Error 99 (err99)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Look
    Coś już napisał
    • 2007
    • 55

Nie da sie sprawdzic bo lustro dzwiga sie na ulamek sekundy i opada wywalajac ten sam blad ... err99, chyba czeka mnie zytnia
    5dmk2/5d/C85 1,8/C50 1,4/C24LII 1,4/C15mm 2,8

Komentarz

• malinowy
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 48

Dzisiaj odstawiłem swoje 40d na Żytnią :] Wszystko wskazuje na to że po 30 000 zdjęć migawka padła jak kawka. Na szczęście sprzęt na gwarancji także obędzie się bez opustoszenia portfela.
      Orientuje się ktoś może czy po wymianie migawki na nową dostaje od nowa gwarancję na migawkę?
      Powoli się wyprzedaję...aktualnie tylko 5d MKII | 24-105 f4,0 |

Komentarz

• parabellum
        • 2006
        • 5

Mi err99 zaczął się pojawiać każdorazowo jak włączę aparat, a dokładnie jak aparat próbuje zapisać zdjęcie na karcie, albo wyświetlić na ekranie. Jak go zresetuję, wtedy działa w porządku. Mam Canona 1000d.

Komentarz

• sirlukas
          Początki nałogu
          • 2009
          • 301

Zamieszczone przez malinowy
          Orientuje się ktoś może czy po wymianie migawki na nową dostaje od nowa gwarancję na migawkę?
          Wątpię szczerze, gwarancję dostajesz raz przy zakupie aparatu. Przecież jest ona na aparat a nie na komponenty
          Gdybyś składał samodzielnie aparat to miałbyś gwarancję na poszczególne komponenty, jak w kompach

parabellum - sprawdź czy na innej karcie też się dzieje to samo, zmień również obiektyw i wyeliminuj kandydatów na usterkę,.
          "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
          ... mój zestaw...

Komentarz

• parabellum
            • 2006
            • 5

Niestety na innych kartach i obiektywach to samo (nawet bez żadnego obiektywu błąd wyskakuje).
            Dzisiaj odkryłem że nie mogę zmienić języka, tzn. wybieram z menu język angielski, i jest ok, ale jak wyłączę aparat i ponownie włączę to znowu jest polski (próbowałem kasować wszystkie ustawienia, ale języka dalej zmienić na stałe nie mogę). Także chyba został mi tylko serwis... (a w zasadzie zaniesienie go do Jessopsa.)

Komentarz

• sirlukas
              Początki nałogu
              • 2009
              • 301

Zamieszczone przez parabellum
              Niestety na innych kartach i obiektywach to samo (nawet bez żadnego obiektywu błąd wyskakuje).
              Dzisiaj odkryłem że nie mogę zmienić języka, tzn. wybieram z menu język angielski, i jest ok, ale jak wyłączę aparat i ponownie włączę to znowu jest polski (próbowałem kasować wszystkie ustawienia, ale języka dalej zmienić na stałe nie mogę). Także chyba został mi tylko serwis... (a w zasadzie zaniesienie go do Jessopsa.)
              Zobacz tylko w środek gniazda karty CF, być może piny Ci się pokrzywiły i aparat szaleje. Jeśli to nie pomoże, to na pewno Jessops Ci wymieni, oni są w miarę dobrzy
              "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
              ... mój zestaw...

Komentarz

• parabellum
                • 2006
                • 5

Akurat 1000d używa kart SD, jednak tam też sprawdziłem i zdaje się wszystko być ok. Tylko teraz się martwię bo nie mogę znaleźć paragonu, no ale płaciłem tam kartą więc może nie będzie problemów z uwzględnieniem gwarancji (mam wyciąg z banku). Dzięki za pomoc.

Komentarz

• Look
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 55

Zamieszczone przez Look
                  Nie da sie sprawdzic bo lustro dzwiga sie na ulamek sekundy i opada wywalajac ten sam blad ... err99, chyba czeka mnie zytnia
                  Aparat wyslalem na zytnia...

Diagnoza :Wymiana migawki (polamana lamela)

Koszt 800zl

Zwrot naprawionego sprzetu po tygodniu od momentu dostarczenia aparatu na zytnia

dodam jeszcze ze wyczyszczono pylki w wizjerze i wgranow firmware
                  Ostatnio edytowany przez Look; 13333.
                  5dmk2/5d/C85 1,8/C50 1,4/C24LII 1,4/C15mm 2,8

Komentarz

• michalk

mam taki problem: do canona eos 350d podpinam sigmę 28-70/2.8 (dość starą) i wyskakuje ten error 99, da się coś z tym wykombinować? czy lepiej iść do serwisu?

Komentarz

• malinowy
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 48

Zamieszczone przez Look
                      Aparat wyslalem na zytnia...

