Kupował ktoś z Hong Kongu??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ketras
    Początki nałogu
    • 2012
    • 385

Odp: Kupował ktoś z Hong Kongu??

PAnowie a kupował ktoś wyzwalacze? Zastanawiam się nad yongnuo 622c u nas ceny 400zł za 2 sztuki, ma ktoś sprawdzonego sprzedawcę, który wyślę paczkę tak by nie płacić za cło i vat, bo wtedy nie wiem czy będzie warto kupować z HG
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

• b8533737
      Coś już napisał
      • 2011
      • 71

Zamieszczone przez ketras
      PAnowie a kupował ktoś wyzwalacze? Zastanawiam się nad yongnuo 622c u nas ceny 400zł za 2 sztuki, ma ktoś sprawdzonego sprzedawcę, który wyślę paczkę tak by nie płacić za cło i vat, bo wtedy nie wiem czy będzie warto kupować z HG

Czy zapłacisz VAT zupełnie nie zależy od sprzedawcy (cło powyżej kwoty 150$).
      To zależy od UC.
      W najgorszym przypadku spodziewaj się doliczenia 23% vatu do całej kwoty zakupów (łącznie z przesyłką), ale nie zdarza się to często.

Poszukaj na ebayu sprzedawcę godnego zaufania (szukasz tak jak na znanym portalu aukcyjnym- komentarze, ile czasu ma konto itd).
      Zobacz jaką przesyłką wysyła standard- przesyłka rejestrowana, economy- przesyłka nierejestrowana.

Komentarz

• emerwu
        • 2011
        • 6

Zamieszczone przez ketras

YN-622c kupowałem u sprzedawcy thephotogadget, wysyłka natychmiastowa bezpłatna (ekonomiczna), paczka dotarła do mnie po dziewięciu dniach, żadnych dodatkowych opłat. Wcześniej u tego sprzedawcy kupowałem YN568EX, paczka szła 7 dni, brak opłat. Jest wielu polecanych sprzedawców, jak pisał @b8533737 trzeba zwracać uwagę na ocenę sprzedawcy. Czas dostawy jest różny, nie zależny od sprzedawcy, a pewnie raczej od jego lokalizacji, poczty, którą wysłano paczkę (SingPost, ChinaPost, HongkongPost) i czy odpowiednio szybko przesyłka załapie się na samolot. Z mojego doświadczenia czas dostawy mogę określić jako 5(!!!) do 33 dni do małego prowincjonalnego miasteczka w Polsce. A jeszcze wizyta w Urzędzie Celnym w Warszawie może trochę potrwać…

Komentarz

• stley
          • 2008
          • 14

Zamieszczone przez b8533737
          cło powyżej kwoty 150$
          z naliczenia opłaty celnej zwolnione są przesyłki o wartości nie przekraczającej 150 euro.
          (więcej informacji na drugiej stronie publikacji http://www.finanse.mf.gov.pl/clo/zwolnienia-celne)
          Ostatnio edytowany przez stley; 20048.

Komentarz

• b8533737
            Coś już napisał
            • 2011
            • 71

Zamieszczone przez stley
            z naliczenia opłaty celnej zwolnione są przesyłki o wartości nie przekraczającej 150 euro.
            (więcej informacji na drugiej stronie publikacji http://www.finanse.mf.gov.pl/clo/zwolnienia-celne)

Masz rację. Te ciągłe przeliczanie $-zł, dało o sobie znać

Komentarz

• 5pirit
              Początki nałogu
              • 2009
              • 433

Z naliczaniem cła w PL to jest istna loteria i widzimisię celnika tak przynajmniej ja to odbieram.

Siedzę od kilku lat w AIRSOFCIE, i co jakiś czas ściągam coś dla znajomych właśnie z HK, z reguły są to albo kompletne repliki albo jakieś konwersje tudzież części. Czasami wartość zakupów przekracza 500$ i cła nie doliczą, a czasami jest od 100 do 150$ i coś tam każą płacić. Podobnie było z zamówieniami z USA, zamawiałem na raz 10 par butów wojskowych, była mega paczka, jakoś mi się udało i cła nie musiałem płacić, a rozchodziło się notabene o grubość podeszwy buta
              eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• jamada202
                Coś już napisał
                • 2013
                • 56

jak duże jest prawdopodobieństwo, że towar wcale nie dotrze? Załóżmy, że sprzedający ma ponad 2 tyściące pozytywów i tylko 3 negatywy ?

