Digimate III+ / Digimate III plus - wrażenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • keraltok

Dzięki za informacje , trochę poszperałem po necie i już wiem o co chodzi .skorzystam również z ww programu bo postanowiłem kupić 120G .

Komentarz

• keraltok

Posiadam palmtopa Mio550m , jest on zasilany przez gniazdo mini-USB , takie samo jak w DM III HI-SPEED . Czy jest możliwe wykorzystanie tego samego zasilacza .

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez keraltok
        Posiadam palmtopa Mio550m , jest on zasilany przez gniazdo mini-USB , takie samo jak w DM III HI-SPEED . Czy jest możliwe wykorzystanie tego samego zasilacza .
        ? O czym Ty piszesz ? Digimate ma oddzielne gniazdo zasilania i oddzielną ładowarkę która nie ma nic wspólnego z USB. Teoretycznie może być z USB zasilany ale to bardziej teoria niż praktyka - bez naładowanych baterii na samym USB nawet często nie ruszy...
        A do USB to dostajesz zwykły kabel...
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• keraltok

Mówimy tu o ładowaniu przez gniazdo USB a nie przesyłaniu danych .

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

A dobra, rozumiem o co chodzi - moim zdaniem przez USB go nie naładujesz. Niby działa, ale sam dystrybutor DM mi napisał że na samym USB z pustym akumulatorem DM nie wstanie, trzeba podpiąć zasilanie...
            Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475.
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Olszewski
              Uzależniony
              • 2006
              • 782

Jeśli naładujesz DM III+ na full ładowarką to podpinając pod USB bez ładowarki DM będzie działał, bo USB jest w stanie podtrzymywać na nim energie. Jednak do kopiowania plików podłączyłbym również go pod ładowarkę, aby nie było takich sytuacji jak u mnie, które opisałem w tym wątku:

http://canon-board.info/showthread.php?t=34240

Przy kopiowaniu plików lepiej mieć podłączony USB i ładowarkę jednocześnie. Samo USB teoretycznie może i powinno wystarczyć jednak jest tak jak napisał Krzychu, powinien być podłączony do ładowania.
              40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
              Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• ely13
                Coś już napisał
                • 2007
                • 85

Odkopuję wątek.

Kupiłem DM III w wersji Hi-Speed.
                Mam te same przypadłości, co pozostali użytkownicy:
                - gdy bateria słaba, to nawet się pod Windowsem nie podnosi i nie można czytać z niego, jak przenośnego dysku.

I tu moje pytanie:
                Jak sobie poradziliście z baterią? Co zrobić, żeby maksymalnie wydłużyć pracę na niej? Sformatować, ale jak? Dodam, że nie mam zewnętrznej ładowarki - standartowy zestaw producenta.
                Myślę, że 99% problemów, które były przez użytkowników opisywane w tym wątku, to problemy wynikające z zasilania. Nawet gdy wskaźnik pokazywał max, to słaba bateria powodowała, że urządzenie głupiało.

Podpowiedcie, w jaki sposób najlepiej i najskuteczniej sformatować w tym ustrojstwie akumulatorek?
                Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Zamieszczone przez ely13
                  I tu moje pytanie:
                  Jak sobie poradziliście z baterią? Co zrobić, żeby maksymalnie wydłużyć pracę na niej? Sformatować, ale jak? Dodam, że nie mam zewnętrznej ładowarki - standartowy zestaw producenta.
                  W standardowym zestawie ładowarka zewnętrzna jak najbardziej była. Mam dwie, zupełnie niepotrzebne, mogę Ci oddać...

Zamieszczone przez ely13
                  Podpowiedcie, w jaki sposób najlepiej i najskuteczniej sformatować w tym ustrojstwie akumulatorek?
                  Jak jeszcze próbowałem tego używać to kupiłem sobie dodatkową baterię - ale jak w czasie zrzucania zdjęć całe urządzenie się wyłączyło bo coś tam nie stykało (z powodu tandetnego wykonania) to sobie dałem spokój i wrzuciłem to dziadostwo do pudła z niepotrzebnymi rzeczami...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• pjolo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 34

Beznadzieja, zepsulem juz dwie obudowy. W pierwszej
                    polamane, niezabezpieczone sankami styki CF.
                    Drugi, wyswietlacz padl. Baterie w obu slabe.
                    Ogolnie nie polecam.
                    www.piotrkras.pl http://pjolo.blogspot.com/ "albo miec ,albo byc."

