Problem z nowym aparatem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

Kupując cokolwiek w sklepie uważasz że ma prawo popsuć się następnego dnia i wszystko jest "zgodnie z umową"....? Np. buty - kupujesz, a na drugi dzień odkleja się podeszwa. I wszystko OK? A nie masz w ręku żadnej gwarancji..

tak ma prawo sie popsuc następnego dnia i zgodnie z umową ogólną przysługuje ci gwarancja a nie rękojmia (jakby cie sprzedawca zapewniał żę cie nie otrą buty a otarły to wtedy rękojmia)

Komentarz

• TomekS
      Początki nałogu
      • 2005
      • 274

popmart - sorry, ale nie rozumiem twojego procesu myślowego.. Przemyśl dobrze co ja napisałem i swoją odpowiedź, na razie EOT

Odnośnie długości rękojmi

cytuję " Art 10.
      1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku. "
      5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
      Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• max44
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 37

ODPOWIEDZIALNOŚĆ SPRZEDAWCY - ZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ
        Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli:
        1) towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową i jednocześnie
        2) niezgodność ta istniała w chwili wydania towaru.

To przepis. Ale z własnego doświadczenia wiem, że bardzo trudno udowodnic, że niezgodnosc istniała od chwili wydania towaru. Aparat o którym mowa w wątku mógł przecież nie działac od początku... O tym że zrobił 15 fotek (a więc działał przez chwilę) wiem tylko jego właściciel i my wszyscy...

P.S. Sprawa do wygrania w sądzie na 100 %! Z całą pewnością (gdyby kupujący miał determinację i czas) możnaby uzyskac wymianę na nową sztukę. Ale powtórzę - jestem przekonany, ze dobry sprzedawca wymieniłby tą sztukę bez problemu... Sąd to ostatecznośc!
        canon i dodatki...

Komentarz

• popmart
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1721

poprostu nie rozumiesz że niezgodnośc z umową nie obejmuje zepsucia sie towaru wcześniej zgodnego z umową i to wszystko.

Komentarz

• TomekS
            Początki nałogu
            • 2005
            • 274

popmart, być może ja czegoś nie rozumiem, ale chętnie zobaczę twoją gwarancję na buty :-))
            5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Komentarz

• max44
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 37

Zamieszczone przez popmart
              tak ma prawo sie popsuc następnego dnia i zgodnie z umową ogólną przysługuje ci gwarancja a nie rękojmia (jakby cie sprzedawca zapewniał żę cie nie otrą buty a otarły to wtedy rękojmia)
              popmart o jakiej umowie ogólnej piszesz? reklamowałem juz buty kilka razy, ale zawsze albo na podstawie rękojmi, albo odpowiedzialności sprzedawcy, nigdy na podstawie gwaracji, bo nigdy nie orzymałem karty gwarancyjnej, a tylko sam rachunek...
              canon i dodatki...

Komentarz

• popmart
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1721

ty tu osobistych wycieczek nie rób a tłumaczyłe przecie że gwarancją możę byc dowód zkupu i wtedy obowiązuja zasady ogólne zaczynam myśleć że mam do czynienia z osobą która widzi tylko czubek swojego nosa kupowacza i nie rozumie ogólnych zasad abyyy do siebie aby do siebie

Komentarz

• popmart
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1721

ogólne zasady tzn USTAWA i to że reklamowałeś buty i myślisz że spowodu rękojmi to sie mylisz sprzedawca nazywa to jak chce ale rozmawiamy o literze prawa a nie o twoim sprzedawcy.

Komentarz

• TomekS
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 274

popmart, nie wiem do kogo to piszesz...?

Komentarz

• popmart
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1721

no wiesz bo sie odzywasz

Komentarz

• TomekS
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 274

czyli do mnie. Nie podejmuję dyskusji na tym poziomie, przykro mi..

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

na jakim poziomie prosze pana czy oto pan który nie rozumie że uszkodzenie sprzętu wcześniej zgodnego z umową nie podlega rękojmi i nie podlega pod grupe niezgodności z umowa ponieważ ona (ta umowa) zakładała że jeśli sie zepsuje to jest gwarancja

poziom i to intelektualny to słaby, a pozwoliłem sobie na pewną małą złośliwość bo denerwowała mnie juz ta rozmowa. i nie uważam abym był jakimś chamem mówiąć :

"am do czynienia z osobą która widzi tylko czubek swojego nosa kupowacza i nie rozumie ogólnych zasad abyyy do siebie aby do siebie"

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

nie kolego zepsuty to jest zepsuty a nie niezgodny z umową od tego jest gwarancja.
                            a czy częścią umowy nie jest to, że aparat jest sprawny? Np. migawka w zakresie 1/4000 do b, a w rzeczywistości nie działa w ogóle. To jednak jest niezgodność.
                            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

ale wszystko było OK przy zakupie i już nie o ten konkretny przypadek tu chodzi który może rzeczywiście jest dyskusyjny.

Komentarz

• max44
                                Dopiero zaczyna
                                • 2005
                                • 37

ogólne zasady tzn USTAWA i to że reklamowałeś buty i myślisz że spowodu rękojmi to sie mylisz sprzedawca nazywa to jak chce ale rozmawiamy o literze prawa a nie o twoim sprzedawcy.
                                to raczej do mnie kolega pije...

Jak możesz przeczytac w tym wątku, znam sprawę z obu stron, 4 lata przyjmowałem reklamacje, ale też często reklamuję rózne rzeczy (nie tylko swoje, znajomi też się do mnie zwracają z pomocą)

Napisz mi więc proszę, jaka jest litera prawa w materii, o której piszesz...
                                Ale konkretnie, a nie tak jak to nazywasz - "zgodnie z umową ogólną"

Odpowiem jutro rano, bo właśnie wychodzę...
                                canon i dodatki...

Komentarz

Pracuję...