Sigma kalibruje AF w obiektywach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m_o_b_y
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1095

Zamieszczone przez Leone
    Był, bo sigmy 70-200 już nie mam. W Sigmie 150 nadal jest. Choć zaobserowałem ciekawe zjawisko - średnio raz na 4 podpięcia obiektywu ostrzy w punkt! Acha - w odległościach "makro" (poniżej metra) ostrzy w punkt.
    Zastaniawiam się czy wysłać go do serwisu (musiałbym się z aparatem na parę tygodni rozstać )

Dam Ci dobrą radę: wstaw Sigmę na Allegro i kup szkło Canona.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------

Komentarz

• dr11
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1143

To ciekawe. Mi też czasem udaje się zapiąć tą 150 i ostrzyć w punkt... Ale rzadko bardzo W makro też za mocno zostaje z przodu, natomiast na duże odległości wydaje się być dobrze. Ale to pewnie już sprawka głębi ostrości.
      .

Komentarz

• Leone
        Bywalec
        • 2007
        • 105

wygląda na to że soft głupieje (a zdarza mu sie rzadko zmądrzeć ) - kalibracja obiektywu polega na tym, że przeprogramowuje się obiektyw. W przypadku sigmy 150 jest to możliwe dla numerów seryjnych wyższych niż 2xxxxxx. Dla pozostałych kalibbracja musi być poprzedzona wymianą pływty głównej.

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Zamieszczone przez m_o_b_y
          Pozdrówka
          Ale właśnie ja chciałem Sigmę Ma montaż do statywu, osłonę i większą minimalną odległość ostrzenia niż Canon 100 macro. Jeśli Canon to 180L ale aż tak zdesperowany nie jestem. Wyślę, zapłacę, zobaczę. Najwyżej potem wyrzucę ;-) Nie wystawię na Allegro jako sprawny jak się okaże rozjechany. Tak nie potrafię.
          .

Komentarz

• Leone
            Bywalec
            • 2007
            • 105

Pozdrówka

Ale te sigmy są takie ładne, czarne i jak juz czasem trafią w punkt...:razz:
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez dr11
            Wyślę, zapłacę, zobaczę. Najwyżej potem wyrzucę ;-) .
            Acha, jeśli konieczna wymiana płyty to cena ok 500 zł jeśli da radę przeprogramowac to ok 250
            Ostatnio edytowany przez Leone; 13152. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• dr11
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1143

Zamieszczone przez Leone
              wygląda na to że soft głupieje (a zdarza mu sie rzadko zmądrzeć ) - kalibracja obiektywu polega na tym, że przeprogramowuje się obiektyw. W przypadku sigmy 150 jest to możliwe dla numerów seryjnych wyższych niż 2xxxxxx. Dla pozostałych kalibbracja musi być poprzedzona wymianą pływty głównej.
              Dzięki za info, mam numer wyższy Może jednak uda się coś zdziałać w serwisie. Jeśli nie, pozostaje używanie jej tylko z LiveView i MF. Wtedy bajer przestanie być bajerem a czymś użytecznym, chociaż oczywiście wolałbym nie wysysać baterii i pozostać przy starym, dobrym AF :-D
              .

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Zamieszczone przez dr11
                Coś mnie tknęło, włączyłem MF i kręcąc pierścieniem obserwowałem potwierdzenie ostrości w wizjerze. Punkt się zapalał dokładnie w tym samym momencie, w którym wcześniej trafiał AF. I znowu BF
                Moim zdaniem to jednoznacznie wskazuje na nieprawidłowe działanie AF w puszce. Przy MF w całym ustawianiu ostrości nie bierze udziału zamknięta pętla sterowania w obiektywie, którą to właśnie kalibruje sigma. No, chyba że sigma źle mówi aparatowi jaką ma ogniskową przez co ten nie wie jakie wziąć poprawki kalibrujące AF ale w to nie wierzę.

Nie potrafię wytłumaczyć sobie tego, dlaczego AF w puszce "myśli", że jest OK a jednak nie jest. Czyżby była potrzebna jakaś justacja soczewek w słoiku?
                Nie, soczewki nie powinny mieć nic do rzeczy.

