EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • namoamo
    Uzależniony
    • 2009
    • 928

Odp: EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

Instrukcja obslugi też to wyjaśnia ;-)
    Flickr

Komentarz

• tomphoto
      Początki nałogu
      • 2007
      • 461

Zamieszczone przez namoamo
      Instrukcja obslugi też to wyjaśnia ;-)
      dziękuje za ten post nic nie wnoszący, rozwinąć mogłeś szukaj w internecie.

Bechamot
      thx, może macie jakieś szczególne zastosowania danego pomiaru do sytuacji, temat zgłębiając w internecie okazje sie rzeką płynąca w różnych kierunkach, pytanie który właściwy.
      http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

Bechamot thx, może macie jakieś szczególne zastosowania danego pomiaru do sytuacji, temat zgłębiając w internecie okazje sie rzeką płynąca w różnych kierunkach, pytanie który właściwy.
        tak to mozna opisac , ale przeciez sa te rzeczy opisane w sieci. cala trudnosc opisu polegalaby wiec na tym , jak to sformulowac , zeby chcialo Ci sie przeczytac i nad tym zastanowic,.

Proponowalbym proste cwiczenie , najlepiej jest to samemu poznac na wlasnej skorze.

fotografuj jakis czas np przez dwa tygodnie nie poslugujac sie w ogole swiatlomierzem. Ale nie zgadujac na zasadzie a nuz sie uda , tylko wczesniej poznaj troche zasady naswietlania. Kiedys byly tabelki naswietlania , moze znajdziesz w sieci cos podobnego. Fotografia zacznie sprawiac frajde jesli dobrze naswietlisz bez swiatlomierza - to dobra zabawa.
        Waro poczuc swiatlo " na wlasnej skorze".
        Po jakims czasii naswietlaj tylko na jednym z rodzajow pomiaru swiatla , konsekwentenie przez np tydzien , potem zmien na nastepny rodzaj itd.
        Zaobserwuj, dla ktorego rodzaju naswietlania masz najwiecej zdjec dobrze naswietlonych - i wyciagnij wnioski.

generalnie mozna mowic o 3 rodzajach pomiaru swiatla odbitego:
        - punktowe ( sa bardziej lub mniej skupione , te najbardziej skupione nazywa sie spot)
        - integralne , czyli usredniajace pomiar z calej powierzchni - najczesciej jakis fragment ( w okolicy centum w dol) wazy wiecej
        - wielopolowe ( wielosegmentowe , matrycowe itp) . mierzy sie niezaleznie expozycje na wielu fragmentach kadru , porownuje najjasniejsze z najciemniejszymi i tak dobiery expozycje , aby najjasniejsze znalazly sie mozliwie blisko najwyzszej jasnosci rejestrowanej przez matryce , zas najciemniejsze pola mozliwie blisko najciemniejszej jasnosci rejestrowanej przez matryce - czyli jest to nic innego jak automatyczne dopasoweni histogramu. W zasadzie recznie sie lepiej tego nie da zrobic , natomiast recznie mozna wprowadzic swiadomie pewne odstepstwa wg zyczen fotografa , czego automat nie zrobilby.

punktowe stosujesz jesli .. ach troche sie rozpisalem za bardzo , zrob najpierw to cwiczenie bez swiatlomierza ,
        Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• basar
          • 2010
          • 14

Przeczytałem ten wątek i parę innych traktujących o współpracy speedlitów z eosami i nabrałem pewnych wątpliwości. Tak dokładnie to zamieszałem się jak to jest z kompensacją ekspozycji. Lampy używam głównie z trybami M i Av.

1) Tryb M, pomiar światła skupiony kręcę, kręcę, kręcę i ustawiam ekspozycję na -2. Dokładam do tego lampę w trybie ETTL, która jest ustawiona na 0. W instrukcji wyczytałem "standardowe naświetlenie głównego obiektu jest uzyskiwane dzięki błyskowi lampy". O ile dobrze rozumiem lampa będzie dążyła 0 na głównym obiekcie (tym na którym ustawiłem ostrość) przy okazji naświetlając na 0 wszystko to co było w podobnej odległości. Dobrze rozumiem?

