[test] TAMRON 60mm f/2 Macro - CB Exclusive

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • malkontent
    Początki nałogu
    • 2007
    • 299

Aż się prosi o bezpośrednie porównanie Tamrona 60 z Canonen EF-S 60.

Komentarz

• Sober
      Uzależniony
      • 2008
      • 513

Zamieszczone przez Kolaj
      1. pozwala uzyskać tę samą skalę odwzorowania bez nadmiernego zbliżania się do obiektu
      Weź pod uwagę że ten obiektyw jest krótszy od 100-tki - czyli teoretycznie odległość soczewka - przedmiot to by było (odległość ostrzenia - długość obiektywu - odległość gwint-matryca):
      Canon 100: 31cm - 12cm - 4cm = 15 cm
      Tamron 60: 23cm - 8cm - 4cm = 11 cm

Czyli różnica nie taka duża. Hmmm... tylko jak to się ma do pojedynczych cm o których pisał Cichy?

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Zamieszczone przez Sober
        Hmmm... tylko jak to się ma do pojedynczych cm o których pisał Cichy?
        Tam mi się wydawało, bo robiłem fotki z osłoną i niemal na styk było Będzie z 10 cm od przedniej soczewki.
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Egzemlarz testowy już znalazł nowego właściciela, ale pojawiło się w dystrybucji kilka sztuk, więc można zamawiać.

Cena 2100 zł.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• komor
            • 2009
            • 7

Minimalną odległość ostrzenia w informacjach katalogowych zawsze podaje się od matrycy do , stąd pozornie duża odległość 23 cm. Od przedniej soczewki będzie oczywiście znacznie mniej. Mniejsza odległość niż w kanonowskiej setce makro ma swoje wady ale też zalety

A tak przy okazji to dzień dobry bo to mój pierwszy post na kanon-desce, choć bynajmniej nie pierwsza wizyta...

Komentarz

• agema
              Coś już napisał
              • 2008
              • 56

Zamieszczone przez Cichy
              Nie jedynie, bo jeszcze mamy działkę przysłony jaśniej.

Nie zapominajmy, że 100mm na cropie to 160mm, a 60 to niecałe 100...
              Jesteś tego całkowicie pewien ?

Komentarz

• mistasz
                Bywalec
                • 2005
                • 160

Zamieszczone przez malkontent
                Aż się prosi o bezpośrednie porównanie Tamrona 60 z Canonen EF-S 60.
                Tamron 60 - Pole widzenia 26 stopni
                Canon 60 - Pole widzenia 20.4 stopni
                Jednakowa ogniskowa to myślałem że kąty pola widzenia te same. Wychodzi że Tamron "szerzej" widzi. Nie kumam tego.

Komentarz

• agema
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 56

Zamieszczone przez mistasz
                  Tamron 60 - Pole widzenia 26 stopni
                  Canon 60 - Pole widzenia 20.4 stopni
                  Jednakowa ogniskowa to myślałem że kąty pola widzenia te same. Wychodzi że Tamron "szerzej" widzi. Nie kumam tego.
                  Realne ogniskowe często odbiegają od tego co producent podaje w folderach reklamowych ....

Komentarz

• mistasz
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 160

Zamieszczone przez agema
                    Realne ogniskowe często odbiegają od tego co producent podaje w folderach reklamowych ....
                    To myślisz że kąty widzenia/wielkość kadru będą takie same?

Komentarz

• agema
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 56

Zamieszczone przez mistasz
                      To myślisz że kąty widzenia/wielkość kadru będą takie same?
                      Nie, o ile deklarowana przez producenta ogniskowa często jest wartością marketingową , to już deklarowany kąt widzenia najczęściej odpowiada prawdzie.
                      Dlaczego tak robią , mogę się tylko domyślać - Canon EF 37,98/1,4 dość kiepsko by wyglądało w prospekcie reklamowym ?

