Wiesz co Duty pracowalem kupe czasu w DTP i choć jestem w Twoim wieku to juz mi sie nie chcę beblac z konwertami proofami i tp. Bardzo rzadko robie odbitki generalnie fotki obrabiam na potrzeby prezentacji wiec sRgb. A jak teściowa chce fotke wnuków to podpinam profil i ustawiam kolory tak zeby bylo O.K. i finito.
profil laba
Zwiń
X
-
-
Taki komunikat się nie pojawi, bo nie ustawiamy przestrzeni roboczej RGB innej niż sRGBZamieszczone przez DutyOK. Sprawdzilem dzisiaj w Photoshopie dokładnie. Przypisze profil, jeśli zdjęcie będzie bez osadzonego profilu.
Tu mamy przypadek, że jest w fotce profil SRGB - więc pojawi się okno:
"Osadzony profil koloru w dokumencie nie pasuje do bieżącej przestrzeni koloru RGB"
. W takiej w wiekszości przypadków mamy zdjęcia i w takiej też pracują monitory.
W ustawieniach koloru w Photoshopie raczej preferowana jest przestrzeń sRGB (w poligrafii częściej AdobeRGB), a sam profil czy to Frontiera czy innego urządzenia drukującego można używac nieinwazyjnie jako Proof'a.
Zdjęcia bez profilu oraz z przypisanym profilem sRGB będą wyglądały tak samo (na monitorze z podpiętym profilem sRGB oczywście) i generalnie o to nam chodzi. Zdjęcie w przestrzeni sRGB z przypisanym innym profilem np. Frontier'a będzie dalej wyglądać tak samo jak sRGB w programach bez zarządzania kolorem. Takie wyjscie jest o tyle dobre, że zawsze mozna ten profil odłączyć i nic się z naszym zdjęciem nie stanie.
Drugą sprawą jest konwersja, która ograniczy paletę kolorów pliku wejściowego do palety kolorów profilu wyjściowego i na trwałe zmieni wartości RGB obrazu. Teraz wystarczy zapisać plik z przypiętym profilem, aby urządzenie drukujące wiedziało, że plik jest już po konwersji.
I na koniec taki tip. Frontier ma swój program do drukowania zdjęć a w nim dwie opcje. Pierwsza wczytuje informacje dołączone do pliku i zastosowuje je do zdjęcia przed wywołaniem (np. profil, ustawienia wyostrzania z EXIFa). Można tą opcją wywoływać "goły" plik i wyjdzie on dokładnie tak samo jak wygląda po włączeniu Color Proof'a w PS. Druga opcja wszystkie fotki traktuje bez wyjątku tak samo korzystając z wbudowanych ustawień i swojego profilu bez względu na to czy w pliku był jakiś zapisany czy nie
.
No i słusznie twierdzisz, bo przy więcej niż jednym urządzeniem drukującym, zmieniac co chwile ustawienia koloru w PS było by męczące. A tak wystarczy skonfigurować menu z Proof'ami i raptem 2 kliknięcia i widać jak wyjdzie wydruk.Zamieszczone przez DutyAle z uporem maniaka będe twierdził, że nakazanie komuś ustawienia w Photoshopie profilu labu jako przestrzeni roboczej to BARBARZYŃSTWO.EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
A czy przeczytałeś może, czego dotyczył mój pierwszy post?Zamieszczone przez DiodakTaki komunikat się nie pojawi, bo nie ustawiamy przestrzeni roboczej RGB innej niż sRGB
. W takiej w wiekszości przypadków mamy zdjęcia i w takiej też pracują monitory.
Przecież odniosłem się dokładnie do takiej wypowiedzi:
Qbexus stwierdził, że podmienił ustawienia przestrzeni roboczej w photoshopie z sRGB na profil labu! Widzisz czego dotyczyły opisywane przeze mnie komunikaty?Zamieszczone przez QbexusA apropo profilu ja jak dostałem z laba icc to stwierdzili że nic nie mam konwertować tylko załadować go do ps-a zamiast sRGB i faktycznie działa.
