Obiektyw dla amatora. Tylko Canon i kapitał 1000 pln

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KUBAwo
    Początki nałogu
    • 2008
    • 449

I pierścienie i raynox będą ok, zaletą pierścieni jest na pewno to, że możesz podpiąc jeden, dwa lub wszystkie trzy na raz w zależności od potrzeb i skali jaką chcesz osiągnąć no i też cena bo najprostsze kosztują tylko około 50zł
    Ja używam i tego i tego, jak idę na łąkę na robale to zazwyczaj pierścienie i wtedy też lampa natomiast raynoxa mam do takiego spacerowego sytuacyjnego makro. pzdr
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• krisnrj
      Początki nałogu
      • 2010
      • 365

@KUBAwo
      ale te za 50pln nie mają przeniesienia elektroniki, natomiast te które mają na giełdzie są za 250pln. tak mniej więcej.
      Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• N00bek
        Zablokowany
        • 2010
        • 734

Na siłę można też skusić się o upolowanie Tamrona 90/2.8 macro - czasem można go za te 1000 +/- 100 wyhaczyć

Jeśli taniej to raynox dcr-250 + tamron 70-300

Komentarz

• KUBAwo
          Początki nałogu
          • 2008
          • 449

Zamieszczone przez krisnrj
          @KUBAwo
          ale te za 50pln nie mają przeniesienia elektroniki, natomiast te które mają na giełdzie są za 250pln. tak mniej więcej.
          Ceny za plastiki z automatyką zaczynają się od około 150zł http://allegro.pl/pierscienie-posred...422598978.html

Zamieszczone przez majson
          Jeśli chodzi o makro to dalej są półśrodki.Lepiej poszukać obiektywu makro do 1000pln takich jak cosina 100 3.5 z dedykowana soczewką lub sigma 50 2.8.W obu przypadkach za niewielkie pieniądze dobra jakość i skala 1:1.
          No może i są to półśrodki ale nie każdy od razu chce aspirować do miana najlepszego makro fotografa a po prostu chce spróbować, jak się spodoba to będzie szedł w to dalej a jak nie to trudno i nie ma problemu. Poza tym czy to raynox czy pierścienie to tak czy siak w przypadku kiedy będzie chciał dalej się rozwijać w tym kierunku się przydadzą. A kit na poczatek do nauki i opanowania trochę innych technik niż przy fotografii nie makro spokojnie wystarczy

Komentarz

• krisnrj
            Początki nałogu
            • 2010
            • 365

@KUBAwo
            a to przepraszam, zwracam honor, mam jakieś zboczenie na punkcie metalowych przedmiotów (body, tel, pierścienie )
            to jak za taką cenę to można sobie kupić i spróbować - a efekty są czasem bardzo ciekawe.

Komentarz

• KUBAwo
              Początki nałogu
              • 2008
              • 449

Osobiście mam metalowe pierścienie natomiast z perspektywy czasu wydaje mi się, że chyba tak samo dałyby radę te plastikowe. No chyba, że ktoś zamierza podpinać pod nie bardzo ciężkie szkła to wtedy może rzeczywiście lepiej zainwestować w metal.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              a tu na próbę fota 50mm + 3 perścienie kenko, szkło 50mm 1.8 ale z kitem byłoby podobnie, może trochę gorzej...
              Ostatnio edytowany przez KUBAwo; 18553. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• krisnrj
                Początki nałogu
                • 2010
                • 365

Miałem krótką okazję pobawić się właśnie metalowymi z podpiętym 24-70 2,8. Fajna sprawa aczkolwiek z 50 1,8 też dawały radę no i już waga słoika nie ta, za to jaśniej, dletego sam pomyślę kiedyś nad tymi plastic fantastic

Komentarz

• KUBAwo
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 449

Zamieszczone przez krisnrj
                  Miałem krótką okazję pobawić się właśnie metalowymi z podpiętym 24-70 2,8. Fajna sprawa aczkolwiek z 50 1,8 też dawały radę no i już waga słoika nie ta, za to jaśniej, dletego sam pomyślę kiedyś nad tymi plastic fantastic
                  No co do jasności to niestety tu nie jest tak kolorowo bo żeby GO była w miarę to i tak trza mocno przymknąć.

Komentarz

• krisnrj
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 365

Tak zgadza się, ale same pierścienie sporo przyciemniają a i AF kuleje, natomiast na mnie wrażenie zrobił fakt, że praktycznie ora się przednią soczewką po fotografowanym obiekcie! Niesamowite wrażenie

Komentarz

Pracuję...