Komentarz

• Demonos
                  Początki nałogu
                  • 2011
                  • 251

Zamieszczone przez stley
                  Ale jeszcze mogą VAT doliczyć :/ Mi ostatnio złapali przesyłkę - akurat tarcze hamulcowe do moto - cła nie doliczyli, ale VAT właśnie musiałem zapłacić i jeszcze prowizję agencji celnej i opłate za znaczki skarbowe :-/
                  1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Komentarz

• wiktor2323
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1290

Zamieszczone przez jamada202
                    jak duże jest prawdopodobieństwo, że towar wcale nie dotrze? Załóżmy, że sprzedający ma ponad 2 tyściące pozytywów i tylko 3 negatywy ?
                    W brew pozorom są bardziej uczciwi i pewni niż Nasi sprzedawcy. Ja zamawiałem już kilka razy i wszystko było ok Tyle, że trzeba się liczyć z długim okresem( mi zawsze szło miesiąc, półtora)
                    Facebook

Komentarz

• Kuba1
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 960

Zamieszczone przez jamada202
                      A co takiego kupowałeś, że trzeba było u początkującego brać?
                      Słuchaj prawdopodobieństwo zawsze jest, zwłaszcza jak przesyłka nierejestrowana, natomiast zawsze może się wydłużyć czas dostarczenia. Zdarza się, że przyjdzie w tydzień, ale może iść i miesiąc z HK - miałem już tak. A ostatnio brałem dwie przesyłki z Chin od tego samego sprzedawcy i większa szła ok. półtora tygodnia, a mała paczuszka jakiś miesiąc albo i dłużej - już ją spisałem na straty, a jednak dotarła i nieuszkodzona.

Komentarz

• becekpl
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 4318

mi raz przyszło po 2 dniach...w szoku bylem
                        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• jamada202
                          Coś już napisał
                          • 2013
                          • 56

Zamieszczone przez Kuba1
                          A co takiego kupowałeś, że trzeba było u początkującego brać?
                          Słuchaj prawdopodobieństwo zawsze jest, zwłaszcza jak przesyłka nierejestrowana, natomiast zawsze może się wydłużyć czas dostarczenia. Zdarza się, że przyjdzie w tydzień, ale może iść i miesiąc z HK - miałem już tak. A ostatnio brałem dwie przesyłki z Chin od tego samego sprzedawcy i większa szła ok. półtora tygodnia, a mała paczuszka jakiś miesiąc albo i dłużej - już ją spisałem na straty, a jednak dotarła i nieuszkodzona.
                          jednak koleś ma 8 tyś komentarzy więc chyba nie jest źle, brałem lampę przesyłka jest rejestrowana i wysyłka dopiero od 8 do 20 stycznia

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez becekpl
                          mi raz przyszło po 2 dniach...w szoku bylem
                          szybciej niż poczta polska

Komentarz

• stley
                            • 2008
                            • 14

W HK robiłem zamówienia przeróżne od zabawek, poprzez akcesoria do komputera, po właśnie sprzęt foto. Z tego ostatniego sprawdzonych mam 3 sprzedających. Na ebay'u kupuje od 2007 roku i ani razu nie miałem problemu. Również zamawiając w sklepach HK online poza ebay'em, nie tworząc u nich żadnego profilu klienta (jedynie płatność paypal) przesyłki dochodziły nie nękane przez żadne służby.
                            Reasumując, przy poważnych kwotach zakupów wypada się oczywiście zastanowić, ale z mojego dotychczasowego doświadczenia zdecydowanie polecam i stwierdzam, że nie ma się czego obawiać.

Komentarz

• robsku
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 20

ja kilka razy zamawiałem z HK i bez problemu zawsze jako gift.Nigdy nie było problemu i zawsze dochodziło(no chyba że ktoś wierzy,że coś co kosztuje u nas 400zł a u nich jest po 2zł to nie liczyłbym na towar -wbrew pozorom i takie przypadki się zdarzają i ludzie zamawiają )
                              40D,7D + szkła

Komentarz

• hudy85
                                Coś już napisał
                                • 2014
                                • 97

Zamieszczone przez robsku
                                ja kilka razy zamawiałem z HK i bez problemu zawsze jako gift.Nigdy nie było problemu i zawsze dochodziło(no chyba że ktoś wierzy,że coś co kosztuje u nas 400zł a u nich jest po 2zł to nie liczyłbym na towar -wbrew pozorom i takie przypadki się zdarzają i ludzie zamawiają )
                                No zebys sie nie zdziwil, zamawialem kiedys pokrowiec do tel, za ktory w Pl trzeba bylo odciazyc portfel o 50-100zl, a zaplacilem niecale 5 z przesylka :P

Komentarz

Pracuję...