A czemu to miałbym do monitora podpinać profil sRGB, a nie profil monitora?Zamieszczone przez DiodakZdjęcia bez profilu oraz z przypisanym profilem sRGB będą wyglądały tak samo (na monitorze z podpiętym profilem sRGB oczywście)
Tu się zgodzę, bo te programy wyświetlają „żywcem” dane RGB każdego piksela w zdjęciu nie zważając na osadzony profil.Zamieszczone przez DiodakZdjęcie w przestrzeni sRGB z przypisanym innym profilem np. Frontier'a będzie dalej wyglądać tak samo jak sRGB w programach bez zarządzania kolorem.
A po co wogóle takie zabiegi? Jak „odłączysz” profil, to musisz koniecznie powiedzieć komuś, że ma „podłączyć” (przypisać) z powrotem sRGB. Jak nie będzie wiedział i przypisze np. swoją przestrzeń roboczą, a ma np. AdobeRGB, to mu się znienacka nasycenie zwiększy.Zamieszczone przez DiodakTakie wyjscie jest o tyle dobre, że zawsze mozna ten profil odłączyć i nic się z naszym zdjęciem nie stanie.
Który model Frontiera obsługuje profile? Bo do tej pory zawsze trąbiono, że nie obsługuje ( miałem do czynienia z Frontierem 350 i rzeczywiście nie obsługiwał, standardowo zakładał, że ma źródło w sRGB).Zamieszczone przez DiodakTeraz wystarczy zapisać plik z przypiętym profilem, aby urządzenie drukujące wiedziało, że plik jest już po konwersji.
I na koniec taki tip. Frontier ma swój program do drukowania zdjęć a w nim dwie opcje. Pierwsza wczytuje informacje dołączone do pliku i zastosowuje je do zdjęcia przed wywołaniem (np. profil, ustawienia wyostrzania z EXIFa)
W przypadku Frontiera samo przypisanie profilu laba nic nie da, trzeba do tego profilu skonwertować zdjęcie – i poinformować obsługę, żeby nic nie ruszali, bo zdjęcie jest skonwertowane. Oni zobaczą ciut dzikie kolory na swoim monitorze, tak samo jak my w przeglądarce nie obsługującej profili, podobnie ma Noritsu.Zamieszczone przez DiodakNo i słusznie twierdzisz, bo przy więcej niż jednym urządzeniem drukującym, zmieniac co chwile ustawienia koloru w PS było by męczące. A tak wystarczy skonfigurować menu z Proof'ami i raptem 2 kliknięcia i widać jak wyjdzie wydruk.Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.Komentarz
-
A to pomyłkaZamieszczone przez DutyA czy przeczytałeś może, czego dotyczył mój pierwszy post?
Przecież odniosłem się dokładnie do takiej wypowiedzi:
Qbexus stwierdził, że podmienił ustawienia przestrzeni roboczej w photoshopie z sRGB na profil labu! Widzisz czego dotyczyły opisywane przeze mnie komunikaty?
. Jak odpisywałem na posta to było już późno... albo już wcześnie
.
Napisałem, że w "większości przypadków" może to być sRGB np. wtedy gdy nie mamy profilu monitora, lub nie mamy sprzętu profilującego.Zamieszczone przez DutyA czemu to miałbym do monitora podpinać profil sRGB, a nie profil monitora?
Defaultową przestrzenią kolorów dla RGB jest sRGB, lub Adobe RGB w poważniejszych zastosowaniach. Ja się nie zastanawiam jaki ma być profil dla zdjęć bez profilu, bo jeśli ktoś go nie dołączył to znaczy, że miał na myśli sRGB IECZamieszczone przez DutyA po co wogóle takie zabiegi? Jak „odłączysz” profil, to musisz koniecznie powiedzieć komuś, że ma „podłączyć” (przypisać) z powrotem sRGB. Jak nie będzie wiedział i przypisze np. swoją przestrzeń roboczą, a ma np. AdobeRGB, to mu się znienacka nasycenie zwiększy.
