Sigma 70-300 APO..pytanko do userów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

APO ma czerwony pasek blisko przedniej soczewki. Prawie jak eLka

Komentarz

• TOMMYx
      Coś już napisał
      • 2006
      • 54

Zamieszczone przez RobertN
      JAk rozró.żnić po wyglądzie wersję bez APO od wersji bez APO - ja mam sigmę przywiezioną 6 mcy temu z USA i nic o APO na niej nie napisali. Jest Macro. Bez papierów ją w worku przywieżli. :-?
      pozdr Robert
      Hm, powinno być napisane na samym obiektywie.
      Poza tym jest czerwony pasek na przodzie.
      Pozdrawiam,
      T.

--

Komentarz

• TOMMYx
        Coś już napisał
        • 2006
        • 54

Ehh, Aptur mnie wyprzedził
        Pozdrawiam,
        T.

--

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

Wie ktoś może z czego wynikają różnice w cenach tej sigmy ? Przecież są one od jednego dostawcy głównego. Czyżby marże ?
          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Przemek Białek
            Uzależniony
            • 2004
            • 832

to moze znowu ja sie pochwale kilkoma focinkami z owej Sigmy o ktora toczy sie
            boj:

dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
            "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• TOMMYx
              Coś już napisał
              • 2006
              • 54

Zamieszczone przez mattnick
              Wie ktoś może z czego wynikają różnice w cenach tej sigmy ? Przecież są one od jednego dostawcy głównego. Czyżby marże ?

Jednym wysuwają się zoomy przy opuszczeniu obiektywu w dół, innym AF nie łapie ptaszków ukrytych w gałęziach, a jeszcze innym AF ma problemy przy zastosowaniu polarka ...
              Żartowałem

A tak na poważnie - pytasz o różnicę cen tych z "APO" i tych bez ?
              Czy konkretnie tych z APO ?

Pewnie różne rodzaje serii, ja już widziałem chyba cztery różne design'y (tych z APO), jedne starsze, drugie nowsze.

A marża ? Hm, możliwe.
              Pozdrawiam,
              T.

--

Komentarz

• himi
                Zablokowany
                • 2006
                • 2638

Kupiłem swoją bez APO za 520. Handlarz, któego znam ma APO za 700. Niestety bez faktury...Ponoć wystawia w razie awarii, ale wolałem nie sprawdzać. Ceny APO z fakturami w necie wahają się miedzy 820-860.
                Ja nie chciałem aż tyle wydawać i mam bez APO...
                Mam nadzieję, że nie będę żałował.

Komentarz

• mattnick
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1735

chodzi mi o nowe partie. Byłem we Wrocku w "sklepie" SIGMY i bez APO widziałem za 740 o sigmę z APO już nie pytałem i kupiłem w e-oku za 849
                  CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• TOMMYx
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 54

Zamieszczone przez mattnick
                    chodzi mi o nowe partie. Byłem we Wrocku w "sklepie" SIGMY i bez APO widziałem za 740 o sigmę z APO już nie pytałem i kupiłem w e-oku za 849
                    No to już masz odpowiedź na swoje pytanie dotyczące różnicy cen.

Dla jasności:
                    Soczewki APO
                    Dla uzyskania najwyższej jakości zdjęć w obiektywach, APO soczewki o bardzo niskim współczynniku załamania światła minimalizują aberrację chromatyczną.

(źródło)
                    Pozdrawiam,
                    T.

--

Komentarz

• mattnick
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1735

bez sensu...to po jaką cholerę sklepy sigmy narzucają taką marżę ?? Przecież niższa marża ułatwia sprzedaż a punkt zaopatrzenia jest chyba taki sam...made in japan, chyba ,że ten napis przyklejają w Pcimiu Dolnym w stodole jakiejś lub kurniku. Polecam e-oko poza tym. Zamawiałem około 23 przez net i następnego dnia był u mnie
                      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Zamieszczone przez TOMMYx
                        Osobiście (z własnych doświadczeń) proponuję do makro pierścienie pośrednie z przełożeniem elektroniki (ok. 500 zł) lub raynox'a (ale msn-200! - ok 350 zł) lub obiektyw makro np. canona 100/2.8 (ok. 1900zł).
                        Ewentualnie soczewki macro-close-up (najtańsza opcja, ale najgorsza jakość fotek) lub adapter EOS/M42 + obiektyw makro na m42 np. MC-WOLNA 9 50/2.8 (ceny dokładnie nie pamiętam, ale chyba ok 400 zł - errata: sprawdzałem na allegro - kosztuje ok 300 zł).
                        Zonka Bedzie z AF i ustawien fabrycznych narazie strzelac (az sie nauczy funkcji M). Ona kocha robaczki typu: mroweczka, osa i takie tam, czasmi moze malutki kwiateczek (jak milo sie zrobilo). I tak jak wejde do sklepu to z 6 - 6 roznych do makro wezme i popstrykam. Najwyzej wezme kilka egzemplazy i jak mi sie nie spodoba to oddam. Tylko chailbym ograniczyc swoj wybor (tak jak w nastepnym watku kolega proponuje i jestem zadowolony). W domu (nie u tesciow w PL mam plecak obiektywow do Practiki i tam znalazlo by sie to co mnie interesi) tylko ze nastepnym razem bede na Boze Narodzenie. Ogladalem troche zdejc zrobiontch ta sigma i jak narazie pozytywy (z Canona tez) bedzie ciezki wybor

Komentarz

• mattnick
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1735

Sampel z Sigmy 214 mm f 8

CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Zigi
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 532

Jako potwierdzenie moich wcześniejszych obserwowaanych drobnych problemów z sigmą (głównie pracuje włąśnie na dłgim końcu) zacytuję za http://optyczne.pl/index.php?test=ob...t_ob=12&roz=11

"..Jeśli zaś chodzi o ogniskową 300 mm (której przecież Canon nie ma w ogóle) to jeśli trafimy na dobre warunki świetlne, jeśli nie drgnie nam ręka i jeśli nie zawiedzie nas autofokus, mniej więcej 1-2 razy na dziesięć przypadków uda nam się zrobić przyzwoite zdjęcie,... "
                            40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                            Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• AGO
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 351

mam 70-300 DL i nie narzekam na jakosc powyzej 200 moze do testu uzyli jakiegos 'kopnietego' szkla ?!?
                              Moge sie zgodzic za to, ze AF wolny i chodzi jak traktor

Komentarz

• himi
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 2638

No nie przesadzałbym z tą stabilnością na 300. W doskonałym świetle ok, w kiepskim jednak kicha. Ale i tak jestem zadowolony. BTW mam sigmę 70-300 bez APO i sądzę, że zaoszczędziłem różnicę w cenie...

Komentarz

Pracuję...
                                X