450D czy 40D, co wybrać?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • don
    Początki nałogu
    • 2007
    • 254

skoro chcesz lepsze body to zostaje 40D. a obiektyw bedzie lepszy 17-85 IS niz standradowy KITowy. reporterki nim troche porobisz. co do macro to juz sprawa np. EF-S 60 mm za okolo 1200 zl lub inne zabawki za wyzsze stawki. a ptaki itp. to 70-200 lub 70-300. skoro masz maly budzet to zostaje tylko 40D + 17-85 IS
    Moja Caroina

Komentarz

• mgtan
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1084

To jak Body tylko to definitywnie 40D... aczkolwiek live view działa tu tylko w przypadku manualnych trybów w trybie makro jest niedostepne.
      Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
      24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
      Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• Tomiblax
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 27

A w 450D live view działa w trybie macro?

W internecie znalazłem taki opis wizjerów, mógłby ktoś przetłumaczyć/wytłumaczyć jakie są różnice pomiędzy wizjeremi 450d i 40d - który jest lepszy?

450D:
        Pentamirror
        Magnification: 0.87x
        Fixed focus screen

40D:
        Pentaprism
        Magnification: 0.95x
        Interchangeable focus screen

EDIT:
        Wszedłem jeszcze na stronę Canona i jest tam napisane w opisie Canona 40D:
        "Tryb Live View ułatwia fotografowanie przy niestandardowym umiejscowieniu aparatu, na przykład na ziemi do zdjęć w trybie makro lub na statywie."

Więc jak to jest z tym trybem live view w trybie macro...?
        Ostatnio edytowany przez Tomiblax; 17341.
        www.tomaszbartoszynski.pl - fotografia ślubna, czyli zdjęcia ślubne i nie tylko...

Komentarz

• emilus100
          Coś już napisał
          • 2008
          • 75

W 450D w trybie makro nie jest dostępna funkcja Live View, ale ja i tak zwykle używam trybu manualnego. A co do wizjera to w 40D jest jaśniejszy (lepszy). Ponadto 450D ma zapis na kartach SD a nie CompactFlash.
          Ostatnio edytowany przez emilus100; 16954.
          EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Komentarz

• ARN
            Uzależniony
            • 2008
            • 757

Zamieszczone przez Tomiblax
            Wszedłem jeszcze na stronę Canona i jest tam napisane w opisie Canona 40D:
            "Tryb Live View ułatwia fotografowanie przy niestandardowym umiejscowieniu aparatu, na przykład na ziemi do zdjęć w trybie makro lub na statywie."

Więc jak to jest z tym trybem live view w trybie macro...?

Zwróć uwagę i rozróżniaj sposób fotografowania makro (o tym "trybie" piszą na stronie Canona) oraz tryb makro, który jest do ustawienia w aparacie spośród innych automatycznych ustawień

Komentarz

• mgtan
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1084

Wizjer w 40D jest lepszy... widzisz 95% powierzhni fotografowanego obrazu a na 450D 87procent... (to tak potocznie mówiąc).... natomiast co warto zaznaczyc... 450D będzie z założenia bardzije wyostrzał zdjęcia... mówie o tym do 40D robi z założenia bardziej miękkie zdjęcia - nawet po ustawieniu wyostrzania poziom 5 z 7...

W trybach automatycznych i predefiniowanych przez Canona w 40D nie ma Live View... jest w P, M, A-DEP, C1, C2, C3...
              Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
              24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
              Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• asdfasfd
                Zablokowany
                • 2007
                • 341

W makro przede wszystkim liczy się wizjer i stabilność. EOS 40D ma większe powiększenie, w dodatku cały jest większy przez co lepiej leży w dłoni i jest stabilniejszy. Dla mnie wybór byłby oczywisty, chyba że nie zostanie pieniędzy na dobre obiektywy. Wtedy wziąłbym tańszy korpus (chociażby bardzo dobry EOS 400D) i kupił najlepsze (używane w dobrym stanie) obiektywy na jakie byłoby mnie stać.

Właśnie oglądałem specyfikacje i zaskoczyło mnie to, że EOS 400D ma sporo cech wspólnych z 40D. Punktowy pomiar światła dali nawet... jestem pod wrażeniem.

Komentarz

• marekk_ok
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 821

Zamieszczone przez asdfasfd
                  Właśnie oglądałem specyfikacje i zaskoczyło mnie to, że EOS 400D ma sporo cech wspólnych z 40D. Punktowy pomiar światła dali nawet... jestem pod wrażeniem.
                  A jestes pewien iz 400D ma punktowy pomiar swiatla?

Komentarz

• Misiaque
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 392

Zamieszczone przez mgtan
                    Wizjer w 40D jest lepszy... widzisz 95% powierzhni fotografowanego obrazu a na 450D 87procent... (to tak potocznie mówiąc)....
                    To raczej nie jest prawda, źle rozumiesz powiększenie wizjera.