.
Jakiś rok temu wymienili u nas 350-tke dodajże na 370-tkę ale nie jestem pewnien (jutro sprawdzę).Zamieszczone przez DutyKtóry model Frontiera obsługuje profile? Bo do tej pory zawsze trąbiono, że nie obsługuje ( miałem do czynienia z Frontierem 350 i rzeczywiście nie obsługiwał, standardowo zakładał, że ma źródło w sRGB).
Być może było tak ze starym Frontierem, teraz ani nie musisz (jesli nie chcesz) podpinać profilu laba, ani konwertować do niego fotek. Jak pojawił się ten Frontier u nas to zrobiłem pare testów. Puściłem czystego TIFFa bez profilu i EXIFa, potem tą samą fotkę z podpiętym profilem labu i ostatnią fotkę z profilem skonwertowanym do profilu Frontiera. Wszystkie 3 fotki pusciłem obiema opcjami i wyszło, że najlepiej to przynieść BMPZamieszczone przez DutyW przypadku Frontiera samo przypisanie profilu laba nic nie da, trzeba do tego profilu skonwertować zdjęcie – i poinformować obsługę, żeby nic nie ruszali, bo zdjęcie jest skonwertowane. Oni zobaczą ciut dzikie kolory na swoim monitorze, tak samo jak my w przeglądarce nie obsługującej profili, podobnie ma Noritsu.
i wychodzi tak jak na monitorze w PS w przestrzeni sRGB IEC + FF Frontier Print Proof.
Jak ktoś jest ciekawy jak Frontier drukuje kolory z przestrzeni sRGB to może zobaczyć takie małe porównanie tutaj: http://diodak.wha.la/foto/profilowanie/Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
Dziwne rzeczy, w końcu powinni to zrobić już dawno, ale wtedy problemy z obsługą (nie piję do Ciebie!Zamieszczone przez DiodakByć może było tak ze starym Frontierem, teraz ani nie musisz (jesli nie chcesz) podpinać profilu laba, ani konwertować do niego fotek.
) by wzrosły.
Najprościej będzie, jak pobierzesz testy z Fotosite:
(na samym dole) Puść je przez laba i opisz, jak wyszło.
Sam zamierzam przygotować sobie takie testy na targi i pokatować FUJI, Noritsu, Dursta i co tam jeszcze znajdę. Oprócz tego popytam techników o to, jak maszyny mają rozwiązaną obsługę profili (będę mógł chociaż zweryfikować, czy bajek nie plotą)
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.Komentarz
-
Z tego co mi znajomy laboludek mówił, to "normalnie" wszystkim puszczają opcją 2 czyli tak jak wcześniejszy Frontier działał. Fotki są cieplejsze (dodany żółty), mają większy kontrast i czarny jest bardziej czarny niż w pliku. Troche to nie jest fajne, bo jak mam ładnie histogram dociągnięty i słabowidoczne cienie to mi jechali w całkiem czarny i nic nie było widaćZamieszczone przez DutyDziwne rzeczy, w końcu powinni to zrobić już dawno, ale wtedy problemy z obsługą (nie piję do Ciebie!
) by wzrosły.
Najprościej będzie, jak pobierzesz testy z Fotosite:
(na samym dole) Puść je przez laba i opisz, jak wyszło.
. Teraz przynosze czyste TIFFy i mówię, że puszczamy opcją pierwszą... i wychodzą takie jak chce
.
Pliczki testowe sciągnąłem, wywołam przy najbliższej okazji.
Nie miałem do czynienia z Noritsu więc nie wiem, jak znajdę profil w necie, to chociaż "teoretycznie" sobie zerknę na proof'a w PSZamieszczone przez DutySam zamierzam przygotować sobie takie testy na targi i pokatować FUJI, Noritsu, Dursta i co tam jeszcze znajdę. Oprócz tego popytam techników o to, jak maszyny mają rozwiązaną obsługę profili (będę mógł chociaż zweryfikować, czy bajek nie plotą)
.
