ja mam dwa różne i chodzi bez najmniejszego problemu
Grip - czy warto?
Zwiń
X
-
-
Bardzo pozytywne. Trzyma się body znacznie lepiej, nareszcie wygodnie robi się zdjęcia w pionie i z tele łatwiej jest utrzymać dłuższe czasy.
Zdziwiło mnie wykonanie gripa z innego plastiku niż aparat i przy L-ce wszystko opiera się na osłonie przeciwsłonecznej, ale kupować mocowanie statywowe za 100zł, jak ja statywu nie mam i nie mam zamiaru kupować....
Stare metody... naciągania.Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX IIKomentarz
-
Niedokładnie jest jak piszesz - nie są one tak po prostu połączone - do tego jest jeszcze układ elektronicznyW gripie ogniwa połączone są równolegle. Podczas pracy prąd pobierany jest równocześnie z obydwu ogniw powodując ich mniej więcej równomierne rozładowywanie. Jeżeli układ odpowiedzialny za kontrolę zasilania stwierdzi iż napięcie ogniw spadło poniżej pewnego określonego poziomu to "pokazuje kreskę mniej".
nie powinny - nie ma to znaczenie, w orginalne mogą być całkiem róznie i nie wpływa to negatyenie na pracę gripa..5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
-
Artur-chyba się nie zgodzę(chyba, że w gripie jest coś o czym nie wiem). Jeżeli jedno z ogniw będzie gorszej jakości lub innej pojemności to będzie się inaczej wyładowywać. I może zajść sytuacja, że jedna bateria będzie doładowywać druga. Ale tak jak napisałem-może o czymś nie wiem i w budowie gripa jest układ zabezpieczający przed taką sytacją.1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)Komentarz
-
No właśnie nie napisałeś że "pracują równolegle" tylko że:
a to zasadnicza róznica i na to zwróciłem uwagę.. Jeśliby byłyby połączone wprost równolegle to wtedy nie możnaby było stosować róznych pojemności itp. bo płynęłyby prądy wyrownawcze itp.
Jest tak jak piszesz właśnie w gripie orginalnym jest całkiem sporo elektroniki która "dzieli" energię, odpowiada za jej równomierny pobór z każdego z akumulatorów.. kiedyś robierałem gripa do 350D i oglądałem płytkę.. w 40d nie oglądałem jej tak dokładnie ale jest pewnie podobnie - tak jak w innych - co do zamienników to gdzieś widziałem zdjęcia porównujące orginał z gripem delta chyba - i w zamienniku tej teoretycznie "nicnierobiącej" elektroniki było dużo mniej.. zresztą dużo osób używa całkiem róznych akumulatorów pomieszanych w gripie (ja też) i nie obserwuje jakiegoś negatywnego wpływu na baterie.. zresztą w instrukcji do gripa byłoby to napisane duzymi literami bo powodowałoby duże problemy(zwłaszcza amerykanomArtur-chyba się nie zgodzę(chyba, że w gripie jest coś o czym nie wiem). Jeżeli jedno z ogniw będzie gorszej jakości lub innej pojemności to będzie się inaczej wyładowywać. I może zajść sytuacja, że jedna bateria będzie doładowywać druga. Ale tak jak napisałem-może o czymś nie wiem i w budowie gripa jest układ zabezpieczający przed taką sytacją.
), a nie widziałem takich ostrzeżeń
5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
grip to podstawa... bez gripa to zdjecia nie są juz takie fajne(hehe...)
/ 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolioKomentarz
-
No to cofam moją uwagę. Nie wiedziałem o tym. Jakoś nie nęciło mnie do rozbiurki gripa...Jest tak jak piszesz właśnie w gripie orginalnym jest całkiem sporo elektroniki która "dzieli" energię, odpowiada za jej równomierny pobór z każdego z akumulatorów.. kiedyś robierałem gripa do 350D i oglądałem płytkę.. w 40d nie oglądałem jej tak dokładnie ale jest pewnie podobnie - ..