Komentarz

• talarczyk
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 399

Zamieszczone przez marekk_ok
                      A jestes pewien iz 400D ma punktowy pomiar swiatla?
                      Jeśli pomiar punktowy = pomiar skupiony (Partial metering) to 400D "to ma"

edit:
                      pomiar skupiony w 400d pokrywa 9% pow. kadru czyli jako punktowy chyba się nie klasyfikuje.
                      Ostatnio edytowany przez talarczyk; 16900.

Komentarz

• fahrenheit
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 360

donoszę,że mój przynajmniej nie ma

Komentarz

• m_o_b_y
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1095

Zamieszczone przez Tomiblax
                          Witam!

(Jestem nowy i to mój pierwszy post.)

Właśnie staję przed wyborem pierwszej lustrzanki w moim życiu, zdecydowałem się na system Canona (nie Nikona), chcę się dobrze zastanowić, dlatego również pytam Was co wybrać:
                          1. Canona 450D - o klasę gorszy od 40D, ale za to z nowszymi rozwiązaniami technicznymi i z większą (pixelowo) matrycą
                          2. Czy może Canona 40D - lepszy klasowo aparat, ale trochę starszy od 450D
                          Więc proszę Was o pomoc, aparat ma być do użytku uniwersalnego...

Z góry dziękuję.

A może 30D ?
                          Obecnie znakomity stosunek jakości do ceny.
                          Mam i polecam.
                          Pozdrówka
                          m_o_b_y
                          --------------------------------------------------------

Komentarz

• sylwester Samluk
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 316

Witam
                            czytam Wasze posty oraz rozumiem bolączki autora. Wydane 4500zł to nie jest mało i widzę, że kolega ma problem. Ja posiadam 400D i jak widzę, że 40D jest w tak dobrej cenie to już mi ślinka cieknie aby go nabyc. Ale gdy pomyślę, jak dużo zyskałem kupując ostatnio L 70-200 f/4 oraz jakie fotki mogę pstryknąć 400D z tym szkłem to stwierdziłem, że należy szybciutko wymienić KIt 18-55 i kupić jakieś porządne szkło. Też bym chciał 40D a z drugiej strony właśnie kończe jego spłacanie i jak pomyślę, że za niego mogę wziąć 1200zl max to trochę jest mi go szkoda. Puki co zbieram na szkła i wierze, że jak kupie 10-22 mm Canona oraz 85mm 1,8/f to będe miał dobry obraz z mojego 400D. Jedyna rzecz, która mi prszeszkadza to podśmiewanie się ze mnie, że mam amatorki sprzęt bo to tylko 400D, śmieją się Ci co mają 40D. Zapewniam Cię, że wiecznie z tym body żyć nie będę. postaram sie za rok kupic full frame moze 5D lub jego nastepce. 400D to moja pierwsza lustrzanka i był to dla mnie cieżki wybór wcześniej robiłem zdjęcia Olympsem i miałem ochotę na E 510. życzę Ci abyś wybrał aparat z dobrym szkłem i sądze, że 40D ani 450D nie bedzie Cię twóczo ograniczać. Pamiętaj, że testy na deep preview są zazwyczaj robione z uzyciem dobrych szkieł, przypatrz się ponownie fotką z 450D i zastanów się czy one Ci sie podobają? Jesli tak to kup ten aparat i takie samo szkło i po sprawie. Fakt tego nic nie zmieni 40D zawsze bedzię bardziej profesjonalny i już. Ogólnie jesteśmy mało doceniani i lubimy się chwalić nowościami oraz uważać sie za profesjonalistów nie amatorów dlatego kupując 40D będziesz miał poczucie, że odizolowałeś się od amatorów to tak jak w samolocie lecą wszyscy tą samą maszyną ale klasa business jest oddzielnoa od ekonomicznej bo ludzie cenią sobie wygodę luxus itp. To samo jest z fotografią, ktoś kto jest amatorem niech bierze 400D lub 450D ktoś kto ma szkła i wie o co chodzi w fotografi i umie obsłużyć aparat to seria xxD Ci co zarabiają to xD. Takie mam zdanie w tym temacie.

Pozdrawiam
                            Sylwek
                            |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                            |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• marekk_ok
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 821

Zamieszczone przez talarczyk
                              Jeśli pomiar punktowy = pomiar skupiony (Partial metering) to 400D "to ma"

edit:
                              pomiar skupiony w 400d pokrywa 9% pow. kadru czyli jako punktowy chyba się nie klasyfikuje.
                              Moj (poprzednie body) 400D tez sie raczej na pomiar punktowy nie klasyfikował :smile:

Komentarz

• sylwester Samluk
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 316

W 400D nie ma pomiaru punktowego
                                |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
                                |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

Pracuję...