Edit: Sciągnąłem profile Noritsu dla kilku różnych papierów i mają gamut podobny do Frontiera.Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
frontier ani żadna inna maszyn nie robi czegoś sama , jak ktoś (laboludek) nie myśli albo mu się nie chce to robi na standardowych ustawieniach ( autokorekcja ) wtedy maszyna owszem "dociąga" wydruki do profilu ustawionego w maszynie ( kontrast , rozjaśnienie cieni , wyostrzanie .. ) ale wystarczy dać tą opcje na OFF i już wydruki są dokładnie takie jak w pliku . Co innego jak Laboludek wkłada własną inwencje i koryguje pliki mu dostraczane ( kolor , gęstość , kontrast , rozjaśnianie cieni ... )
Reasumując :
Wystarczy powiedzieć żeby nie ingerowali w plik i wyłączyli opcję autokorekcji i będzie wszystko tak jak w pliku
A co do Domu Turysty :
Naprawde zależy na kogo się trafi (laboludka ) w moim odczuciu najlepiej tam wykonuje wydruki ten cxłowiek z bródką , ( z tego co wiem to on zajmuje się obsługą przez NET ) . Jak oddje mu prace zawsze mam tak jaj chciałem
20D , latarka i jakieś szkłoKomentarz
-
Laboludek przychodząc do pracy po uruchomieniu frontiery robi test.Wypuszcza kartkę z odcieniami szarości/ kolorów.Ten test wkłada do densytometra i jeżeli wyjdzie ok to można robić zdjęcia .Maszyna ma ustawione w opcjach autokorekcje/ które ustawia się raz na pare lat.W dodatkowych ustawieniach oczywiście można dokontrastować zdjęcie,rozjaśnić elementy niedoświetlone itp.Jeżeli wywołasz zdjęcie w labie i zrobisz odbitke gdzieś na identycznej maszynie to na 90% te zdjęcia będą się różniły.Każda maszyna przed pierwszym uruchomieniem jest ustawiana indywidualnie przez technika, w moim przypadku firmy Fuji.Z mojego doświadczenia wiem, iż po puszczeniu zdjęcia z innego komputera niż tego przy maszynie, zdjęcie będzie się różnic kolorystycznie, gęstościowo.Wszystko zależy od laboludka i kalibracji monitora z maszyną.Komentarz
-
Właśnie chodzi o to, czy najnowsze Frontiery obsługują już znakowane pliki (z osadzonym profilem)? Bo jeżeli dalej nie odróżniają AdobRGB od sRGB (a tak wg mnie jest) - to potrzebna jest konwersja do profilu labu. Wtedy operator zobaczy zmienione kolory na monitorze - inne niż my sobie założylismy przygotowując plik. Wtedy trzeba go uprzedzic, że zdjęcie jest już skonwertowane do profilu i zeby nie ruszał.Zamieszczone przez PALOMBOReasumując :
Wystarczy powiedzieć żeby nie ingerowali w plik i wyłączyli opcję autokorekcji i będzie wszystko tak jak w pliku
Żeby zobaczyć różnicę, o jaką mi chodzi, polecam skonwertować w Photoshopie zdjęcie do profilu labu, a potem obejrzeć je i w Photoshopie i w jakiejś przeglądarce, nie obsługującej profili (wyjdzie to jak na monitorze minilabu) - najlepiej na zmniejszonych oknach obok siebie.
