A co myslicie o uzywaniu takiego fisha do krajobrazow zamiast UWA? bo jestem na etapie rozmyslania o zakupie czegos szerokiego i sie zastanawiam czy znieksztalcenia w Samyangu nie beda za duze? czy lepiej dokladac do 10-22?
[test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5
Zwiń
X
-
-
Swietny test. W koncu jakas konkurencja dla pelenga, ktorego cena oszalała...
Zastanawia mnie brak winiety, ten samyang to w sumie ogniskowa kopia Pelenga, a przeciez peleng na DX/APS-C ma winiete na krawedziach. Chcialbym zobaczyc dwie takie same fotki z S/P czy czasem ten pierwszy nie ma jednak mniej mm (mimo napisanych 8mm), lub ma mniejszy kat widzenia :/
Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
W Samyangu przecież nie ma "kieszonki" na filtry żelatynowe, tak, jak w Canonie.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Można przecież metodą partyzancką przyklejać - mam obiektyw M42, który ma ślady kleju na obudowie tylnej soczewki.Komentarz
-
-
-
No ale przecież podpinać 15mm na cropie nie ma sensu, tak samo jak 8 na FF.Zamieszczone przez dr11Gdybym nie mial C15 na pewno bym sie nim zainteresowal.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Siudym: Post #27
No wiadomo, podpialem i odpialem. Jesli jest uzywane to tylko na FF. Gdybym nie mial C15 na FF to bym zgarnal S8 na cropa
Ostatnio edytowany przez dr11; 12478..Komentarz
-
aj.. Za szybko przelecialem temat :/
Szkoda. Jednak niech tylko sie pojawi oficjalnie w sprzedazy, a gogle grafika pewnie wypluje niejedno z 5D
Bedzie trzeba pomyslec nad zmianie, nieco dobija mnie winieta w pelengu. Na FF calego kola nie ma, wiec nawet okragle fotki z analoga nie sa w pelnosprawne
Do tego oslonka przeciwsloneczna, lepszy dekielek (ten w pelengu spada gdy tylko czlowiek go zostawi sam gdzies bez nadzoru
Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.Komentarz
-
-
-
-

Komentarz