Autofocus masz wówczas (p.3) pod AF-ON, pomiar światła na "pół-spuście" - w czym problem?
40D i pomiar światła
Zwiń
X
-
-
Właśnie o to chodzi żeby wciśnięcie spustu do połowy NIE blokowało pomiaru światła.
Autofocus w AF-ON powoduje konieczność naciskania tego przycisku, a nie rozwiązuje problemu pomiaru światła, czyli pogarsza sprawę.
Jeszcze raz - chodzi mi o to żeby naciśnięcie spustu do połowy blokowało ostrość, ale nie blokowało pomiaru światła, czyli żeby po złapaniu ostrości i przekadrowaniu parametry ekspozycji dostosowały się do warunków panujących w nowym/ostatecznym kadrze.
Może przełączenie jakiejś innej funkcji spowoduje odblokowanie tej możliwości?
Miałem podobny zgryz z rozszerzonymi czułościami - włączenie funkcji ,,dodatkowe czułości" nie pomagało, dopiero wyłączenie ,,priorytetu jasnych partii obrazu" uaktywniło mi czułość 100 i 3200.Komentarz
-
Powyższą funkcjonalność można uzyskać przechodząc do zakładki C.Fn IV i ustawiając "0" w parametrze 1 (Spust migawki/Przycisk AF-ON). Po wykonaniu takiej operacji wciśnięcie spustu do połowy blokuje ostrość bez blokowania ekspozycji (światłomierz cały czas pokazuje aktualną wartość oświetlenia kadru).EOS + SpeedliteKomentarz
-
-
Komentarz
-
Bo macie inaczej ustawiony pomiar światła. Blokada/nieblokada zachowuje się inaczej jak jest ustawiony pomiar matrycowy i inaczej jak CW/punktowy.
Tutaj może jest przyczyna Waszego niedogadywania się
Komentarz
-
Axk, przecież na manualu nie możesz zablokować ekspozycji, cokolwiek byś nie ustawił w C.Fn IV, bo manual właśnie na tym polega, że sam dopasowujesz naświetlanie.
Pisałem wcześniej, że chodzi mi o działanie na preselekcji przysłony.Komentarz
-
Tryb pomiaru światła nie ma tutaj znaczenia.
Zgadza się choć np. w 300D taka możliwość istnieje.
Dopiero teraz doczytałem że chodzi o Av.EOS + SpeedliteKomentarz
-
Na pewno?
Pamiętam jak kiedyś kolega z 30D dziwił się że pod spustem blokuje mu się ekspozycja przy evaluative a przy CW już nie... (albo odwrotnie, już nie pamiętam).
Chyba że coś się zmieniło w firmware... to moje wtrącenie do tematu jest nieaktualne
Komentarz
-
Komentarz
-
Fantastyczna książka, z tym zagadnieniem to The Negative, Ansela Adamsa. Całkiem spory rozdział o systemie strefowym. Nie wiem tylko, czy jest w polsce - ja mam tryptyk ze stanów, po angielsku...5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Roofman, to działa!!!!
Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
Wielkie dzięki.Komentarz
-
Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
Piszę o 40D i Av. Pamiętałem jedynie że kolega z 30D z tym walczył ale nie pamiętam czy opanował... Przyznaję, nie sprawdziłem a pisałem tylko o problemach o których pamiętałem. Sorry za wtrącanie się w Wasza dyskusję
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O to mi właśnie chodziło
Chyba jedynie Canon tak to opracował, że półspust zachowuje się różnie w zależności od trybu pomiaru na ustawieniach domyślnych puszki
Komentarz
-
Racja - mój błąd.Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).EOS + SpeedliteKomentarz
-
Eee u mnie niezależnie od pomiaru światła spust wciśnięty do połowy NIE BLOKUJE EKSPOZYCJI. Mogę tego dokonać dopiero po wciśnięciu *Komentarz
Komentarz