wyzwalacze radiowe E-TTL Pixel Knight TR-332

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kuba1
    Uzależniony
    • 2010
    • 960

Nabyłem właśnie wczoraj ten wyzwalacz (nowy, w sklepie), trochę po-testowałem w układzie C550D - Metz 58AF2. Tryb E-TTL - ok w mieszkaniu . Sterowanie trybem manualnym lampy działa z poziomu nadajnika - nie trzeba dotykać lampy. Korekta błysku z poziomu body również normalnie działa.
    Mam jednak takie spostrzeżenie, że jest problem z synchronizacją przy czasie 1/200s - pojawia się ciemny pasek u dołu klatki (czasem szerszy, czasem węższy, ale jest). Czasem jest ok, ale generalnie problem jest powtarzalny, i tylko przy tym czasie. Sprawdzałem od 1/100 do 1/4000 - wszędzie jest poprawny synchron, oprócz 1/200.
    Jeszcze drugi szczegół - w dostępnych grupach, wg. instrukcji powinna być opcja 5D. Nie mam czegoś takiego, ale nie wiem czy ta opcja może pojawia się tylko po zamontowaniu nadajnika do C5D? Tyle, że instrukcja mówi żeby nastaw nadajnika dokonywać przy body wyłączonym lub w standby (nie mam standby w 550D, albo nie wiem że mam), więc skąd nadajnik miałby wiedzieć na czym jest zapięty , no chyba że jakimś sposobem po pinach w stopce - nie wykluczam.
    Dzwoniłem do sprzedawcy i ma to sprawdzić (synchron z Metz'em przy 1/200), ale pomyślałem ze nie zawadzi spytać też tutaj.
    Czy ma ktoś jakieś sugestie?

Komentarz

• cybertoman
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 36

Wyzwalacz wnosi dodatkowe opoznienie, ktore szczegolnie przy czasie X-SYNC prowadzic moze do powstania czarnego paska. Przy dluzszych od X_SYNC czasach migawka otwarta jest wystarczajaco dlugo a przy krotszych pixel automatycznie przechodzi na HSS i znow naswietla poprawnie. Lampa tez ma swoj udzial w sumarycznym opoznieniu, bo z trzech roznych egzemplarzy dwie synchronizuja mi na X_SYNC a jedna ma pasek.

Komentarz

• Kuba1
        Uzależniony
        • 2010
        • 960

Zamieszczone przez cybertoman
        Wyzwalacz wnosi dodatkowe opoznienie[...]
        Dzięki, to brzmi sensownie.

Co do HSS, to dzisiaj zacząłem jeszcze grzebać w opcjach lampy i aparatu, żeby zobaczyć jak to wszystko się względem siebie zachowuje - pixel/body/metz.
        Po włączeniu pixeli i lampy, po pierwszym pomiarze światła w body (przyc. migawki do połowy) w lampie aktywuje się HSS, niezależnie od czasu ustawionego na body. Mogę to wyłączyć ręcznie w lampie, zgaśnie ikona, ale synchron dalej jest na krótkich czasach. Po wybudzeniu lampy ikona HSS powraca, czyli pixel to wymusza.
        Natomiast problem 1/200 ..w międzyczasie się jakby naprawił
        Jak rozpocząłem dziś próby, to pasek był. Potem w którymś momencie zuważyłem że 1/200 jest ok. i potem już było cały czas dobrze, niezależnie od tego czy pstrykałem na tym czasie bezpośrednio po włączeniu zestawu, czy po naświetleniach z uż. innych czasów. Widzę więc, że jeszcze potrwa, zanim poznam pełną specyfikę narowów tego zestawu w praktyce. Wiem już, że może czasem całkowicie spudłować - jest błysk, a klatka czarna - były dwa takie pstryki. Jakkolwiek, generalnie "działa", ale z 1/200 będę ostrożny .

Zamieszczone przez cybertoman
        Lampa tez ma swoj udzial w sumarycznym opoznieniu, bo z trzech roznych egzemplarzy dwie synchronizuja mi na X_SYNC a jedna ma pasek.
        Piszesz o trzech różnych egz. tego samego modelu lampy, czy o trzech różnych lampach?
        Masz oczywiście na myśli synchron z użyciem wyzwalacza?

Komentarz

• cybertoman
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 36

Mialo byc "trzech roznych gzemplarzy 58 AF-2" i oczywiscie wyzwalane radiem.

Inne lampy: YN565ex i DI622 synchronizuja bez problemu przy 1/250, natomiast Di866 II jest uzywalna od 1/160 a 580exII od 1/200. (Z zastrzezeniem oczywiscie, ze dotyczy to tylko konkretnych egzemplarzy).
          Ostatnio edytowany przez cybertoman; 24027.

Komentarz

• Kuba1
            Uzależniony
            • 2010
            • 960

Ok, dzięki za pomoc.

Jeszcze dzisiaj wypstrykałem taką prawidłowość, że przy 1/200 synchron był do wartości przysłony f 10. Od f 11 zaczynał się pasek, dość szeroki. Nie wiem czy ma tu znaczenie konkretna wartość przysłony, czy raczej wymagana moc błysku w konkretnych warunkach oświetleniowych, a może czas automatycznego przymykania blendy zaczyna mieć wpływ na skuteczność pixela?