Zależnie od motywu różnice mogą być nawet kolosalne.Ostatnio edytowany przez Duty; 1854.Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.Komentarz
-
Zamieszczone przez DutyWłaśnie chodzi o to, czy najnowsze Frontiery obsługują już znakowane pliki (z osadzonym profilem)? Bo jeżeli dalej nie odróżniają AdobRGB od sRGB (a tak wg mnie jest) - to potrzebna jest konwersja do profilu labu. Wtedy operator zobaczy zmienione kolory na monitorze - inne niż my sobie założylismy przygotowując plik. Wtedy trzeba go uprzedzic, że zdjęcie jest już skonwertowane do profilu i zeby nie ruszał.
Żeby zobaczyć różnicę, o jaką mi chodzi, polecam skonwertować w Photoshopie zdjęcie do profilu labu, a potem obejrzeć je i w Photoshopie i w jakiejś przeglądarce, nie obsługującej profili (wyjdzie to jak na monitorze minilabu) - najlepiej na zmniejszonych oknach obok siebie.
Zależnie od motywu różnice mogą być nawet kolosalne.
mam do czynienia z 370 , sprawdze ( bo do tej pory nie miałem powodu tego robić ) wydrukuje 2 zdjęcia i dam znać co i jak wyszło .20D , latarka i jakieś szkłoKomentarz
-
Z tym AdobeRGB to trochę za daleko przynajmniej w przypadku FujiZamieszczone przez DutyWłaśnie chodzi o to, czy najnowsze Frontiery obsługują już znakowane pliki (z osadzonym profilem)? Bo jeżeli dalej nie odróżniają AdobRGB od sRGB (a tak wg mnie jest) - to potrzebna jest konwersja do profilu labu.
. U nas teraz po zmianach jest Frontier 355, ale z nowym oprogramowaniem F 350 też powienien mieć obie opcje sRGB Fuji i PD Fuji.
Puszczając przez sRGB Fuji mam dokładnie to co na monitorze pracującym w sRGB bez żadnego profilowania i konwertowania. Chociaż w zasadzie opcja PD Fuji jest trybem "bez konwersji", ale widocznie o co innego tu chodzi
. Fotki w trybie sRGB Fuji mają mniejszy gamut niż typowego sRGB ale to sobie mozna sprawdzić używając profilu Frontiera jako Soft Proof'u w Photoshopie.
Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
Więc jak? Zdjęcie w Adobe RGB wyszło mniej nasycone?Zamieszczone przez DiodakZ tym AdobeRGB to trochę za daleko przynajmniej w przypadku Fuji
To znaczy, że Frontier dalej nie obsługuje osadzonych profili - zakłada, podobnie jak Internet Explorer, że wszystko jest w SRGB.
Czyli oddając do labu który udostępnia profil należy najpierw do tego profilu skonwertować (najlepiej kopie naszych fotek można wsadowo) i poprosić obsługę, żeby puściła to bez ingerencji tak, jak wcześniej test do tworzenia profilu.
PS. A gdzie o 3:46 zdobyłeś okno z Frontiera?
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.Komentarz
-
Sprawdziłem kilkanaście profili z róznych labów udostepniajacych swoje profile. WSZYSTKIE mają gamuty dużo mniejsze od sRGB - to taka technologia i nic lepszego wyciągnąc z tego się nie da. Powiedziałbym, że gamut mojego notebooka i gamut labu są "nadzwyczaj podobne".Zamieszczone przez Diodak.... Fotki w trybie sRGB Fuji mają mniejszy gamut niż typowego sRGB ale to sobie mozna sprawdzić używając profilu Frontiera jako Soft Proof'u w Photoshopie.
Nie tylko Fuji. Kodak, też tak ma, znikająca AGFA tyż. Ale "da liegt der hund begraben". Zdjęcie z 350D ma gamut większy od AdobeRGB. Powinno się je obrabiać w PS w przestrzeni większej niż źródło czyli conajmniej BetaRGB. i przed oddaniem do labu konwertować w PS bo wówczas konwersja jest wykonywana w sensowny sposób (perceptual albo relative colorimetric). Inaczej lab "obcina" kolory i efekty moga byc tragiczne. Najprostszy przykład - zdjęcie z 350D czy 20D (RAW wywołany do TIFF 16 bit ProPhoto) po wyświetleniu w IE wygląda jak wyprane 10 krotnie w Vanishu z wybielaczem. Każdy może sobie taki eksperyment przeprowadzic na własnym monitorze. Kolorowe zdjęcia zamieniaja sie w blado-bure.Zamieszczone przez DiodakZ tym AdobeRGB to trochę za daleko przynajmniej w przypadku Fuji...
