CANON 50mm f/1,4 - NAPRAWA?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • damian26
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 31

Ja sam naprawiałem moją 50-tke. Miałem też przypadłość taką że były pokrzywione prowadnice i obiektyw miał problemy z ostrzeniem powyżej skali 1.6m do nieskończoności. Wyprostowałem prowadnice i chodzi ale wolno jakoś. Właściwie to nie wiem do końca jak chodzi sprawny 100% bo kupiłem uszkodzony, ale w porównaniu do moich L-ek ale nawet do wersji 1.8 jakoś wolniej biega.

Ale odnosząc się do tej drugiej usterki to nie mam pojęcia co mu dolega. Czy próbuje wogóle kręcić silniczkiem? Spróbujcie na wszelki wypadek styki przeczyścić. Teraz sobie przypominam że mój też mi taz tak zrobił, że nie zaostrzył wcale a ściemniał że ma ostrość. Parę razy wcisnąłem spust do połowy i gitara
    5Dmk2+ S24-70HSM 2.8, S50 1.4, HELIOS 40-2 (85mm f1.5), Samyang 14mm 2.8, Speedlite 580EX II, Opticam WT-6604, UrbanGear U120

Komentarz

• vengo
      Coś już napisał
      • 2008
      • 88

Zamieszczone przez damian26
      Ale odnosząc się do tej drugiej usterki to nie mam pojęcia co mu dolega. Czy próbuje wogóle kręcić silniczkiem? Spróbujcie na wszelki wypadek styki przeczyścić. Teraz sobie przypominam że mój też mi taz tak zrobił, że nie zaostrzył wcale a ściemniał że ma ostrość. Parę razy wcisnąłem spust do połowy i gitara
      Nie kręci w ogóle,a styki czyściłem,więc to raczej nie to.
      Skłaniam się ku opcji,że może przełącznik af/mf coś nie zaskakuje.
      W manualu wszystko działa,przymyka przysłonę i można przede wszystkim wyzwolić migawkę w tym trybie,a przy af nie daje rady.
      Szkoda mi oddawać to szkiełko do serwisu,bo obawiam się,że może wrócić trochę inny układ optyczny-w sensie "ulepsiony".

Komentarz

• szymekgd
        Początki nałogu
        • 2008
        • 292

Za 400zl to pewnie koledze azgar silnik micro USM wymienili, pewnie w Twoim przypadku tez padl..
        CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• vengo
          Coś już napisał
          • 2008
          • 88

Zamieszczone przez szymekgd
          Za 400zl to pewnie koledze azgar silnik micro USM wymienili, pewnie w Twoim przypadku tez padl..
          Hmmm,to zła wiadomość.
          Dziwi mnie tylko,jak to mogło się stać,skoro ostatnio używany przy packshotach śmigał,jak tralala,a ostatnio przy próbie cyknięcia czegośtam zaniemówił.Jak mógł paść silnik micro USM,skoro cały czas siedział sobie w szczelnym plecaku?No,chyba ,że tak potrafi

Komentarz

• damian26
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 31

Jeżeli kolego nie chcesz oddawać go od razu do serwisu spróbuj sam zajżeć do wewnątrz . Wystarczy że odkręcisz bagnet i sprawdź chociaż sam przełącznik miernikiem czy łączy. Musisz postępować delikatnie, żeby nie zerwać tasiemki, jest bardzo krótka. Sam bagnet u mnie był jeszcze dodatkowo lekko przyklejony i użyj plastikowego "podważaka" żeby je oddzielić. Tam na płytce znajdziesz nogi owego przełącznika. Powodzenia
            5Dmk2+ S24-70HSM 2.8, S50 1.4, HELIOS 40-2 (85mm f1.5), Samyang 14mm 2.8, Speedlite 580EX II, Opticam WT-6604, UrbanGear U120

Komentarz

• vengo
              Coś już napisał
              • 2008
              • 88

Zamieszczone przez damian26
              Jeżeli kolego nie chcesz oddawać go od razu do serwisu spróbuj sam zajżeć do wewnątrz . Wystarczy że odkręcisz bagnet i sprawdź chociaż sam przełącznik miernikiem czy łączy. Musisz postępować delikatnie, żeby nie zerwać tasiemki, jest bardzo krótka. Sam bagnet u mnie był jeszcze dodatkowo lekko przyklejony i użyj plastikowego "podważaka" żeby je oddzielić. Tam na płytce znajdziesz nogi owego przełącznika. Powodzenia
              Oooo,widzę,że jednak można samemu zmierzyć się z zagadnieniem.
              W tym lensie jest "wysprzęglacz' z położenia AF do MF po ręcznym obróceniu pierścieniem ostrości.Może to on się wykrzaczył,nie silniczek?
              W każdym razie spróbuję sam pogrzebać.Dzięki za rady!

Komentarz

• ankl
                • 2007
                • 3

50mm F/1.4 spadł - problem z ostrzeniem

Czołem,

wczoraj w wyniku nieuwagi moje 50mm F/1.4 spadło z jakichś 140cm na podłogę. Po obejrzeniu wydawało się, że jest ok - nic nie grzechocze, szkła całe. Po podłączeniu do aparatu okazało się, że podczas ostrzenia z małych odległości na duże (i odwrotnie) pierścień blokuje się w 80% przypadków na 0,8m i nie chce się kręcić dalej. Czasami po poprawieniu ręką załapie i wskoczy. Przy ostrzeniu manualnym jest to samo - zwiesza się na 0,8m i dopiero przy parokrotnym poprawieniu załapuje.

Obiektyw jest po gwarancji.

Chciałbym się was spytać o radę, czy próbować go naprawić na własną rękę (ktoś inny w innym, podobnym wątku podał link http://www.fotomozaic.ro/artikel.php?idstory=225&s=1 ale trochę się boję to sam rozkręcać), oddać na Żytnią czy spróbować gdzieś lokalnie? Gdzie w Trójmieście mogę coś takiego zrobić?

Pozdrawiam serdecznie.

Komentarz

• szymekgd
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 292

Patrzac na tutka te stronki: http://www.fotomozaic.ro/artikel.php?idstory=225&s=1 i przy odrobinie zdolnosci manualnych mozna smialo pokusic sie o rozebranie szkla i zlokalizowanie usterki, do serwisu zawsze mozesz oddac, nawet w czesciach W trojmiescie mozesz sprobowac oddac tu: http://www.okserwis.com.pl/sklep/ind...d=11&Itemid=26 , http://www.fotocomplex.pl , http://foto-technika.pl.
                  CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• marekmarus

50 1,4 rozebrana i złożona

w ostatni weekend zaliczyłem właśnie pad mojej 50-tki na ziemię - wylądowała w trawie, ale wystarczyło żeby odmówiła posłuszeństwa.

co gorsza stało się to na początku pleneru z "młodymi" wiec ...

Przechodząc do rzeczy - po rozbiórce okazało się, że wygięły się oczywiście prowadnice tego trefnego elementu.

oczywiście tutorial z fotomozaic - bezcenny, dogięcie tego aluminiowego elementu nie jest takie proste - bolą palce od dociskania

ale ostatecznie szkiełko znów funkcjonuje.

pozdrawiam, dziękuję za fachowe rady.

Komentarz

Pracuję...