Ale za to mam ochotę na rozebranie 300D i przeróbkę na 300D IR!1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)Komentarz
-
Pisząc iż ogniwa są połączone równolegle miałem na myśli iż pracują równolegle i odwrotnie. To że ich potencjały nie są ze sobą bezpośrednio zwarte jest raczej rzeczą oczywistą dlatego przyjąłem pewne uproszczenie w opisie ich "współpracy". Nadal nie rozumiem w czym widzisz problem. Mam nadzieję iż sprawa ich połączenia została definitywnie wyjaśniona.EOS + SpeedliteKomentarz
-
Zgodzę się z pawel-foto. Mam oryginalnego gripa i oryginalne baterie. Niestety jedna jest już mocno zajeżdżona i grip błędnie pokazuje stan zużycia. Wyświetla mi jedną kreskę już po około 200 zdjęciach (czyli dokładnie tyle ile wytrzymuje zajeżdżona bateria), ale i tak spokojnie dociągnie na obu do około 800.Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EXKomentarz
-
ale tyle pokazuje też na nowych - jak miałem nowe (zarówno w 350d jak i 40d - w 5ce nie mam gripa) to jedną kreskę pokazuje po jakiś 100-150 zdjęciach (może jak piszesz 200) ale potem bez problemu robi te 800-1000 zdjęć (nigdy nie liczyłem) - i jest dokładnie tak samo jak założyłem nowiutkie baterie canona jak i zamienniki z eltecu - mam 2 baterie canona i 2 zamienniki - mogę je dowolnie mieszać i nie ma to wpływu na ilość zdjęć na jednej zmianie.. Zresztą to co napisałeś jest zaprzeczniem tego o czym Paweł pisał - bo jakby to miało znaczenie to powinien ci grip wytrzymać o wiele mniej zdjęć (jeśli by zajeżdżona bateria miała wpływ na tą nowszą "lepszą" ) - pokazywanie na dwustopniowym wyświetlaczu to jedno a faktyczna liczba zrobionych zdjęć to drugie - to będzie zrobione pewnie tak że stan baterii jest zależny od napięcia na stykach (czyli bardzo wysokie jak po naładowaniu to będzie dwie kreski a już trochę niższe to jedna) a ilość zrobionych zdjęć będzie zależeć już tylko od energii zgromadzonej w akumulatorach, a elektronika w gripie ma za zadanie odpowiednio tą energią zarządzać i ją wyciągnąć z akumulatorówZgodzę się z pawel-foto. Mam oryginalnego gripa i oryginalne baterie. Niestety jedna jest już mocno zajeżdżona i grip błędnie pokazuje stan zużycia. Wyświetla mi jedną kreskę już po około 200 zdjęciach (czyli dokładnie tyle ile wytrzymuje zajeżdżona bateria), ale i tak spokojnie dociągnie na obu do około 800.
Nie widze problemuPisząc iż ogniwa są połączone równolegle miałem na myśli iż pracują równolegle i odwrotnie. To że ich potencjały nie są ze sobą bezpośrednio zwarte jest raczej rzeczą oczywistą dlatego przyjąłem pewne uproszczenie w opisie ich "współpracy". Nadal nie rozumiem w czym widzisz problem. Mam nadzieję iż sprawa ich połączenia została definitywnie wyjaśniona.
- tylko ktoś mógłby sobie to dosłownie odebrać i spróbowac zrobić sobie gripa
- dla niektórych to oczywiste ale nie dla wszystkich.. ale już doszliśmy do porozumienia 
wracając do meritum - do serii xxxD jest jak najbardziej warto kupić gripa5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
EOS + SpeedliteKomentarz
-
i tu sie mozesz mylic nieco , bo o ile seria xxxD jest hmm mala to grip faktycznie poprawia ergo ale jak juz wsadzilem go do 5D to calosc byl o dziwo za duza , moze mam stosunkowo male rece , krotkie palce , ale zrezygnowalem i bez jest mi wygodniej , moim zdaniem przesadzili z wielkosci do 5D , mialem zamiennik deltano comment...Komentarz
-
Komentarz
-
Witam
Gripa warto kupic szczegolnie do małej puszki. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Nie żałuje ani grosza!!
Polecam|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL TriggerKomentarz
Komentarz