Najlepiej konwertowac do profilu labu bo po konwersji jescze mogę je sobie trochę poprawić wg gustu
No i jeśli labmaszyna nie obsługuje plików z osadzonym profilem to...
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Jeśli o taką obsługę profili Ci chodzi, to nie obsługuje :P. Trochę się spieszyłem dlatego puszczałem fotki tylko opcją sRGB Fuji. Jak będę miał chwilkę czasu to wybadam sprawę z tym AdobeRGB bo powinien sobie konwersję samemu zrobić, tak jak robi ze zwykłego sRGB IEC do sRGB Frontier, ale czy obsłuży inną przestrzeń kolorów to już muszę sprawdzić. Chociaż wydaje mi się, że wszystkie te działania są mało sensowne (nawet jakby oddać fotki w AdobeRGB), bo i tak na papierze będą kolory z przestrzeni sRGB i to tej okrojonej przez FrontieraZamieszczone przez DutyWięc jak? Zdjęcie w Adobe RGB wyszło mniej nasycone?
To znaczy, że Frontier dalej nie obsługuje osadzonych profili - zakłada, podobnie jak Internet Explorer, że wszystko jest w SRGB.
.
No właśnie pisałem, że nie koniecznie jeśli masz fotki w sRGB. Wtedy puszczając je jako sRGB Fuji dostaniesz dokładnie to co w pliku. Możesz co prawda zrobić konwersję za pomocą profilu labu, ale to trochę dłuższa droga i jeszcze trzeba puszczać potem przez PD Fuji, żeby Frontier wiedział, że "tych fotek nie ruszam". Pierwsza opcja jest o tyle dobra, że tą konwersję do swojego profilu lab robi w locie po zaimportowaniu fotekZamieszczone przez DutyCzyli oddając do labu który udostępnia profil należy najpierw do tego profilu skonwertować (najlepiej kopie naszych fotek można wsadowo) i poprosić obsługę, żeby puściła to bez ingerencji tak, jak wcześniej test do tworzenia profilu.
.
Jak to gdzieZamieszczone przez DutyPS. A gdzie o 3:46 zdobyłeś okno z Frontiera?
... stoi w kącie przecież, to sobie włączyłem
.
Ostatnio edytowany przez Diodak; 2436.EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mmKomentarz
-
Lab Fuji Frontier i dołączanie profilu ICC
Mam pytanie do forumowiczów którzy bawią sie w kalibrację monitora i konwersję plików za pomocą profilu ICC labu. Czy niezbędne jest zapisywanie końcowe pliku po konwersji wraz z profilem ICC czy też wystarczy zapisać sam skonwertowany plik bez załączania profilu. Podobno w przypadku dlabu akfy wystarczy sama konwersja bez załaczania profilu-cytuję ze strony:
"d-Lab2 Agfy podpowiada, iż w przypadku tego labu bez znaczenia jest czy profil w pliku zaszyjemy, czy nie, ważne, aby wcześniej nastąpiła konwersja.
Jak to wygląda dajmy na to w Fuji Frontier? Nie mam pojecia. Być może inne laby odczytują zaszyty profil, więc dla pewności odhaczajmy opcję zaszycia profilu podczas zapisu pliku. "
Czy ktoś wie jak to wygląda na maszynach Frontier?
Mam do wysłania ponad setkę plików i dołączanie do każdego JPEga dodatkowego 1MB niekoniecznie mi się uśmiecha jeżeli nie jest niezbędne.Komentarz

Komentarz