Diagnoza :Wymiana migawki (polamana lamela)

Koszt 800zl

Zwrot naprawionego sprzetu po tygodniu od momentu dostarczenia aparatu na zytnia

dodam jeszcze ze wyczyszczono pylki w wizjerze i wgranow firmware
                      Uff dobrze że gwarancję znalazłem do swojego 40d

Komentarz

• LukaszK

err99

u mnie err99 pojawił się w 40d po 15000 przebiegu
                        czasem pozwala zrobic jedno, dwa zdjęcia i znów "wisi"
                        próbowałem następujących czynności:
                        wyjęcie bateri (całą noc) - bez zmian err99
                        zmiana obiektywu - czasem jedno/dwa zdjęcia i err99
                        strzał bez obiektywu - err99
                        format karty - jedno/dwa zdjęcia i err99
                        próba manualnego czyszczenia matrycy w celu podniesienia lustra i "ruszenia" migawki - lustro podnosi się i natychmiast zamyka, trudno stwierdzic czy migawka też "rusza" i znowu err99
                        body dwa miesiące przed końcem gwarancji, jutro jedzie na żytnią...
                        w 350d (przebieg ponad 30000) nigdy tego ani żadnego innego błędu nie miałem... zachciałomi się nowe body kupic :grin:

Komentarz

• LukaszK

err99

Zamieszczone przez LukaszK
                          u mnie err99 pojawił się w 40d po 15000 przebiegu
                          czasem pozwala zrobic jedno, dwa zdjęcia i znów "wisi"
                          próbowałem następujących czynności:
                          wyjęcie bateri (całą noc) - bez zmian err99
                          zmiana obiektywu - czasem jedno/dwa zdjęcia i err99
                          strzał bez obiektywu - err99
                          format karty - jedno/dwa zdjęcia i err99
                          próba manualnego czyszczenia matrycy w celu podniesienia lustra i "ruszenia" migawki - lustro podnosi się i natychmiast zamyka, trudno stwierdzic czy migawka też "rusza" i znowu err99
                          body dwa miesiące przed końcem gwarancji, jutro jedzie na żytnią...
                          w 350d (przebieg ponad 30000) nigdy tego ani żadnego innego błędu nie miałem... zachciałomi się nowe body kupic :grin:
                          dziś (4 dni) odebrałem z serwisu - faktycznie migawka padła, wstawili nową i dali gwarancję na 100 000 :-)

Komentarz

• wroclover
                            • 2007
                            • 2

Ostatnio w mojej 350tce pojawił się Error 99.
                            Po włączeniu wszystko działa normalnie. Kiedy wcisnę któryś z przycików- menu, czy podgląd zdjęć pojawia się Err09 i aparat zawiesza się, dopiero wyjęcie baterii wyłącza go. Na wyświetlaczu nic się nie pojawia. Działa tylko ten mniejszy. Natomiast kiedy włączę go i zrobię zdjęcie dioda karty pamięci świeci się, na wyświetlaczy mryga ilość zdjęć i znów trzeba wyjąć baterię. Żadne zdjęcie z tak zrobionych nie zapisuje się na karcie pamięci, sprawdzałem.
                            I teraz mam dylemat, co to może być i ile może kosztować naprawa tego? Aparat ma zrobione jakieś 15k zdjęć.
                            Wiem, że czeka mnie wysyłka na Żytnią. Nie chciałbym, żeby cena naprawy przekroczyła wartość body. Czy na Żytniej naprawiają od razu, czy można dowiedzieć się najpierw czegoś o usterce i kosztach?

Komentarz

• szymarek

Przeczytałem całość tego wątku (56 strony) bo niestety i u mnie pojawił się błąd 99. Mam 1000D od listopada zeszłego roku. Do chwili obecnej zrobiłem około 8000 zdjęć w różnych warunkach z różnymi obiektywami. Nigdy nie miałem z aparatem najmniejszego problemu. I nagle ten błąd. I to przy każdym obiektywie, przy 3 różnych kartach pamięci. Niestety nie ma żadnej reguły na jego występowanie. Raz pojawia się od razu po włączeniu aparatu, czasami mogę zrobić serię 30-40 zdjęć. Zadzwoniłem na Żytnią, powiedzieli żeby do nich wysłać DHLem na ich koszt. Dziś nadałem przesyłkę. Jak wróci to dam znać.
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 20987.

Komentarz

• malinowy
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 48

Moim zdaniem error 99 w 99% o ile pojawia się w okresie gwarancji jest najkorzystniejszą sytuacją dla użytkownika Oddajesz sprzęt ze sporym przebiegiem, oddają Ci 14 dni później z przebiegiem zerowym. Czego chcieć więcej od serwisu?

Komentarz

Pracuję...