Sigma kalibruje AF w obiektywach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez siudym
    Ja wyslalem Sigme 10-20 bez body. Musialem na pismie napisac zgode na wykonanie kalibracji na body serwisowym. Czekalem ok 2 tygodni, po kilku testach na dworze w slaba pogode stwierdzam, ze jest wszystko ok. Musze jeszcze w ladny dzien sprawdzic dokladniej, bo albo mi sie wydaje albo slabiej mi ostrzy po prawej stronie (moze sie wydaje, bo nie zawsze tak wyglada).
    A ja się dziwię czemu Sigma nie udostępnia softu do kalibracji? Przecież nic tak skutecznie nie zniechęca do kupowania tych obiektywów jak duże prawdopodobieństwo trafienia bubla i bujania się z nim po serwisach bez gwarancji na sukces. Ja jak słyszę "Sigma" to od razu mam skojarzenia z FF/BF. Jak zapowiadają wypuszczenie nowego obiektywu to pierwsze komentarze są w stylu "może będzie fajny tylko ciekawe jak z celnością AF", każdy egzemplarz trzeba wybrać, przetestować, sprawdzić. Bez ryzyka nie można tak po prostu kupić sobie w sklepie bo można miec sporo kłopotów i straconego czasu.

Co byś zrobił jakby ci źle ten obiektyw skalibrowali? Wyślesz jeszcze raz z aparatem czy wystawisz na Allegro? :-)
    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
    Digart

Komentarz

• spoon
      Bywalec
      • 2008
      • 215

Zamieszczone przez piisigma
      dzisiaj dowstalem skalibrowany obiektyw - wysylalem bez body, wszystko gra
      a co im wysylales, bo nie znalazlem?
      I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
      szukajka

Komentarz

• sirgerwazy
        Początki nałogu
        • 2008
        • 314

jutro wybieram sie osobiście do serwisu sigma w celu kalibracji 30 1.4
        Raz juz obiektyw razem z body był w serwisie. Kalibracja zakończyła się połowicznym sukcesem-obiektyw ostrzy idealnie do odległości ok 1.5 m. Od 1.5 w gore ma bf Zobaczymy czym jutrzejsza wizyta sie zakończy...
        Pkt 8 regulaminu forum
        plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• Jago
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1503

Jestem ciekawy czy ta Sigma: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8560 też będzie wymagać kalibracji
          C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez Jago
            Jestem ciekawy czy ta Sigma: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8560 też będzie wymagać kalibracji
            Powiedzmy sobie szczerze, skoro stara wersja Sigmy 10-20 też wymaga kalibracji to wersja jaśniejsza tym bardziej.
            Konieczność korzystania z serwisu to z obiektywami Sigmy norma i kupując musisz się od razu na to nastawić.
            Digart

Komentarz

• sirgerwazy
              Początki nałogu
              • 2008
              • 314

Zamieszczone przez MMM
              Powiedzmy sobie szczerze, skoro stara wersja Sigmy 10-20 też wymaga kalibracji to wersja jaśniejsza tym bardziej.
              Konieczność korzystania z serwisu to z obiektywami Sigmy norma i kupując musisz się od razu na to nastawić.
              no dokładnie
              właśnie dzisiaj rano osobiście zawiozłem do serwisu swój obiektyw.
              Technik powiedział ze nie ma problemu o prawdopodobnie wystarczy wgrać nowy firmware do obiektywu i zrobi to w 3h Cały szczęśliwy wybierałem się na 12 do Gdyni w celu odbioru obiektywu a tu nagle telefon. Ze niestety nie maja firmware do mojego obiektywu... Autoryzowany serwis sigma nie ma firmware do swoich obiektywów...czy to jest normalne ??? Szkoda mówić ... Czasami mi ręce opadają... No coz jak to się mówi:chciałem zaoszczędzić kupując sigme 30 1.4 zamiast c35L i teraz marnuje czas na wizyty w serwisie ... A wystarczyło by żeby sigma udostępniała nowy firmware na swojej stronie jak to robi canon do swoich body...
              Pkt 8 regulaminu forum
              plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Zamieszczone przez MMM
                Miałem kiedyś obiektyw sigmy który nie wymagał żadnej kalibracji. Była to sigma 70-300 DG. Ostrzyła idealnie nawet na 350D

Komentarz

• Dilbercik
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 135

skoro pomaga sama kalibracja szkla bez body to znaczy ze to sa po prostu skopane obiektywy bez kontroli wychodzace z fabryki. i dopiero jak sie klient upierdliwy trafi to sie robi to co powinno byc robione w fabryce
                  Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1503

Zamieszczone przez Dilbercik
                    skoro pomaga sama kalibracja szkla bez body to znaczy ze to sa po prostu skopane obiektywy bez kontroli wychodzace z fabryki. i dopiero jak sie klient upierdliwy trafi to sie robi to co powinno byc robione w fabryce
                    Sigma twierdzi akurat odwrotnie ......... Przeczytaj zresztą mój post nr 96 w tym wątku
                    Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
                    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Paulo_
                      • 2009
                      • 5

Właśnie moja 50mm f/1.4 wróciła z kalibracji i po wstępnych testach wszystko gra jak należy. Cała sprawa od momentu wysłania sprzętu do jego odebrania zajęła 4 dni robocze.

Wielki plus dla serwisu
                      + 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 50 mm f/1.4

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Zamieszczone przez Paulo_
                        Właśnie moja 50mm f/1.4 wróciła z kalibracji i po wstępnych testach wszystko gra jak należy. Cała sprawa od momentu wysłania sprzętu do jego odebrania zajęła 4 dni robocze.

Wielki plus dla serwisu
                        To napisz jeszcze czy wysyłałeś razem z body i czy sprawdzałeś jak ostrzy na dalszych obiektach.

Komentarz

• Paulo_
                          • 2009
                          • 5

Wysłałem razem z body i ostrzy prawidłowo na dalszych obiektach.
                          + 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 50 mm f/1.4

Komentarz

• sirgerwazy
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 314

Zamieszczone przez Paulo_
                            Wysłałem razem z body i ostrzy prawidłowo na dalszych obiektach.
                            no to pozazdrościć szczęścia
                            no cóż teraz tylko życzę udanych zdjęć
                            ja jeszcze muszę powalczyć trochę z serwisem sigma ... ale dobrze ze mam go tak blisko ))
                            Pkt 8 regulaminu forum
                            plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• piisigma
                              • 2009
                              • 13

Zamieszczone przez spoon
                              a co im wysylales, bo nie znalazlem?
                              sigme 24-60, byl front focus, roznica jest ogromna, jakby zupelnie inne szklo
                              20d, 5d, 50mm planar 1.7, 24-105L, 430exII

Komentarz

• siudym
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2249

Po kilku prostych testach stwierdzam, ze po kalibracji na body serwisowym, 10-20 ostrzy juz ok. Nie musze poprawiac nic manualnie. Inna sprawa, ze szklo samo z siebie losowo potrafi ustawic AF ponizej 1m ostrzac np. na horyzoncie. To detal, pewnie sama z siebie niedoskonalosc AF sigmy.

Komentarz

Pracuję...