Techniki oświetlenia

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rorochch
    Coś już napisał
    • 2010
    • 84

Czasem klienci wymagaja od nas rzeczy niemozliwych. Widza jakas reklame produktu w prasie (zwykle zachodniej np. z wloskiej) i zycza sobie, zeby wykonac takie same zdjecia na wczoraj i "za piec zlotych". Nie zdaja sobie sprawy, ze wiekszosc dobrych packshootow to nie tylko dobre zdjecie, ale tez i duzo pracy grafika, ktory praktycznie "maluje" caly przedmiot, aby wygladal atrakcyjnie. Do tego dochodza zalecenia, zeby tu "blyszczalo" a tam "nie blyszczalo". Zeby "bylo przezroczyste i jednoczesnie nie bylo". W takim wypadku nie wystarczy komora bezcieniowa, czy dwa softboxy. Wrzucam prosty setup, ktory pozwala osiagnac niezle efekty. Jest to oswietlenie tylno-boczne, gdzie rysuje tylna lampa z garnkiem, plastrem miodu i wrotami, wypelnia ringflash znajdujacy sie z boku, cienie niweluje blenda kolowa, a na tlo swieca dwa softboxy. Zamiast ringflasha mozna zastosowac beauty disha, choc ja wole swiatlo z ringa. Blik na powierzchni czarnego pudeleczka z przezroczysta pokrywka powoduje pochylona nad przedmiotem blenda, bo klient zyczyl sobie, zeby pokrywka "byla przezroczysta i jednoczesnie nie byla". :-) Uwaga: zdjecia sa tylko wywolane z rawa i nie obrabiane.

Komentarz

• Bobb
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 25

Zamieszczone przez rorochch
      Wrzucam prosty setup, ktory pozwala osiagnac niezle efekty. Jest to oswietlenie tylno-boczne, gdzie rysuje tylna lampa z garnkiem, plastrem miodu i wrotami, wypelnia ringflash znajdujacy sie z boku, cienie niweluje blenda kolowa, a na tlo swieca dwa softboxy.
      Ślędzę ten bardzo ciekawy wątek i pozwólcie, że i ja dorzucę swoje 5 groszy.

Kolega rorochch jako zawodowiec do oświetlenia tego prostego setupu użył czterech profesjonalnych lamp z modyfikatorami, których cena spokojnie liczona jest w grubych tysiącach zł.
      Ja chciałem zaprezentować również prosty setup z użyciem trzech lamp, o łącznej wartości ok. 200 zł tj. Metz CT 45 (ok.150 zł na Allegro), żarówka błyskowa (jakieś 45 zł na Allegro) i Braun (lub inna równie tania, można kupić dosłownie za kilkanaście zł). Jedynym modyfikatorem na jednym ze zdjęć są kawałki kolorowej folii.
      Efekty oceńcie proszę sami:

poniższe zdjęcie zostało doświetlone latarką diodową przy dłuższym czasie synchronizacji, więc wyszła niebieska poświata na tarczy.

i jeszcze jedno

a to zdjęcie z użyciem kolorowej folii

jako podstawę i tło do trzech pierwszych zdjęć został wykorzystany pasek matowego plexiglasu o długości ok 2 m wywinięty w łuk do kupienia w każdym markecie budowlanym.

Zdjęcia zrobiłem biorąc udział w warsztatach "od packshotu do fotografii reklamowej" prowadzonych przez Czarka Czerniewskiego, które gorąco polecam :-)

Komentarz

• MarcinG
        Bywalec
        • 2007
        • 123

To co proponuje rorochch to nie jest raczej prosty setup
        Jest rozbudowany i drogi ale efekty jak widać są fantastyczne.

Jestem jednak zdania ze mniejszym nakładem też da się zrobić porządne zdjęcia- przykład z wykorzystaniem jednej parasolki i jakichś kartonów

Pokaże coś prostego do siebie (pewnie będzie to zaprzeczeniem mojej tezy że tanio można równie dobrze, wiem że pewnie dużo mi brakuje- przede wszystkim umiejętności ale co tam )
        Te zdjęcia robiłem dla rozrywki, broń boże jakieś zlecenie
        "Podłoga" to pokrywa laptopa, tło - taka teczka-skoroszyt
        nad obiektem lampka biurowa, na prawo trochę wyżej niż obiekt goły palnik 430ex z filtrem full CTO.
        Uważam że jakiś punkt wyjścia do dopracowania to może być...
        Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• MarcinG
          Bywalec
          • 2007
          • 123

Przepraszam za bałagan

Za komputerem widać cześć ramienia zwykłej lampy, laptop, teczka i 430ex jak widać.
          We wcześniejszym opisie zapomniałem o kartce papieru z lewej strony- pseudo blendy która odbijała mi na obiekt dodatkowe światło z lampy.