Komentarz

• guest1
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 164

jesli macie problemy z czytaniem pod winda na slabych lub wyczerpanych bateriach a chcecie zczytac lub podladowac baterie bez ladowarki to trzeba zaopatrzyc sie w kabelek usb ale podwojny wsadza sie w 2 usb i podlancza digi i wsio jest ok
                      www.marekpaluch.pl
                      www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

• Olszewski
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 782

Zamieszczone przez pjolo
                        Beznadzieja, zepsulem juz dwie obudowy. W pierwszej
                        polamane, niezabezpieczone sankami styki CF.
                        Drugi, wyswietlacz padl. Baterie w obu slabe.
                        Ogolnie nie polecam.
                        Sąsiada nim biłeś? Czy wykorzystywałeś jako przedmiot do obrony? Jeśli tak to do tego używa się statywu!
                        Swój mam już 2 lata, używam go w podróży w wakacje i zabieram go zawsze na zdjęcia, bo nigdy nie wiem kiedy się przyda, ponadto korzystam jako dodatkowy dysk do komputera.
                        Stan? - Jak Nowy!
                        Zero rys, folia na wyświetlaczu od nowości.
                        Jeśli chodzi o kilka rzeczy to miałem z nim problem z wtykiem od ładowarki, w sumie nie tylko ja, ale również forumowy kolega crater, razem reklamowaliśmy i było cacy jak wróciło do serwisu.
                        Bateria słaba, no może coś w tym jest. Aczkolwiek mogę śmiało zrzucić 3x4GB (więcej nigdy nie miałem potrzeby). Aczkolwiek mankamenty występują przy korzystaniu jako dysk zewnętrzny w komputerze. Przy podłączeniu do USB powinien się zasilać z USB jak każdy inny przedmiot, a czasem jest tak, że się wyłącza bo brakuje mu zasilania. Problem znika jak jest podłączony do komputera i do zasilania sieciowego przez ładowarkę. Miałem też przyjemność korzystać z tego co pisze quest1, czyli podwójnego kabla usb. Faktycznie jest efekt, jakby zasilał lepiej niż pojedynczy.
                        Jak nie wojujesz tym urządzeniem, tylko obchodzisz się elegancko z nim polecam. Niestety, ale styki to też mankament, nie mam z nimi póki co problemów, ale znajomy od CF ma wtyk jeden taki, że jak włoży kartę i wyjmie, zawsze jest lekko krzywy i musi go prostować :/
                        40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                        Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• pdmk
                          • 2007
                          • 11

Zamieszczone przez Olszewski
                          Aczkolwiek mankamenty występują przy korzystaniu jako dysk zewnętrzny w komputerze. Przy podłączeniu do USB powinien się zasilać z USB jak każdy inny przedmiot, a czasem jest tak, że się wyłącza bo brakuje mu zasilania. Problem znika jak jest podłączony do komputera i do zasilania sieciowego przez ładowarkę. Miałem też przyjemność korzystać z tego co pisze quest1, czyli podwójnego kabla usb. Faktycznie jest efekt, jakby zasilał lepiej niż pojedynczy.
                          Problem tkwi w wydajnosci pradowej zlacza usb - wynosi ono okolo 0,5A; co przy 2xusb da Wam ok 1A. Digi wymaga wiecej energi zasilajacej niz wydolnosc 1usb'ka. Jest takze sporo dyskow 2,5", ktore wymagaja wiekszego pradu zasilania niz 0,5A
                          http://www.pdmk.pl
                          http://www.pdmk.maxmodels.pl

Komentarz

• KrzychK
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 65

Zamieszczone przez ely13
                            [...]Sformatować, ale jak? Dodam, że nie mam zewnętrznej ładowarki - standartowy zestaw producenta.

[...]to słaba bateria powodowała, że urządzenie głupiało.
                            Witaj,

zapasowa bateria*, mam tez takie male cudo - ladowarka sieciowa z koncowka usb (dostalem razem z Mio P550)- zawsze zabieram na wypady - czasami kabel usb sie przydaje, czasami cały zestaw (np. w schronisku w gorach).

* zobacz w Wawie na Slupeckiej (http://www.eltec.alpha.pl/) sa i akku, sa tez tanie ladowareczki. Swojego DM III mam juz laadnych pare lat i spoko, bez wiekszych problemow.
                            Wszystko o kawie - masz jakieś pytania?

Komentarz

Pracuję...