Komentarz

• cybertoman
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 36

Zamieszczone przez Kuba1
              Ok, dzięki za pomoc.

Jeszcze dzisiaj wypstrykałem taką prawidłowość, że przy 1/200 synchron był do wartości przysłony f 10. Od f 11 zaczynał się pasek
              Zakladajac, ze testowales w TTL-u, to zwiekszanie wartosci przyslony zwieksza tez potrzebna ilosc swiatla i lampa musi temu sprostac. Czas blysku sie wydluza co prawdopodobnie wplywa na zachownie lampy. Jesli tak jest w rzeczywistosci, to jesli przy f/8 zmniejszysz sprawnosc lampy (np. kierujac glowice na sciane/sufit lub uzywajac dyfuzora) powinienes rowniez uzyskac wspomniany pasek.

Zamieszczone przez Kuba1
              może czas automatycznego przymykania blendy zaczyna mieć wpływ
              Nie sadze. Podnoszenie lustra i przymykanie przyslony to pierwsza faza wykonywania zdjecia, i lustro potrzebuje duzo wiecej czasu niz przyslona.

Komentarz

• Kuba1
                Uzależniony
                • 2010
                • 960

Tak, to jest to. Te popołudniowe testy, to było fotografowanie w E-TTL kawałka pokoju ..z białą parasolką w kadrze, za którą był flash. Z tego powodu dopiero przy f 11 było na tyle duże zapotrzebowanie na moc, że zaczynał się problem z synchronem. Teraz kojarzę fakty - pierwsze próby zaraz po zakupie pixeli prowadziłem w bardziej "naturalnych" warunkach, fotografując obiekt oświetlany światłem lampy odbijanym od ścian (bez lampy w kadrze ). Dlatego szybciej dawał znać o sobie pasek. Dziś przed południem natomiast robiłem testy w pokoju przy oknie, więc mocy nie brakowało.
                No, to by właściwie kończyło dywagacje na temat ciemnego paska przy X-sync, w moim zestawie z użyciem Pixeli (550D/Metz 58AF2). W przypadku braku czasu na sprawdzenie czy w danych warunkach starczy mocy na poprawny synchron przy 1/200, muszę omijać ten czas. To by również przemawiało za tym, że pomimo sygnalizowania pracy lampy w trybie HSS niezależnie od ustawionego czasu naśw., tryb HSS faktycznie uruchamia się dopiero powyżej x-sync, bo inaczej nie byłoby paska przy 1/200.
                W sumie Amen
                Ostatnio edytowany przez Kuba1; 37822.

Komentarz

• Lucs
                  • 2011
                  • 11

A ja mam problem z prądożernością tych knightów.Kupiłem ok 2 tygodni temu.Włożyłem baterie dołączone do zestawu,podpiąłem lampy,zacząłem testować,wszystko ok.Wyłączyłem przyciskiem power,schowałem do torby.Po 2 dniach ponownie chciałem ich użyć ale nie mogłem właczyć więc kupiłem nowe baterie energizer lithium,założyłem,wszystko ok.
                  Strzelałem nimi ok godzinki po czym wyłączyłem i schowałem.Dziś ponownie chciałem ich użyć i to samo,nie chcą się włączyć.Myślicie,że jakiś wadliwy towar dostałem czy baterie poprostu do d...?

Komentarz

• amroz
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 772

Zamieszczone przez Lucs
                    A ja mam problem z prądożernością tych knightów.Kupiłem ok 2 tygodni temu.Włożyłem baterie dołączone do zestawu,podpiąłem lampy,zacząłem testować,wszystko ok.Wyłączyłem przyciskiem power,schowałem do torby.Po 2 dniach ponownie chciałem ich użyć ale nie mogłem właczyć więc kupiłem nowe baterie energizer lithium,założyłem,wszystko ok.
                    Strzelałem nimi ok godzinki po czym wyłączyłem i schowałem.Dziś ponownie chciałem ich użyć i to samo,nie chcą się włączyć.Myślicie,że jakiś wadliwy towar dostałem czy baterie poprostu do d...?
                    Nie wyciągasz baterii z urządzenia jak chowasz sprzęt? Może tu problem, wiadome jest że baterie w każdym sprzęcie nawet nie używanym wyczerpują się, na pewno nie tak jak przy błyskaniu ale jednak. Może w tym problem. U mnie baterie które były w zestawie przepracowały już kilka długich sesji i nadal działają.

Komentarz

• Lucs
                      • 2011
                      • 11

A Ty wyciągasz baterię z pilota od tv jak wyjeżdżasz na weekend ? .Baterii nie wyciągam jeśli wiem,że za kilka dni znów użyję sprzętu.Wcześniej używałem photixa tetra czy jakoś tak,miał pauzy w pracy po kilka tygodni ba nawet miesięcy i żadnych problemów z baterią.

