Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Temat dotyczy przerobionej lampy a nie oryginalnej, prosze czytac ze zrozumieniem.
Wracajac do tematu - Dodales tylko gniazdo pc pod przycisk test, czy zamontowales tez wylacznik do fotoceli?
Lampa uruchomiona, ale nie podpieta pod nic, wlaczona w tryb manual - strzela sama, czy zachowuje sie prawidlowo?
Troszke wiecej szczegolow to uda sie ustalic w ktorym miejscu jest kucha.
ktos tu pytal czy na kablu synchro dziala !
odpowiadam: Dziala ! ale to jest niewygodne jak dla mnie i czekam na ten upgrade zeby mozna bylo radiowo ja odpalic...
mam nadzieje ze szybko to nastapi...
fotocele zostawiłem w spokoju niech sobie jest
jack jest podłaczony pod test tak jak na filmie i nie działa.
jeśli podepne stopke od radiowego wyzwalacza i kabel synchro to strzela kilka razy sama.
może problem jest w tym ze jack jest stereo a nie mono??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jak łacze dwa kable podpięte o przycisku test to działa ale teraz jak to połączyć z radyjkiem ??
bo ja to nie mam pomysłu jak miały by się zetknąć przez wyzwalacz radiowy
pomocy
Ostatnio edytowany przez Alf182; 26705.
Powód: Automerged Doublepost
Elektronikiem nie jestem ale wydaje mi się, że "zwiera" obwód impuls z wyzwalacza. Gdy podpinasz radio, lampa zachowuje się tak jakby dostawała sygnał wyzwolenia? Czyli strzela aż do wyczerpania i naładowania? I drugie pytanie, z jakiego wyzwalacza korzystasz?
Zamieszczone przez mykelo
A po co chcesz wyłączyć fotocele ?
Nie tyle wyłączyć, co dodać włącznik/wyłącznik fotoceli tak jak na modzie, by podczas wyzwalania lampy przez radio, lampa nie błyskała przez fotocele wyzwalaną przez "obce" aparaty.
to bedzie jako lampa do studia wiec niech ma fotocele
phottix pt -04
przykładam kabelki z przycisku test na jacka i nic (no i klikam migawke a na aparacie jest wyzwalacz)
przykładam do gorącej stopki i przykładam do jacka jeden kabel to się spięcie robi i błyśnie sobie
to bedzie jako lampa do studia wiec niech ma fotocele
phottix pt -04
przykładam kabelki z przycisku test na jacka i nic (no i klikam migawke a na aparacie jest wyzwalacz)
przykładam do gorącej stopki i przykładam do jacka jeden kabel to się spięcie robi i błyśnie sobie
Hmmm problem może leżeć w samym wyzwalaczu. Nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy ten mod działa z pt-04.
Tu strona autora tego moda - jeśli nie znasz, przestudiuj, może Cię oświeci.
Niestety translacja z hiszpańskiego przez google, także nie do końca czytelnie - http://translate.google.pl/translate...dlite-di622%2F
Trzeba się niestety zarejestrować, i trzeba być cierpliwym w czytaniu - temat ma 20 stron. Z tego co przebrnąłem przez pierwsze strony to nie miałeś chyba co tam źle przerobić, z photixem też chyba powinno działać. Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzone gniazdo jack, albo przepalone/ zimne luty przy lutowaniu do przycisku "test" (ale wtedy nie powinna odpalać przy zwieraniu)
"Female mono jack" - czyli chyba jednak musisz wymienić gniazdo na mono, spróbuj, może rozwiąże problem. Daj znać czy się powiodło.
Ostatnio edytowany przez Mecowhy; 3416.
nie udało się
a może wie ktoś dlaczego ta lampa nie odpala się przez fotocele ani z canona ani z żarówki błyskowej?? tylko z aparatu
dziwna sprawa
Z forum którego adres podałem wcześniej wynika iż przerobiony nissin nie działa z wyzwalaczem PT-04(II), natomiast ze starą wersją PT-04 działa bez zarzutu.
A co do odpalenia z fotoceli, z jakiego canona próbujesz odpalić?
Fotocela w Nissinie odpala się dzięki przed błyskowi / przedbłyskom. Jest to niewidzialne dla oka ale np lampa wbudowana wyzwala 2 błyski na które reaguje fotocela. Dlatego też nie odpalisz jej z lampy analogowej bądź lampy, która wyzwala tylko jeden błysk. Tak przynajmniej gdzieś wyczytałem.
no własnie jest to lampa z serii EZ
no ale trudno więc trzeba znaleśc urządzenie które zewrze mi kable testu jak na odbiornik pt 04 dam sygnał
dzięki stary za pomoc.
jak zadziała to napisze
Ostatnio edytowany przez Alf182; 26705.
Trochę nie na temat. Zakupiłem dziś Di622 i jako że jest to moja pierwsza lampa to nie wiem czy fakt że aparat (20D) nie przerywa serii jak lampa się rozładuje(flesz nie strzela a aparat dalej tak) jest normalne? Bo piszczenie w trakcie ładowania podejrzewam że jest cechą normalną.
Po pierwsze taki nawyk z wbudowanej lampy gdzie aparat nie strzeli dopóki lampa się nie naładuje.
Po drugie w takim wypadku produkuje się śmieci w postaci nie doświetlonych zdjęć nie wiadomo po co na co.
Chętnie usłyszę jakieś uzasadnienie dlaczego ma nie przerywać.
Jeśli strzelasz tak seryjnie pod rząd, to czesto jest to reporterka. A wtedy nagłe zablokowanie możliwości robienia zdjęć, to tak jakby ktoś zasłonił obiektyw. Irytujące, nieprawdaż?
Zdjęcie może doświetlić odpowiednio automatyka aparatu lub obróbka rawa na kompie. A szkoda tracić ciekawe ujęcia. Zresztą to widać kiedy lampa błyska, a kiedy przestała.
Komentarz