canon 40d firmware 1.1.1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maćkowsky
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 21

że tak spytam, czy w 40D nie ma możliwości korygowania FF jakąś śrubką tak jak w 350D ?
    Z tego co sprawdziłem na 40D moim i mojego kumpla to te puchy działają tak, że z jasnymi stałkami (50 1.4 i 85 1.8) mają FF ale przy odległości wiekszej niż 1 m ( i FF rośnie wraz z odległością od przedmiotu) a z zoomami np 24-70L trafiają w punkt.
    Zaraz wgram nowy soft i sprawdzę czy moj FF się jeszcze zwiększy
    fotografia ślubna szczecin

Komentarz

• Max78
      Bywalec
      • 2008
      • 172

Maćkowsky: I jakie efekty?
      ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• p3cpl
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 34

Ten soft 1.1.1 ewidentnie coś majstruje przy AF. Po tym jak body wróciło mi z żytniej po wymianie filtra na matrycy, coś mi nie pasowało z ostrością, fakt że robiłem od tego czasu tylko na 70-200 4L i wszystko w granicach 200 mmm więc myślałem że ręce mi się tak trzęsą i nie trafiam z AF.
        Ale ostatnio zacząłem kombinować z T28-75 i 50-ką 1.8 i na każdym ostrość była do d.. a w zasadzie nie było jej wcale, jedno wielkie mydło. Już dzisiaj chciałem wysyłać puszkę na żytnią ale zauważyłem przez przypadek,
        że wgrali mi na żytniej soft 1.1.1, wgrałem więc z powrotem 1.0.8 i jak ręką odjął! ostrzy idealnie i nie mydli.

Komentarz

• Slawo10
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 22

p3cpl a czy wcześniej miałeś coś kalibrowanego w serwisie, body do szkieł - szkła do body?

Komentarz

• Maćkowsky
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 21

Zamieszczone przez Max78
            Maćkowsky: I jakie efekty?
            Wydaje mi się że jest lepiej, AF mniej błądzi i nie zauważyłem FF na stałkach, na 40 zdjęć pomylił się 3 razy. Niestety ostrząc na drzewo w odległości około 10m wyjechał mi w nieskończoność. Jutro mam sesję więc przetestuję dokładnie, ciekawi mnie jak będzie się zahowywał z zoomami.
            fotografia ślubna szczecin

Komentarz

• p3cpl
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 34

Zamieszczone przez Slawo10
              p3cpl a czy wcześniej miałeś coś kalibrowanego w serwisie, body do szkieł - szkła do body?
              Ani puszka ani szkła nie były nigdy kalibrowane. Szkła mam nowe oprócz 70-200, który kupiłem używany więc tu nie jestem pewien czy nie było jakiejś kalibracji, ale ostrość gubił na wszystkich szkłach Tamron 28-75, 70-200L, C50 1.8 i kitowym 17-55
              Na każdym szkiełku zdjęcia były delikatnie "rozmyte" jakby zamglone. po zmianie softu na stary wszystko wróciło do normy.

Komentarz

• Slawo10
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 22

p3cpl statystycznie, czytając posty (większość na zagranicznych forach) można dojść do wniosku, że jednak najnowszy soft poprawia współpracę/ustawianie ostrości body - różnej marki/typy obiektywów
                kłopoty z ustawianiem ostrości miały osoby, które miały "coś" kalibrowanego
                nowy soft naprawiał błędy współpracy, a zmiany pokalibracyjne zostawały i wtedy pojawiał się ff lub bf, zależnie w jaką stronę odbyła się kalibracja - stąd właśnie moje pytanie
                po testach 3 ostatnich wersji 1.0.8; 1.1.0; 1.1.1 zostałem przy sofcie 1.1.0, dla mnie okazał się najlepszy, chociaż niektórzy boją się tej wersji bo oficjalnie nie ukazała się na stronie internetowej

Komentarz

• p3cpl
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 34

Być może statystycznie tak to działa jak wiadomo statystyka jest bardzo kreatywną dziedziną nauki i wszystko można "statystycznie" przedstawić

W każdym razie jak napisałem wyżej w mojej puszce wszystkie zdjęcia były "mydlane" ostrości nie było praktycznie w ogóle i nie był to FF/BF, tylko po prostu cały kadr był nieostry. Po powrocie do softu 1.0.8 problem zniknął i ostrzy jak dawniej.

puszka na pewno nie była kalibrowana i większość szkieł również, nie mam pewności tylko co do 70-200/4L .