2) Tryb Av, pomiar światła skupiony kręcę, kręcę, kręcę i ustawiam kompensację ekspozycji na -2. Lampa na 0. Czy tym razem lampa dalej będzie starała się oświetlić główny obiekt na 0, czy aby to osiągnąć i zniwelować kompensację na body, powinienem na lampie ustawić +2?
          the red pack diaries

Komentarz

• tlustyx
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1304

Zamieszczone przez basar
            2) Tryb Av,... ...Czy tym razem lampa dalej będzie starała się oświetlić główny obiekt na 0,
            Tak.
            Między AV i M jest taka różnica, że w Av aparat dobiera migawkę z przedziału 1/60 - 1/200 lub 1/200 w zależności od ustawień w Menu (Canon 500D) a w trybie M możesz ustawić czas od 30s - 1/200.
            Tak w skrócie to aparat ustawia czasy tak jakby nie było lampy, a lampa doświetla scenę wg. ETTL. Jeśli chcesz aby lampa mocniej lub słabiej doświetlała kadr musisz regulować kompensację lampy, aby wykorzystać lub nie światło zastane to kompensacja w ekspozycji aparatu.
            Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
            6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
            Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• basar
              • 2010
              • 14

Dzięki za szybką odpowiedź. Może nie do końca precyzyjnie zadałem pytanie. Rozumiem różnicę pomiędzy Av i M, rozumiem jak mam ustawiać lampę żeby mocniej lub słabiej doświetlała cały kadr. Chodzi mi o punkt wyjściowy. Do czego tak właściwie dąży ten cały ETTL w momencie kiedy lampa jest ustawiona na zero. Czy ETTL będzie dążył do tego w którym miejscu drabinki znajduje się wskazówka światłomierza (poprzez zadanie kompensacji w Av albo celowe ustawienie w trybie M) czy będzie z definicji dążył do zera?
              the red pack diaries

Komentarz

• Usjwo
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1055

Tak w uproszczeniu. w AV bedzie dazyl do tego co ustawiles przez kompensacje (naswietlenia, nie blysku). W M bedzie dazyl do zera.

Komentarz

• tlustyx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1304

Zamieszczone przez basar
                  Do czego tak właściwie dąży ten cały ETTL
                  http://www.canon-board.info/lampy-bl...o-wymaga-2421/
                  6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                  Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5501

Mam takie pytanie - może głupie, może nie, ale trochę szukałem i nie znalazłem (może szukałem po złych słowach kluczowych).
                    Czy da się wyciagnąć z EXIF-a informajcę o tym z jaką siłą błysnął flesz na danym zdjęciu, chodzi mi o prostą daną, np. błysynął z siłą 1/16 pełnej mocy?
                    Badał to ktoś?
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Usjwo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1055

Raczej nie ma, wszystko co znalazlem an temat flasha w danych:

Ciekawi mnie to co oznacza FlashCompensation? Wprawdzie nie nalezy to do grupy exif, tylko aux, ale zapisuje chyba aparat.
                      Moze ktos umial wytlumaczyc inne wartosci, podkreslone na czerwono (Fired i RedEyeMode sa jasne)?

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5501

RedEyeMode - to pewnie oznacza redukcja czerwonych oczu - w tym przypadku nie było
                        Fired - podejrzewam, że to po prostu oznacza, że odpalił (porównaj z fotą bez lampy)
                        Co do reszty ???
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Usjwo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1055

Te dwa akurat sa jesne

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

Zamieszczone przez Usjwo
                            Raczej nie ma, wszystko co znalazlem an temat flasha w danych:

Ciekawi mnie to co oznacza FlashCompensation? Wprawdzie nie nalezy to do grupy exif, tylko aux, ale zapisuje chyba aparat.
                            Moze ktos umial wytlumaczyc inne wartosci, podkreslone na czerwono (Fired i RedEyeMode sa jasne)?
                            czyli kompensacja flaha, tak samo jak jest kompensacja ekspozycji, jest też kompensacja flasha
                            5/3 czyli pewnie + 1 2/3 EV

a mode to pewnie tryb naświetlania w lampie według kolejności: 1 - eTTL, 2 - manual, 3 - stroboskop
                            Ostatnio edytowany przez airhead; 14473.
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5501

Znalazłem jeszcze taką stronę EXIF.org - EXIF and related resources, ale niestety mój angielski jest trochę kulawy
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Usjwo
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1055

Z podanego manual na szybko:

mode:
                                0 - nieznany
                                1 - wymuszenie blyskania
                                2 - wymuszenie nieblyskania
                                3 - auto mode

return - (detekcja potwierdzenie blysku??)
                                0 - brak funkci
                                1 - zarezerwowane
                                2 - potwierdzenie nie zarejstrowane
                                3 - potwierdzenie zarejestrowane

function
                                0 - z flashem
                                1 - brak flasha

Nic nie ma o tej compensacji. W podanym przypadku byly dwie lampy wyzwalane radiowo z ttl w stosunku gdzies 2:1, a moze to bylo 1 i 2/3:1 to wtedy pasuje mi te 5/3.
                                Trzebaby poprobowac z jednym flashem i zobaczyc co wychodzi.

W opisie jest tez parametr FlashEnergy, ale u mnie w exif tego nie ma (moze to zalezne od puszki)

--- Kolejny post ---

Przy jednej lampie bez kompensacji jest wartosc "0/1"

Komentarz

Pracuję...