznaczony jako fish-eye" i do niego stosowną redukcję? Przelotka z mocowania Canon na M42 jest dość popularna, nie wiem tylko jak z innymi typami. Pozostaje również kwestja wspomnianych szkiełek... czyli jak zwykle jakie.. no i skąd ;-) .
                    A czemu upierasz sie ze analog musi byc Canona i do niego przejsciowka?
                    Kup puszke M42 (Zenity, Praktiki, Revueflex, Chinon: http://m42.republika.pl/ , ze swojej strony polecam Praktica MTL 5B lub 50, Revueflex 5005) i ze dwa szkielka - Peleng 8mm i Zenitar 16mm dadza ci to, czego potrzebujesz. Skad? Na Allegro lub ebayu znajdziesz bez problemu.
                    Jesli pojdziesz w tym kierunku to reszte pytan zadaj tutaj: http://forum.stock-photo.pl/

Komentarz

• swaligora
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 90

Witam,
                      Trochę się nie zrozumieliśmu :-) Nie upieram się przy kupnie analogowego Canona tylko przy niekupowaniu analoga :-) Pisząc dowolny obiektyw z przejściówką miałem na myśli obiektyw do "jakiegoś analoga" + przejściówke by dało się go założyć na cyfre. Powód jest badzo trywialny - cyfrowy jestem od ponad pięciu lat (choć początki były na raczej nędznym sprzęcie - Sony F505v) i jakoś analogowa fotografia mnie nie bawi (foto wykonuję jedynie dla siebie - w ramach hobby).

Generalnie to dziękuję za rade, dziś wybieram się do komisu :razz: więc a nóż widelec wpadnie mi coś w oko.

A, no i dzięki za cierpliwość
                      Szy

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Witam,
                        Trochę się nie zrozumieliśmu :-) Nie upieram się przy kupnie analogowego Canona tylko przy niekupowaniu analoga :-) Pisząc dowolny obiektyw z przejściówką miałem na myśli obiektyw do "jakiegoś analoga" + przejściówke by dało się go założyć na cyfre. Powód jest badzo trywialny - cyfrowy jestem od ponad pięciu lat (choć początki były na raczej nędznym sprzęcie - Sony F505v) i jakoś analogowa fotografia mnie nie bawi (foto wykonuję jedynie dla siebie - w ramach hobby).

No ale fisheye dopiety przez przejsciowke do cyfry z cropem nie da ci tego, czego szukasz - czyli tak lubianych przez ciebie efektow dystorsji fish eye. Dlatego upieram sie przy analogu jesli ty upierasz sie przy dystorsjach, albo jesli juz koniecznie cyfra - to cyfra pelnoklatkowa .

Inaczej - upierasz sie przy niekupowaniu analoga to ci od razu mowie - nie uzyskasz na swoim Rebelu zadnym obiektywem czy z przejsciowka czy pasujacych bezposrednio pod EF takich powyginanych zdjec. Do tego potrzebna jest pelna klatka. A analogowa pelna klatka (tym bardziej M42) jest spooooroo tansza niz 5D , nawet wliczajac koszt kilkunastu filmow rocznie.

Czyli jesli chcesz powyginana perspektywe to czeka cie albo 5D albo body analogowe i fisheye do nich.

Tu masz np kilka moich pstrykow z Zenitara na analogu by pokazac dystorsje:

Ja tez wykonuje fotki tylko dla swojego hobby i wlasnie po to by pobawic sie ultraszerokim katem mam Revueflex 5005 i Zenitarka, bo 5D mnie nie kusi.

Komentarz

• 3SA
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 64

Widzę, że sporo emocji wywołuje wątek fisheye więc postaram się rzucić nowe światło na ten temat. Jest tańsza alternatywa od obiektywów canona czy sigmy a nawet od pelenga czy zenitara. Jest to alternatywa dająca pełny efekt z dystorsjami charakterystycznymi dla rybiego oka lecz dużo tańsza, żeby nie napisać prawie darmowa. Co więcej pasuje do każdego aparatu. Oto fota wykonana przy użyciu tego szkła:

moje szkło mam od nowości oryginalnie zamontowane w drzwiach wejściowych. Co prawda problemy mogą pojawić się w momencie gdy będziemy chcieli wyskoczyć na sesję w plener.

duże oczko

pozdrawiam
                          ...

Komentarz

• merger
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 619

ja tak tylko podpowiem, ze na allegro pelno jest zenitarow za cene ok 450 zeta i pelengow za 750-950 zeta (ale tutaj sie to juz mija z celem, bo za taka kase to juz bym bral sigme 15 fisheye, bo staniala ostatnio cos).
                            5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                            430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• szycho
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 350

Zamieszczone przez 3SA
                              ...Co więcej pasuje do każdego aparatu. Oto fota wykonana przy użyciu tego szkła...
                              Dobre!! Też kiedyś o tym myślałem...
                              Tak jak jużpisali chlopaki wyżej do fish-eye'a najlepsza jest pelna klatka. Żeby mieć radoche z mojego zenitara musialem odkurzyć EOS'a 300. Z 350 to jak dla mnie 16mm nie ma większego sensu...fakt od czasu cos pykne, ale to tak żeby się z psem podroczyć
                              EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                              www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

Pracuję...