Komentarz

• Slawo10
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 22

... no i dla tego właśnie użyłem słowa "statystycznie"
                    niestety nie wszyscy chwalili sobie tą wersję, dla mnie również nie przypadła za szczególnie do gustu

gdy wersja 1.1.1 krążyła po necie i była wgrywana przez serwisy, ale jeszcze nie było jej na stronie Canona, jeden z użytkowników C40D poszedł do serwisu, aby mu wgrali tą wersję, w serwisie zadano mu pytanie, czy z czymś ma kłopoty, coś mu nie działa itp., odpowiedział że wszystko ma OK, - no więc jak będzie miał z czymś kłopot, to niech wtedy do nich przyjdzie, popatrzą co jest nie tak, naprawią i wgrają nową wersję softu
                    i z tej odpowiedzi serwisu (nie w polsce) trzeba wyciągnąć wnioski:-D

ja zostałem przy wersji 1.1.0, obecnie jest podobna sytuacja z 50D, do niedawna kupujący nowe lub odbierający body z serwisu mieli wgrana wersję 1.0.5, która nie była wystawiona na oficjalnej stronie, oficjalnie pojawił się soft w wersji 1.0.6

Komentarz

• rychu
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 242

Piszą chyba tylko ci, którzy mieli kłopoty a 1.1.1 Ja nie mam ŻĄŃĆ kłopotów, a wcześniej miałem 1.0.5 i 1.0.8 Wszystkie są (a starsze były) dla mnie dobre, bo tak naprawdę poprawiały dla mnie nieistniejące problemy.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Ach, ten pośpiech... powinno być ŻADNYCH kłopotów...
                      Ostatnio edytowany przez rychu; 8204. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gervee
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 371

Dzisiaj i ja wgrałem ten firmware ... zobaczymy w najbliższych dniach czy coś się zmieniło/poprawiło/pogorszyło. Do tej pory na firmware 1.0.5 nie było źle choć AF nie był do końca pewny.
                        ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• piratee

Witam
                          Ja do tej pory miałem firmware 1.0.8, wgrałem 1.1.1.
                          Z moich pierwszych odczuć to:
                          -jakby zdjęcia na podglądzie były ciut wyraźniejsze
                          -minimalnie bardziej kontrastowe
                          -szybciej i pewniej trafiający AF - obiektyw EF-s 18-55 IS

Piratee

Komentarz

• ExploRa
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 336

A ja cofnalem sie do wersji 1.0.8... 1.1.1 byl od wydania...
                            Roznice... Hmmm... Nie widac i nie slychac... Szczegolnie z AF...
                            www.explora.pl

Komentarz

• aRtrEx

Po wgraniu nowego softu Tamron 17-50 nie ma FF. O tym, ze przed wgraniem softu FF ostrzył przed jestem przekonany. Na drugiej puszce dokładnie taki sam efekt. Testów nie robiłem, więc dam(y) głowę uciąć, że zmiany af są.
                              Wgram z powrotem 1.0.8 i postrzelam trochę. Interesuje mnie, czy zmieni się praca z sigmą 50 1,4. Była kalibrowana na sofcie 1.1.1. i jest nieużywalna na odległościach powyżej 3 metrów.

Komentarz

• ExploRa
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 336

Zamieszczone przez aRtrEx
                                Po wgraniu nowego softu Tamron 17-50 nie ma FF. O tym, ze przed wgraniem softu FF ostrzył przed jestem przekonany. Na drugiej puszce dokładnie taki sam efekt. Testów nie robiłem, więc dam(y) głowę uciąć, że zmiany af są...
                                Tia... Spory byl ten FF ? Tez mam 17-50 i jakos nie widze roznicy. Choc z nim to wydawac sie moze wiele rzeczy jak na jego AF. Wiec hmmm... Jak sie poczyta fora itp. To 1.1.1 dziala jak... placebo... Pytanie czy wierzyc i miec spokoj, czy nie wierzyc i testowac...
                                www.explora.pl

Komentarz

Pracuję...