40D i pomiar światła

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sandr
    Bywalec
    • 2005
    • 103

Autofocus masz wówczas (p.3) pod AF-ON, pomiar światła na "pół-spuście" - w czym problem?

Komentarz

• Ciekawski
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 36

Właśnie o to chodzi żeby wciśnięcie spustu do połowy NIE blokowało pomiaru światła.
      Autofocus w AF-ON powoduje konieczność naciskania tego przycisku, a nie rozwiązuje problemu pomiaru światła, czyli pogarsza sprawę.
      Jeszcze raz - chodzi mi o to żeby naciśnięcie spustu do połowy blokowało ostrość, ale nie blokowało pomiaru światła, czyli żeby po złapaniu ostrości i przekadrowaniu parametry ekspozycji dostosowały się do warunków panujących w nowym/ostatecznym kadrze.
      Może przełączenie jakiejś innej funkcji spowoduje odblokowanie tej możliwości?
      Miałem podobny zgryz z rozszerzonymi czułościami - włączenie funkcji ,,dodatkowe czułości" nie pomagało, dopiero wyłączenie ,,priorytetu jasnych partii obrazu" uaktywniło mi czułość 100 i 3200.

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez Ciekawski
        Jeszcze raz - chodzi mi o to żeby naciśnięcie spustu do połowy blokowało ostrość, ale nie blokowało pomiaru światła, czyli żeby po złapaniu ostrości i przekadrowaniu parametry ekspozycji dostosowały się do warunków panujących w nowym/ostatecznym kadrze.
        Powyższą funkcjonalność można uzyskać przechodząc do zakładki C.Fn IV i ustawiając "0" w parametrze 1 (Spust migawki/Przycisk AF-ON). Po wykonaniu takiej operacji wciśnięcie spustu do połowy blokuje ostrość bez blokowania ekspozycji (światłomierz cały czas pokazuje aktualną wartość oświetlenia kadru).
        EOS + Speedlite

Komentarz

• Ciekawski
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 36

Axk, właśnie teraz tak mam i wciśnięcie spustu do połowy blokuje mi też ekspozycję.

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Axk, właśnie teraz tak mam i wciśnięcie spustu do połowy blokuje mi też ekspozycję.
            U mnie działa dokładnie tak, jak napisałem powyżej (ekspozycja nie jest blokowana). Oczywiście mówimy tutaj o pracy w trybie manualnym.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• roofman
              Początki nałogu
              • 2006
              • 386

Zamieszczone przez axk
              U mnie działa dokładnie tak, jak napisałem powyżej (ekspozycja nie jest blokowana). Oczywiście mówimy tutaj o pracy w trybie manualnym.
              Bo macie inaczej ustawiony pomiar światła. Blokada/nieblokada zachowuje się inaczej jak jest ustawiony pomiar matrycowy i inaczej jak CW/punktowy.
              Tutaj może jest przyczyna Waszego niedogadywania się

Komentarz

• Ciekawski
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 36

Axk, przecież na manualu nie możesz zablokować ekspozycji, cokolwiek byś nie ustawił w C.Fn IV, bo manual właśnie na tym polega, że sam dopasowujesz naświetlanie.
                Pisałem wcześniej, że chodzi mi o działanie na preselekcji przysłony.

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zamieszczone przez roofman
                  Bo macie inaczej ustawiony pomiar światła. Blokada/nieblokada zachowuje się inaczej jak jest ustawiony pomiar matrycowy i inaczej jak CW/punktowy.
                  Tutaj może jest przyczyna Waszego niedogadywania się
                  Tryb pomiaru światła nie ma tutaj znaczenia.

Axk, przecież na manualu nie możesz zablokować ekspozycji, cokolwiek byś nie ustawił w C.Fn IV...
                  Zgadza się choć np. w 300D taka możliwość istnieje.

Pisałem wcześniej, że chodzi mi o działanie na preselekcji przysłony.
                  Dopiero teraz doczytałem że chodzi o Av.
                  Ostatnio edytowany przez axk; 16601. Powód: Automerged Doublepost
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• roofman
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 386

Zamieszczone przez axk
                    Tryb pomiaru światła nie ma tutaj znaczenia.
                    Na pewno?
                    Pamiętam jak kiedyś kolega z 30D dziwił się że pod spustem blokuje mu się ekspozycja przy evaluative a przy CW już nie... (albo odwrotnie, już nie pamiętam).
                    Chyba że coś się zmieniło w firmware... to moje wtrącenie do tematu jest nieaktualne

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Na pewno?
                      Tak, na pewno - polecam sprawdzić osobiście.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• _igi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2035

Zamieszczone przez tomdz
                        Do systemu strefowego polecam świetną książkę: The Practical Zone System - For Film and Digital Photography (po ang. oczywiście). Naprawdę rewelacyjnie się to czyta. Można ją czasem dostać w bibliotece Pod Osiołkiem ;-)
                        Fantastyczna książka, z tym zagadnieniem to The Negative, Ansela Adamsa. Całkiem spory rozdział o systemie strefowym. Nie wiem tylko, czy jest w polsce - ja mam tryptyk ze stanów, po angielsku...
                        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Ciekawski
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 36

Roofman, to działa!!!!
                          Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
                          Wielkie dzięki.

Komentarz

• roofman
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 386

Zamieszczone przez axk
                            Tak, na pewno - polecam sprawdzić osobiście.
                            Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
                            W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
                            Piszę o 40D i Av. Pamiętałem jedynie że kolega z 30D z tym walczył ale nie pamiętam czy opanował... Przyznaję, nie sprawdziłem a pisałem tylko o problemach o których pamiętałem. Sorry za wtrącanie się w Wasza dyskusję
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Roofman, to działa!!!!
                            Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
                            Wielkie dzięki.
                            O to mi właśnie chodziło
                            Chyba jedynie Canon tak to opracował, że półspust zachowuje się różnie w zależności od trybu pomiaru na ustawieniach domyślnych puszki
                            Ostatnio edytowany przez roofman; 4716. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• axk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2027

Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
                              W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
                              Racja - mój błąd.
                              EOS + Speedlite

Komentarz

• xsardas
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 731

Eee u mnie niezależnie od pomiaru światła spust wciśnięty do połowy NIE BLOKUJE EKSPOZYCJI. Mogę tego dokonać dopiero po wciśnięciu *

Komentarz

Pracuję...