Podkreślam, że z pozostałymi jakie mam jest dobrze.
                Przy tej ogniskowej też?
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• dr11
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1143

Zamieszczone przez piast9
                  Przy tej ogniskowej też?
                  Ta ogniskowa mam pokryta tylko w C 70-300 IS i tam jest ok. Ale to ciemniejsze szklo. Poza tym C 10-22 trafia, C 24/1.4 tez, jak rowniez 50/1.4, 85/1.8 jest cudownie, T 28-75 celny przy 28/2.8. Tylko ta Sigma... W sumie nie tylko ta, bo 30/1.4 tez lubi sobie pstryknac czasem 'z przodu'.
                  Nie chce ruszac puszki bo mi sie szklarnia rozjedzie i dopiero wtedy bede mial powody do narzekan.
                  Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
                  .

Komentarz

• Leone
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 105

U mnie FF występował tylko z sigmami i był (jest) widoczny niezależnie czy ustawiam ostrość z AF czy z potwierdzeniem ostrości. Z innymi uzywanymi przez mnie szkłami problemu nie ma/ nie było problemu (jak w stopce). Ostatnio bawiłem się też 70-200/4 - jest super. Jako ciekawostkę dodam jeszcze że dokręcenie do sigmy 150/2,8 TC x 1,4 "leczy" ją z FF. Co do ciemności/jasności porównywanych szkieł to nie ma to znaczenia u mnie FF w sigmach był/jest taki że nawet przymknięcie do 5,6 nie pomaga.

Komentarz

• dr11
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1143

Posłałem szkło i puchę do serwisu. Mam nadzieję, że to pomoże... Jak wróci to dam znać
                      .

Komentarz

• dr11
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1143

No i komplet wrócił. Obiektyw skalibrowany. Przestrzeliłem w sztucznym świetle i różnica jest duża, na plus Ewentualne niedociągnięcia w celności są spowodowane już, według mnie, losowymi odstępstwami. Nie zauważyłem tendencji do ustawiania ostrości przed obiektem. To tyle, resztę pokażą zdjęcia "z życia".
                        .

Komentarz

• Leone
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 105

To ile Cię to kosztowało? I jaki numer seryjny Sigmy?

Komentarz

• dr11
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1143

230 zł + transport w obie strony. Nr to 2008XXX.
                            .

Komentarz

• tormentor
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 218

Mi przyslali skalibrowany zestaw juz jakis czas temu. Aparat trzymali ponad miesiac u siebie - ponoc padla im maszyna do kalibracji (pisalem o tym w poprzednich postach).
                              Po dostaniu aparatu z powrotem nawet nie robilem testow na arkuszach - zrobilem praktyczne i wydawalo sie OK, myslalem, ze od czasu do czasu AF sie myli. (Nie moglem i tak wtedy reklamowac kalibracji, bo potrzebowalem aparatu). Pierwsza impreza fotografowana i co? 2/3 zdjec musialem ratowac wyostrzaniem software'owym. Potem pare razy musialem uzywac aparatu jako "skanera" i znow BF...

Zrobilem test i "srednio" to wyglada tak:

Sigma 17-70

Canon 50 mm 1.8 II (dla porownania)

Napisalem juz do Sigmy, ze bede reklamowal ta kalibracje...
                              FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
                              Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
                              "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• dijkstra

.
                                Wysyłanie zespołu aparat+szkło do kalibracji do Sigmy chyba nie gwarantuje, że nie będą grzebać nie tylko w szkle, ale również w aparacie.
                                w aparacie nie grzebią.

Chyba lepiej odpuścić sobie szkła Sigmy.
                                gdyby Canon wypuścił wreszcie na rynek przyzwoity zamiennik obiektywu kitowego, można by rozważać odpuszczenie Sigmy. Ale póki co Sigmie 17-70 dorównuje jedynie Nikkor 18-70, ale wersji do Canona Nikon nie robi ;-) A i tak Sigma bije go dodatkową funkcją makro.

Komentarz

Pracuję...