Ale z lewej Lutka czy naszej ? Fajny ale kadr byłby IMHO sporo lepszy jakbyś przesunął sie z aparatem tak 0,5m w prawo , było by fajnie widoczne body Lutka
Ale z lewej Lutka czy naszej ? Fajny ale kadr byłby IMHO sporo lepszy jakbyś przesunął sie z aparatem tak 0,5m w prawo , było by fajnie widoczne body Lutka
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Moje pierwsze próby z makro.
Muszę powiedzieć, że to wielka frajda uganiać się za robakami. :-D
1
Załącznik 1444
2
Załącznik 1445
3
Załącznik 1446
Ostatnio edytowane przez Przemoc ; 18-06-2006 o 20:37
Pozdrawiam
PrzemoC
cos nie ostre te fotki![]()
Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereliCanon? moze niedlugo!
Faktycznie, ostrość zagubiłem chyba przy kompresji, muszę wrócić do tematu.Zamieszczone przez FOTOGRAF
* Wróciłem i podmieniłem fotki na mniej skompresowane, mam nadzieję, że teraz lepiej.
Ostatnio edytowane przez Przemoc ; 18-06-2006 o 20:40
Pozdrawiam
PrzemoC
Jeszcze jedno makro.
Koleżka w trakcie posiłku
Załącznik 1448
Pozdrawiam
PrzemoC
PrzemoC, jeśli chodzi o kadrowanie to idziesz w dobrym kierunku :-D, raczej nie mam uwag.
Jakość jednak jest poniżej poziomu jaki można uzyskać z połączenia tamrona i raynoxa.
Trudno powiedzieć co jest przyczyną, obstawiam za długi czas i poruszenie ręki. GO jest na tyle mała, że przesunięcie się z aparatem o kilka mm już przesuwa nam GO poza obiekt.
W takich warunkach używam takiego triku: naciskam od razu spust migawki i liczę że AF dobrze się ustawi, blokowanie spustu nie ma sensu bo nie utrzymasz aparatu bez minimalnego poruszenia.
Ostatnia sprawa to postproces, trochę zmodyfikowałem na level-sach fotkę i wyostrzyłem efekt w załączniku. Mma nadzieję że się nie obrazisz![]()
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Dzięki za cenne uwagi, masz 100% racji, z przyzwyczajenia blokuję spust i gubię gdzieś ostrość, następnym razem wykorzystam wspomniany przez Ciebie trik i zobaczę jak to będzie wyglądało. Zdjęcia mogą być poruszone ponieważ robiłem je z ręki, statyw który posiadam nie nadaje się do "czołgania" w trawie.Zamieszczone przez jacam
Co do PS-a, staram się zbytnio nie kręcić, ponieważ nie czuję tego jeszcze tak jak bym chciał, szczególnie wyostrzanie próbuję odpowiednio dozować. Podoba mi się efekt który uzyskałeś , stosujesz jakiś konkretny schemat w levelsach, czy przesuwasz "na czuja"?
Chętnie poznałbym Twój sposób postępowania w obróbce, jeżeli chciałbyś coś napisać to będę wdzięczny.
Tak jak napisałem wcześniej, dopiero zaczynam poznawać tajniki makro, te zdjęcia zrobiłem na pierwszym "polowaniu" dlatego wszystkie uwagi są dla mnie bardzo cenne i przyjmuję je z pokorą. Dzięki.
Pozdrawiam
PrzemoC
Różnie w tym przypadku wybrałem polecenie levels i czarną pipetką kliknąłem na to co uważałem że ma być czarne na zdjęciu, czyli końcówka nogi konika.Zamieszczone przez Przemoc
Ograniczyłem trochę poziomy w światłach i cieniach
Na końcu użyłem unsharpmask z ustawieniami jakie stosuje przy zdjęcia na potrzeby stron. Amount dobieram do każdego obrazka indywidualnie.
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Sporo nieostrosci w tych fotkach, głownie portret kadry mi nie bardzo pasuja to do całosci :wink:
Jeszcze dwa z wakacyjnych zabaw makro.
1. Śmierdzący, ale ogólnie ładny. Nazywa się Odorek Zieleniak.
Załącznik 1690
2. Popularny model makro, bardzo cierpliwy.
Załącznik 1691
Pozdrawiam
PrzemoC