[TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated
Zwiń
X
-
-
-
Strona domowa: http://tomaszkotarski.pl
Tanie strony www na zamówienie.
Druk wielkoformatowy w świetnej jakości.
Komentarz
-
Obróbka w Lightroomie na etapie wołania z RAW.
Fotki w dużej rozdziałce nieostrzone są w drugim poście testu.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Komentarz
-
Strona domowa: http://tomaszkotarski.pl
Tanie strony www na zamówienie.
Druk wielkoformatowy w świetnej jakości.
Komentarz
-
Komentarz
-
-
-
Podstawową wadą tego obiektywu jest brak jakiejkolwiek komunikacji z korpusem co się wiąże choćby z upierdliwością pracy na roboczej przysłonie. Potwierdzenie ostrości w stylu dandeliona też by się przydało ale jak podpinam 85L do 5D z matówką EE-S to da się ręcznie wyostrzyć chociaż to tez męczarnia dla kogoś kto jest przyzwyczajony do AF.
Co do wyników porównania to oczywiście zaskoczenie, ale już nie pierwsze i powtórzę się po raz kolejny jak napiszę że zamiast 50L kupiłem Sigmę 50/1.4 bo jest optycznie lepsza :-). No ale Sigma ma kiepski ale jednak dający się używać AF i normalnie komunikuje się z body.
Obecna cena za 85L to jest jakieś nieporozumienie i nigdy bym tyle za ten obiektyw nie dał (zapłaciłem ok 1/2 dzisiejszej ceny za używkę w stanie sklepowym też zastanawiając się czy warto :-) ), wcześniej używałem wersji 1.8USM i byłem bardzo zadowolony.
Tak na marginesie to 1.8USM mniej łapie flary pod światło niż 85L II i jest mniej ostra na tych samych przysłonach, więc przypuszczam że będzie porównywalna z Samyangiem poza winietą.Komentarz
-
Komentarz
-
O jejku.MMM co Ty piszesz 50/1,2L to moje ulubione szkło.Dobra, powiem tak.Mam 1 Ds m3 i wszystkie szkła które chcę mieć.Tak sie złożyło.No i nie pisz głupstw bardzo proszę.Odpuść to co pi[szesz o 35/1,4] i td. jesteś pro i mądrym człowiekiem ale daj spokój proszę. No bardzo ale bardzo proszę nie pisz nie prawdy...Podstawową wadą tego obiektywu jest brak jakiejkolwiek komunikacji z korpusem co się wiąże choćby z upierdliwością pracy na roboczej przysłonie. Potwierdzenie ostrości w stylu dandeliona też by się przydało ale jak podpinam 85L do 5D z matówką EE-S to da się ręcznie wyostrzyć chociaż to tez męczarnia dla kogoś kto jest przyzwyczajony do AF.
Co do wyników porównania to oczywiście zaskoczenie, ale już nie pierwsze i powtórzę się po raz kolejny jak napiszę że zamiast 50L kupiłem Sigmę 50/1.4 bo jest optycznie lepsza :-). No ale Sigma ma kiepski ale jednak dający się używać AF i normalnie komunikuje się z body.
Obecna cena za 85L to jest jakieś nieporozumienie i nigdy bym tyle za ten obiektyw nie dał (zapłaciłem ok 1/2 dzisiejszej ceny za używkę w stanie sklepowym też zastanawiając się czy warto :-) ), wcześniej używałem wersji 1.8USM i byłem bardzo zadowolony.
Tak na marginesie to 1.8USM mniej łapie flary pod światło niż 85L II i jest mniej ostra na tych samych przysłonach, więc przypuszczam że będzie porównywalna z Samyangiem poza winietą.Komentarz
-
Oho, ktoś tu wcześniej zaczął świętować ;-)I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Ja rozumiem że Twoje ulubione ale to zupełnie nie wyklucza tego co napisałem. Ale żeby nie rozkręcać tutaj o 50L to proponuję do wątku o Sigmie 50/1.4 dalej w tym temacie. Zapytaj też Trampka, używał dosyć długo 50L na ślubach i miał też Sigmę 50/1.4 (oddał z powodu problemów z AF), niech Ci napisze co jest optycznie lepsze.O jejku.MMM co Ty piszesz 50/1,2L to moje ulubione szkło.Dobra, powiem tak.Mam 1 Ds m3 i wszystkie szkła które chcę mieć.Tak sie złożyło.No i nie pisz głupstw bardzo proszę.Odpuść to co pi[szesz o 35/1,4] i td. jesteś pro i mądrym człowiekiem ale daj spokój proszę. No bardzo ale bardzo proszę nie pisz nie prawdy...
Mnie już dawno spadły klapki z oczu z napisem Canon i czerwonym kółkiem "L". Myślę że po tym wątku pare osób też przejrzy na oczy co i za ile Canon wciska ludziom :-)Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.Komentarz
-
Komentarz
Komentarz