Komentarz

• amroz
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 772

pilot to pilot, nie mieszaj go w to W wielu rządzeniach foto jest info w instrukcji obsługi: "Jeśli urządzenie nie będzie używane przez dłuższy okres czasu
                        proszę je wyłączyć i wyjąć baterię" (w pixel też) może dla wyzwalaczy kilka dni to dłuższy czas, nie wiem, to moje przypuszczenia tylko, ja zawsze wyciągam baterie. W moim gripie do 5dII np. mam tak że jak zostawię go na kilka dni w torbie z bateriami to rozładowują się w błyskawicznym tempie. To co napisałem jest oczywiście tylko czymś co jako pierwsze przychodzi mi do głowy i ręki za to nie oddam

Komentarz

• Kuba1
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 960

@Lucs
                          Instrukcja mówi, żeby wyjmować baterie, kiedy zabawki mają być dłużej nieużywane, ale najczęściej chodzi o kwestię tzw. wylania baterii. Sprawdziłem z ciekawości teraz programowalny wyzwalacz migawki pixela, który leży od kilku miesięcy z niewyjętą baterią, ale działa normalnie i nie sygnalizuje słabej baterii.

Wczoraj miałem sesję z użyciem Knight'ów (w dość niskiej temperaturze) i zauważyłem, że w odbiorniku po czasie pokazała się ikona słabej baterii. Zignorowałem to, bo i tak nie miałem zapasowej, ale działał do końca. Nie rozczulałem się zbytnio nad nim, ale zdaje się że po wyłączeniu i ponownym włączeniu ikona zniknęła. Dzisiaj włączyły się normalnie i działają.

Uwaga - instrukcja podaje dwa razy krótszą żywotność baterii dla odbiornika niż dla nadajnika.

Posiadam je krócej niż Ty, ale też leżały dwa dni i niczego oprócz zasygnalizowania ikoną w odbiorniku, w trakcie wielogodzinnej sesji nie zanotowałem.
                          Na Twoim miejscu poobserwowałbym je jeszcze, ale jeśli założyłeś nowe, porządne baterie i po kilku dniach bez używania jest po nich, to znaczy że coś może być nie tak z urządzeniem. W trybie standby (czyli włączone, gotowe do pracy) producent podaje żywotność 1000h/nadajnik, 500h/odbiornik. 500h to jest prawie 21 dni - tyle nominalnie powinna wytrzymać bateria we włączonym odbiorniku, bez robienia zdjęć. Skoro padają po dwóch dniach "same" w wyłączonym, to coś jest nie tak.

@amroz - w moim gripie do 550D cały czas są baterie i nic się nie rozładowuje, chyba że fotografuję .

Komentarz

• amroz
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 772

Zamieszczone przez Kuba1
                            @amroz - w moim gripie do 550D cały czas są baterie i nic się nie rozładowuje, chyba że fotografuję .
                            Oczywiście rozładowują się błyskawicznie kiedy grip jest podpięty do aparatu, niestety tak juz u mnie jest

Komentarz

• Kuba1
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 960

Zamieszczone przez amroz
                              Oczywiście rozładowują się błyskawicznie kiedy grip jest podpięty do aparatu, niestety tak juz u mnie jest
                              To mi zakrawa na niedogodność będącą niezgodnością towaru z umową

Nie odpinam gripa od body i cały czas są tam baterie. Na gripie mam wyłącznik, ale często zapominam go wyłączyć i leży w torbie włączony. Nie zdarzyło mi się, żebym wyjął aparat rozładowany z tego powodu. Gdyby używanie gripa miało się wiązać z "błyskawicznym", jak piszesz, rozładowywaniem baterii, to zwróciłbym go do sklepu.

Co do wyzwalaczy Pixel Knight, to również uważam że skoro producent deklaruje 500/1000h w trybie czuwania na jednej baterii, to samoistne rozładowywanie się baterii w wyłączonym urządzeniu, w czasie 10-krotnie krótszym niż podany czas czuwania, musi być wadą. Swoje Knight'y posiadam niespełna tydzień i za wcześnie na wnioski dotyczące prądożerności. Jakkolwiek, moje dalej działają z bateriami dołączonymi fabrycznie, których nie wyjmuję.

Komentarz

• Lucs
                                • 2011
                                • 11

Zamieszczone przez Kuba1
                                @Lucs
                                Instrukcja mówi, żeby wyjmować baterie, kiedy zabawki mają być dłużej nieużywane, ale najczęściej chodzi o kwestię tzw. wylania baterii.......
                                Otóż to,wiem i zdaję sobie sprawę,że przy dłuższym nieużywaniu powinno się wyciągnąć bateryję ale w moim przypadku to kwestia kilku dni.Za pierwszym razem po 2 dniach ale pomyślałem,że poprostu kiepskiej jakości baterie dodali w zestawie więc kupiłem nowe z ważnością do 2019r. A te,nieużywane (niewyciągnięte) wytrzymały tydzień.No cóż,dzięki chłopaki za pomoc.
                                Kupię jeszcze jeden komplet i poobserwuję.Mam nadzieję,że to jednak wina baterii.

A jeśli chodzi o tego gripa to też uważam,że coś z nim nie tak
                                Miałem oryginalnego do 5d2 i nie posiadał takich "właściwości"

Komentarz

Pracuję...