Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Odpowiadajac na pytanie mam zamiar jeszcze chwile poczekac przynajmniej do pojawienia sie w sprzedazy 30D tak aby oba porwnac w boju. Na razie cena jest 2kzl wyzsza niz w Szwajcarii , ech jak to jest ze tam jest taniej niz u nas a z zarobkami na odwrot :-(.
Co w tym dziwnego, ludzie zarabiają tam więcej, więc sklepy sprzedaje też więcej, a sklepikarze w związku z tym mogą zadowolić się mniejszą marżą. :grin: Jadą na obrocie.
SAM - niby racja i niby proste ale jednak jakby bylo taniej i ceny nie takie wyzylowane to w Polsce tez wiecej by sie sprzedawaloto takie kolko zamkniete, ja mysle ze na to wplyw ma takze system podatkowy. Mniej drakonskie marze to napewno fakt. Nic tylko z Muflona brac przyklad :-).
Pozdrowki
EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Panowie jestem zaszokowany jakoscia obiektywu 28-135 IS , a mialem 2 rozne egzemplaze i stwierdzam ze pracuja z 5D wysmienicie , niewidzialem ostrzejszych fot, probowalem rowniez 28-105USM i stwierdzam ze to porazka totalna , bylem naprawde tym faktem zaskoczony , poniewaz osobiscie uzywam stalki 50 f1,4 i daje glowe uciac ze nikt niejest w stanie odroznic fot wykonanych w formacie A4 wykonanych tymi 2ma obiektywami
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Krakers - Dziekuje!!! :-). Choc jeden pozytywny glos w dyskusji!!! Jakos lzej mi sie bedzie szlo na sobotnie testy. Mam tylko nadzieje ze moj egzemplarz rowniez sie sprawdzi. Jezeli to mozliwe to napisz czy mozesz wyslac jakies sample w full rozdzielczosci. Z gory bede wdzieczny!
Pozdrowki Paweł
EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX
Wini,
widze ze raw-y z 5D Cię przekonały ... Jednakże ten aparat pokazuje pazur przy naprawdę dobrych szkłach. Minimum to dobry egzemplarz tamrona 28-75 lub 24-xx L (zaleznie od preferencji i budżetu No i stałki...
Jeszcze raz dzięki za raw-y. Co do obiektywów, zdaję sobie sprawę. Przerobiłem już ten temat w innym systemie.
W zasadzie mam tylko problem z niezbyt szerokim kątem ??:
28/1.8 czy 35/2 bo opinie w sieci bardzo różne (znaczy o 28/1.8)
Pozdrawiam
PS. Dobrze,że jest forum Nikona, tutaj nikt w sprawie raw z 5D nikt nie pomógł
Krakers - Dziekuje!!! :-). Choc jeden pozytywny glos w dyskusji!!! Jakos lzej mi sie bedzie szlo na sobotnie testy. Mam tylko nadzieje ze moj egzemplarz rowniez sie sprawdzi. Jezeli to mozliwe to napisz czy mozesz wyslac jakies sample w full rozdzielczosci. Z gory bede wdzieczny!
Pozdrowki Paweł
Zauwazylem ze wiele osob powtarza przeczytane frazesy , niema to jak sprawdzic to na wlasnej skorze , niedawno kupilem sobie gazetke pod tytulem fotografia & aparaty cyfrowe i byl sobie taki maly tescik oraz dolaczone sample z 5D i powiem wam ze oczom niewiezylem ze ktos mogl dolaczyc tak nedzne foty chociaz patrzac na uzyty obiektyw ktorego rowniez przetestowalem z 5D mogly byc lepsze od tych dolaczonych ktore przypominaly zdjecia zrobione malpka 3 mega ale coz komus zalezalo by pkazac zdjecia sprzetu zakaldajac obiektyw akurat najgorzej wspolpracuajcy z 5D . Osobiscie zastanawialem sie czy wogle wspominac cokolwiek o rewelacyjnej wspolpracy obiektywu 28-135IS poniewaz balem sie ze zanim go kupie cena wziazku z tym wzrosnie . Pracuej zawodowo w fotografii i mam fot y wykonane w studio przy przysklonie 13 50f1.4 i 13 28-135 IS powaga sa nie do odruznienia , naprawde bylem tym tak mile zdziwiony ze postaralem sie o inny egzemplaz aby potwierdzic moje spostrzezenia gdyz cena tego szkla jest rewelacyjna a jakosc zdumiewa
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
Krakers,
50 mm o ktorych piszesz (porownując do 50 1.4), to taki sweet spot tego szkla i ja rownież nie mam nic do zarzucenia tej ogniskowej.
Rozumiem ze jestes rownież zadowolony z ostrości i kontrastu tego szkła na ogniskowej powyżej 100 mm...
Jesli tak, to szczęściarz z Ciebie i pozostaje mi tylko pozazdrościć Ci dobrych egzemplrzy
Ja mialem duże zastrzeżenia do pracy na dlugim koncu przy pełnej dziurze (5.6) do kopii którą posiadałem .
Cytat:
Napisał zendobendo
Ostatnio miałem okazję, przyglądać się dość dokładnie samplom z 5d i zauważyłem, że aparat strasznie szumi na Iso 400. Kompletnie nie nadaje się do nocnych fotek, myślę, że tutaj inżynierowie kamonqa muszą jeszcze popracować
heheh....czytalo sie fotokuriera? tam takie bzdury pisali wlasnie
Nie, nie, to nie o to chodzi :smile:
Na forum Nikona jestem od początku i nic dziwnego że tam "dostałem " raw-y z 5D.
Co do PM to trzymam Cie za słowo, bo pewnie w najblizszej przyszłości parę pytań będę miał.
Nie po prostu stwierdzenie faktu, gdy testowałem ten aparat.
pokaż sample
Twierdzenie, że najlepszy pod względem jakości obrazu i szumów aparat na rynku ma problemy przy ISO 400 nasuwa podejrzenia nie co do aparatu, ale "testującego".
Twierdzenie, że najlepszy pod względem jakości obrazu i szumów aparat na rynku ma problemy przy ISO 400 nasuwa podejrzenia nie co do aparatu, ale "testującego".
Komentarz