Właśnie tak, mieszałem światło lampki z flashem, filtr CTO jak najbardziej się przydał.
          Różnie intuicyjnie regulowałem wysokość i położenie lampki biurkowej.
          czasy koło 1/15 1/20
          f 8-10
          iso 400
          75mm na Tamronie 28-75 przy 30D
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          To może jeszcze próby światła które robiłem w trakcie:

tylko lampka

tylko flash

oba
          Ostatnio edytowany przez MarcinG; 11658. Powód: Automerged Doublepost
          Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• jacapa
            Początki nałogu
            • 2007
            • 453

Znalazłem coś takiego. Pasuje akurat do koncepcji tani zestaw.
            Jest to najtańszy zestaw z zaprezentowanych.
            Światło dzienne wpadające przez okno dachowe. Stół ustawiony lekko poza osią okna.
            Na obiektywie założona biała kartka (nieco większa niż A4) z wyciętym otworem na soczewkę. Aparat nieco powyżej obiektu tak aby kartka odbijała wpadające z góry światło na obiekt od przodu.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Ps. Biała kartka spełniała jeszcze jedną ważna rolę , nawet ważniejszą niż odbijanie światła.
            Eliminowała odbicie na klamrze aparatu i fotografa , co było zmorą na początku.
            Na co drugim zdjęciu był mój autoportret :-D odbity w klamerce.
            Ostatnio edytowany przez jacapa; 8962. Powód: Automerged Doublepost
            Jacek Paduszyński
            40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Komentarz

• Rosicky
              Bywalec
              • 2008
              • 209

In this reader quick tip one of our forum readers Boscopix (see their Flickr account here) shares how they set up a great little soft box out of ordinary household objects. The results were pretty cool – enjoy! Ok, this is for all of us that sometimes think you need that new gadget to get […]

mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi za link
              moim zdaniem 'wszystko mozna, co nie mozna, tylko z wolna i z ostrozna' ot co.
              http://rosicky.maxmodels.pl
              http://rosicky.digart.pl

Komentarz

• model
                Początki nałogu
                • 2008
                • 346

To może ja wreszcie coś pokażę w tym wątku :P

Jak już jesteśmy w temacie packshotów, to kiedyś kuzyn chciał sprzedać aparat to zrobiłem mu parę fotek. Oto jedna z nich:

Zestaw również tani. Rolę tła pełniła wygięta biała kartka formatu a3. Oświetlenie to 430 EXII zamontowana na aparacie i wycelowana w sufit. Sufit na wysokości około 2,2 metra.
                Podpisy kłamią

Komentarz

• bruckner
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 275

To mój pierwszy raz więc proszę nie bijcie a powiedzcie co
                  Sigma 70-300 + canon 350d (wszystko w exifie)
                  A tu setup

pozdrawiam

Fotki Digart
                  FOTOblog

Komentarz

• Sergiusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2708

Takich setów z opisami sytuacji mam bardzo dużo ale kiedyś wrzuciłem jeden i został usunięty. Jeśli wkładasz przykład zdjęciowy, z którego wynika jak nie powinno się robić zdjęć to być może trzymasz się tematu wątku ale wprowadzasz wiele osób w błąd. I tyle. Resztę pominę milczeniem.
                    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Jak to jest oświetlone? Schematy z przykładami

Kilka moich setupów:

1.

2.

3.

4.
                      Digart

Komentarz

• MatusP
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 442

Znaczy robimy tu nasz lokalny strobox.com? Mnie to pasuje, proponuję nawet przykleić. Sam na pewno coś później dorzucę. Puki co - odsyłam do swojego konta na wyżej wymienionej stronie: http://strobox.com/user/1010a8f03
                        BLOG

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Przyklejony. W tym wątku prezentujemy tylko przykłady!

Zrobiłem co się dało by połączyć przykładowe setupy. Na razie zostawiam wątek otwarty ale jak za dużo przeginek ze zbędnymi komentarzami będzie to zamknę i chętni będą się zgłaszać na priv, lub przeniosę do podforum moderowanego (Tips & Tricks).

Przypomnę ZASADY tego wątku:

1. wrzucasz fotkę

2. wrzucasz schemat oświetlenia do prezentowanego zdjęcie (żeby ujednolicić schematy proponowałem psd do którego jest link w pierwszym poście - ale widzę, że nic z tego nie wyszło :/)

3. ewentualnie w przypływie literackiego natchnienia piszesz jakiś komentarz, w którym
                          możesz dodatkowo wypisać wszelkie szczegóły, które były istotne do uzyskania właśnie takiego, a nie innego efektu na zdjęciu. Możesz napisać co zrobiłeś żeby zamaskować wielki noc i odstające uszy. Możesz wrzucić zdjęcie z backstage. Możesz napisać wszystko zgodne z tematem tego wątku i ze zdjęciem, które chcesz nam zaprezentować.

ŻADNYCH KOMENATRZY POZA POSTAMI SFORMATOWANYMI W POWYŻSZY SPOSÓB!

Dyskusje, "jawiemlepiej" itp trollowania proszę prowadzić w wątku obok: http://canon-board.info/showthread.php?t=72391
                          Ostatnio edytowany przez Vitez; 18. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...