[TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Zamieszczone przez micles
    Ten twój Samyang jakoś chłodzi WB, Cichy ^^
    Fotki są PO OBRÓBCE.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• sebcio80
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2655

mi sie kolorki podobaja, tylko fotki chyba troszke przeostrzone, tak czy owak, prosze o jak najwieksza ilosc nie testowych zdjec (pare w pelnej rodzialce)
      Moje wątki na forum: sport | fashion
      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Rrrr
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 44

Zamieszczone przez Cichy
        Fotki są PO OBRÓBCE.
        Ja uwielbiam wszystkie twoje zdjęcia =). Dzięki Bogu za PS-a.
        Strona domowa: http://tomaszkotarski.pl
        Tanie strony www na zamówienie.
        Druk wielkoformatowy w świetnej jakości.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Zamieszczone przez Rrrr
          Ja uwielbiam wszystkie twoje zdjęcia =). Dzięki Bogu za PS-a.
          Obróbka w Lightroomie na etapie wołania z RAW.

Zamieszczone przez sebcio80
          mi sie kolorki podobaja, tylko fotki chyba troszke przeostrzone, tak czy owak, prosze o jak najwieksza ilosc nie testowych zdjec (pare w pelnej rodzialce)
          Fotki w dużej rozdziałce nieostrzone są w drugim poście testu.

Komentarz

• Alde
            Początki nałogu
            • 2008
            • 360

Zamieszczone przez Cichy
            Co wy z tym fishem ? Test dotyczy portretówki i na niej się skupmy tutaj
            A da sie chip od Dendaliona przykleic bo jak nie ma zadnej "dupki" to troche kleju i problem z potwierdzaniem ostrosci rozwiazany ....

Komentarz

• Rrrr
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 44

Zamieszczone przez Cichy
              Obróbka w Lightroomie na etapie wołania z RAW.

Także Adobe .
              Strona domowa: http://tomaszkotarski.pl
              Tanie strony www na zamówienie.
              Druk wielkoformatowy w świetnej jakości.

Komentarz

• Richie
                Uzależniony
                • 2006
                • 625

Zamieszczone przez Alde
                A da sie chip od Dendaliona przykleic bo jak nie ma zadnej "dupki" to troche kleju i problem z potwierdzaniem ostrosci rozwiazany ....
                Jeśli by się dało to byłoby rewelacyjnie....na opinie czy się da trzeba będzie zapewne poczekać.
                Richie
                FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Dzięki za n-ty już test szkiełek.Pozdrawiam

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

Cichy, poza świetnym okiem masz doskonałe opanowanie softu - co tu dużo gadać

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez kucza21
                      Ciekawe co za chwile napiszą posiadacze 85 1.2 L
                      Podstawową wadą tego obiektywu jest brak jakiejkolwiek komunikacji z korpusem co się wiąże choćby z upierdliwością pracy na roboczej przysłonie. Potwierdzenie ostrości w stylu dandeliona też by się przydało ale jak podpinam 85L do 5D z matówką EE-S to da się ręcznie wyostrzyć chociaż to tez męczarnia dla kogoś kto jest przyzwyczajony do AF.
                      Co do wyników porównania to oczywiście zaskoczenie, ale już nie pierwsze i powtórzę się po raz kolejny jak napiszę że zamiast 50L kupiłem Sigmę 50/1.4 bo jest optycznie lepsza :-). No ale Sigma ma kiepski ale jednak dający się używać AF i normalnie komunikuje się z body.
                      Obecna cena za 85L to jest jakieś nieporozumienie i nigdy bym tyle za ten obiektyw nie dał (zapłaciłem ok 1/2 dzisiejszej ceny za używkę w stanie sklepowym też zastanawiając się czy warto :-) ), wcześniej używałem wersji 1.8USM i byłem bardzo zadowolony.
                      Tak na marginesie to 1.8USM mniej łapie flary pod światło niż 85L II i jest mniej ostra na tych samych przysłonach, więc przypuszczam że będzie porównywalna z Samyangiem poza winietą.
                      Digart

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez MMM
                        Tak na marginesie to 1.8USM mniej łapie flary pod światło niż 85L II i jest mniej ostra na tych samych przysłonach, więc przypuszczam że będzie porównywalna z Samyangiem poza winietą.

Prawdopodobnie tak, i aberracją.

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Zamieszczone przez MMM
                          Podstawową wadą tego obiektywu jest brak jakiejkolwiek komunikacji z korpusem co się wiąże choćby z upierdliwością pracy na roboczej przysłonie. Potwierdzenie ostrości w stylu dandeliona też by się przydało ale jak podpinam 85L do 5D z matówką EE-S to da się ręcznie wyostrzyć chociaż to tez męczarnia dla kogoś kto jest przyzwyczajony do AF.
                          Co do wyników porównania to oczywiście zaskoczenie, ale już nie pierwsze i powtórzę się po raz kolejny jak napiszę że zamiast 50L kupiłem Sigmę 50/1.4 bo jest optycznie lepsza :-). No ale Sigma ma kiepski ale jednak dający się używać AF i normalnie komunikuje się z body.
                          Obecna cena za 85L to jest jakieś nieporozumienie i nigdy bym tyle za ten obiektyw nie dał (zapłaciłem ok 1/2 dzisiejszej ceny za używkę w stanie sklepowym też zastanawiając się czy warto :-) ), wcześniej używałem wersji 1.8USM i byłem bardzo zadowolony.
                          O jejku.MMM co Ty piszesz 50/1,2L to moje ulubione szkło.Dobra, powiem tak.Mam 1 Ds m3 i wszystkie szkła które chcę mieć.Tak sie złożyło.No i nie pisz głupstw bardzo proszę.Odpuść to co pi[szesz o 35/1,4] i td. jesteś pro i mądrym człowiekiem ale daj spokój proszę. No bardzo ale bardzo proszę nie pisz nie prawdy...

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Oho, ktoś tu wcześniej zaczął świętować ;-)
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez janmar
                              O jejku.MMM co Ty piszesz 50/1,2L to moje ulubione szkło.Dobra, powiem tak.Mam 1 Ds m3 i wszystkie szkła które chcę mieć.Tak sie złożyło.No i nie pisz głupstw bardzo proszę.Odpuść to co pi[szesz o 35/1,4] i td. jesteś pro i mądrym człowiekiem ale daj spokój proszę. No bardzo ale bardzo proszę nie pisz nie prawdy...
                              Ja rozumiem że Twoje ulubione ale to zupełnie nie wyklucza tego co napisałem. Ale żeby nie rozkręcać tutaj o 50L to proponuję do wątku o Sigmie 50/1.4 dalej w tym temacie. Zapytaj też Trampka, używał dosyć długo 50L na ślubach i miał też Sigmę 50/1.4 (oddał z powodu problemów z AF), niech Ci napisze co jest optycznie lepsze.

Mnie już dawno spadły klapki z oczu z napisem Canon i czerwonym kółkiem "L". Myślę że po tym wątku pare osób też przejrzy na oczy co i za ile Canon wciska ludziom :-)
                              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                              Digart

Komentarz

• Jerry_R
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 722

Zamieszczone przez janmar
                                Mam [...] wszystkie szkła które chcę mieć.
                                No nie... Ale barek zatem musisz miec :-)
                                Pozdrawiam wszystkich swiatecznie!
                                Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...