Komentarz

• Sober
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 513

A może tamron podaje faktycznie kąt widzenia obiektywu, a canon kąt jaki można zarejestrować na matrycy z cropem 1,6? Pamiętajcie że tamron podchodzi też pod lustrzanki z cropem 1.5 - i tam da nieco większy kąt widzenia...

Komentarz

• dretan

tak wtrącając się...

po samplach gdyby ktoś miał brać tamronka a Canon EF 100/2,8 USM (przeznaczenie TYLKO do macro) to co by wybrał?

Komentarz

• Sober
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 513

Tylko do macro to chyba jednak 100-tka, albo nawet 150-tka SIGMY (bardzo sobie ludzie chwalą) i do tego pełna klatka.

Jako macro+portret pod cropa to Tamron.

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Podepnę się pod wątek Cichego.

7D, AI Servo (AF Expansion), f/2, 1/40, ISO 800, 430EX II: +2/3 FEC, DPP: wszystko zero, kontrast -4, PSE8: resize-800 (biq sha), save for web (pro, 85%), zapomniałem włączyć MAF (na mojej 7D pomaga korekcja +7) stąd ostrość niekoniecznie tam gdzie chciałem: Tamron/Sigma C'est la vie

crop: http://img191.imageshack.us/img191/7684/t602c.jpg

I tu niespodzianka: przy podobnym kadrze 100L IS się wyłożyło na CA. Imho T60/2m ma je mniejsze niż eLka, ale to muszą dokładnie zbadać optyczni naukowcy, if ever...

Tamron T60/2m w zakresie 1:1, w pełni otwarty, z ręki, to jak jazda zimą na letnich oponach, GO nie wybacza niczego. To szkło nie ma stabilizacji (nawet Tamrona) i na cropie imho jest znacznie trudniejsze niż otwarte 85L

extreme crop: f/2, 1/40:

Kiedyś zamieszczę bokehowo, ale na pierwszy rzut oka: tylko poprawne, ale może to tylko ja i moje niedoleczone choroby (300/2.8, 200/2, 135L, 85L)

Moje minusy:
                              - szkło ma problemy z autofokusem:
                              1. silnik z Żyguli/Ziła (tichyj transport socjalizma), o ironio czasem to pomaga bo dzieci nie patrzą się na lampę czy rodziców tylko w szkło
                              2. autofokus wymaga korekcji MAF lub serwisu by trafiał w punkt ostrzenia.
                              3. autofokus jest dużo, dużo wolniejszy od 100L IS
                              - szkło ma minimalny luz na pierścieniu (wspominali o tym również na swiatobrazu.pl) - widocznie taki design... to jakby się ktoś pytał dlaczego Canon jest dwa razy droższy
                              Trzeba się do niego po prostu przyzwyczaić, nie przeszkadza przy manualu (LiveView)

Moje plusy:
                              - małe, zgrabne, lekkie szkiełko
                              - f/2; imho idealne portretówka pod cropa
                              - dekielek optymalizowany pod osłonę p. przeciwsłoneczną
                              - spada na cenie; zaczynało od $650, obecnie kosztuje $515
                              - warte zawracania sobie **** z wysyłką do serwisu w celu kalibracji.
                              - otwarte daje radę na 7D
                              the silence is deafening

Komentarz

• said1
                                Dopiero zaczyna
                                • 2007
                                • 33

A ja mam Canona 60mm 2,8 macro za którego dałem 1400 PLN i nie widzę większego sensu kupowania tego Tamrona... Canon też robi poprawne portrety a do tego macro - rewelacja Jeśli komuś robi większą różnicę jedno oczko więcej na jasności - proszę bardzo... ale ja jestem szczęśliwym posiadaczem Canona i osobiście polecam!
                                Ostatnio edytowany przez said1; 10919.
                                Canon EOS 60D | EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM | EF-S 60 mm f/2,8 macro USM | EF 35-135 mm f/4-5,6 USM | EF 70-300 f/4-5,6 IS USM

Komentarz

Pracuję...