85 f1.2 L canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Amber
    Bywalec
    • 2004
    • 133

Czuje sie wywołany do odpowiedzi
    Jestem portrecistą (troche rysuje i maluję) i od początku zabawy z fotografią wiedziałęm zę muszę mieć to szkło tak szybko jak sie da
    Obecnie mam 85/1.2 (od dwóch miesięcy) Wczesniej przez półtorej roku miałem 85/1.8 (ostatnio sprzedałem). Przez kilka tygodni oba jednoczesnie.

85/1.2 i 85/1.8 to PRZEPASC. Szkła do zupełnie innych celow. Każde z nich ma swoje zalety

85/1.8 jest malym obiektywem o szybkim AF. Bardzo wszechstronnym. Idealnym do fotografowania akcji, tam gdzie jest niski poziom swiatla zastanego. Ostry juz przy 1.8, ostrosc stopniowo sie zwieksza po przymknieciu, choc nie tak gwałtownie np. jak w 50/1.4. Bardzo atrakcyjna relacja ceny do szybkości i jakości optycznej. Ma niezły bokeh, przez ponad rok byl moim podstawowm szklem portretowym obok 70-200 IS.

85/1.2 jest wolnym, ciezkim kawalkiem szkla w metalowej obudowie. Znacznie wolniejszy AF (co jest odczuwalne przy ostrzeniu z nieskonczonosci na bliski obiekt, zwlaszcza przy 20D czy 350D, ALE JUZ ZNACZNIE MNIEJ ODCZUWALNE GDY przeostrzamy na obiekt w zblizonej plaszczyznie, np. przy sledzeniu AI Servo, albo gdy jest na puszce 1D/1Ds - pozdrowienia dla Arkana).
    W tym szkle Canon nieco poprawił szybkość AF na wiosnę 2005. Ale nadal jest to dość wolny obiektyw, choc zależy to od roznych czynnikow, o czym pisalem wyżej.

Jest to drogie szkło dla tych którzy wiedzą po co je kupują. Dla wielu jest zupełnie zbędne.

Optycznie ten obiektyw przy 1.2 jest ostrzejszy niz 85/1.8 przy 1.8, choc niektorzy myla obszar poza cieniutką DOF jaka daje to szklo z nieostroscia. A przeciez 85/1.8 jest całkiem ostry od pełnej dziury (choć to być moze taki mi się egzemplarz trafił).

Rozmycie tła - jest porownywalne, gdy oba sa przymkniete do takich samych wartosci Av.
    Ale bokeh 85 przy f1.2 czy 1.4 jest nieporownywalny z czymkolwiek co daje 85/1.8. Wszelkie testy na pudełkach, figurkach itp nie mają sensu. Zachęcam do porównania tych obiektywów w warunkac roboczych, wyjścia na powietrze i zrobienia kilku portretow. Rowniez tych z dalszej odleglosci, gdzie obiekt jest oddalony o 5-10 metrow a za nim blisko jest tlo, od ktorego chcecie go odizolować.
    Zachęcam do zobaczenia jakie mozliwości izolacji, rozmycia tla maja oba obiektywy. I jakie są róznice.

Plastyka zdjęc z tego szkła jest jedyna w swoim rodzaju. Nie da się tego porównac ani z bokehem 200/2.8 ani 135L (bliżej do tego ostatniego). I nie chodzi tutaj o wyliczenia na kalkulatorze jak wąska jest GO, a raczej o specyfikę przejscia z ostrości w OOF i pokazywanie tego ostatniego.

Inna sprawa że 85/1.2 to BARDZO TRUDNE szkło wymagające braku ff/bf w kombinacji z puszką, pewnej reki i precyzyjnego ostrzenia.
    Bez porównania trudniejsze niz 50/1.4, 85/1.8 czy 70-200.
    Jesli ktoś ma problem ze złapaniem ostrości przy tych szkłach, powinien trzy razy sie zastanowić przed zakupem 85L.
    Tym obiektywem trzeba po prostu nauczyc sie robic zdjęcia. Bardzo latwo pomylic obszar OOF z nieostroscia. Na cropie 1.6 jest dosc waskie, idealne natomiast przy FF. I wymusza sprawne posługiwanie się przełączaniem punktow AF. Bo o przekadrowaniu mozna zapomniec przy f1.2 - ta GO zazwyczaj jest zbyt wąska by po przekadrowaniu (i przejsciu w inną płaszczyznę) ostrość nadal była tam gdzie fotografujący zakłada.

Co do jakosci optycznej - w pelni adekwatny jest rating na www.photodo.com. Nie sa to testy zyczeniowe uzytkownikow preferujacych jakis system czy jakas wersje szkla.

I jeszcze kilka przykładowych zdjęc z reportażu ślubnego wykonanych egzemplarzem jaki posiadam.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
    Ostatnio edytowany przez Amber; 339.
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Komentarz

• Hoody
      Zablokowany
      • 2005
      • 205

Dzięki Amber za wyjaśnienia od strony użytkowej, fotki klasa....
      , ale czy posiadasz podobne fotki może jakieś z Twoich testów z 85 1.8 ? żebym zobaczył różnice tych 5000 zł ? :-)

Komentarz

• Amber
        Bywalec
        • 2004
        • 133

Nie robiłem testów back-to-back tymi oboma szkłami. Po prostu albo mnie cos zachwyci albo nie widze różnicy. Tutaj, mimo bardzo dobrej jakości 85/1.8, nie miałem wątpliwości które szkło zostawię. I dla mnie te jak piszesz 5000 pln róznicy jest tego warte. Ponieważ plastyka zdjęcia i jego 3D-look jest dla mnie najważniejsze.

85/1.8 wychodzą niezle portreciki - np:

ale to z bliska.

Gdy obiekt jest oddalony, efekt izolacji nie do konca mi odpowiadal:

I wlasnie w takich sytuacjach 85L pokazuje swoją niesamowita plastykę:

Tutaj piesek i modelka były oddalone znacznie bardziej niż na drugim zdjęciu 85/1.8.

Pozdrawiam
        Wind i ...ciągłe wydatki...

Komentarz

• Hoody
          Zablokowany
          • 2005
          • 205

Dzięki Amber za rozwianie wątpliowści i tu i w moim wątku równoległym.
          Kupię 85 1.8f a potem jak by co komuś wcisnę go :-) to ostanie szkło i skupię sie na 5D bo gwiazdka niedługo a to zawsze fajny prezent bym sobie zrobił.
          :-)

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Zamieszczone przez Amber
            I wlasnie w takich sytuacjach 85L pokazuje swoją niesamowita plastykę:

Tutaj piesek i modelka były oddalone znacznie bardziej niż na drugim zdjęciu 85/1.8.

Pozdrawiam
            No tak.. Mysłałem, że znam troje użytkowników tego szkła.. Aż w końcu na zdjęciu zobaczyłem Beatę..
            Czyli na wiosnę to ja będę ten trzeci (oby )
            Mam cichą nadzieję na pożyczenie tego szkła na kilka testów. Boję się tylko, że gdy Arek będzie tak miły i da mi to przestrzelić, to ciężko mi będzie się opamiętać i nie robić głupot.. .
            Jak mi dał potrzymać swoje 5d, to wytrzymałem tylko dwa tygodnie..
            Jarek

Komentarz

• Auwo
              Uzależniony
              • 2004
              • 928

Wrr... nie róbcie mi już krzywdy tymi sampelkami
              Już włączyłem wyszukiwanie egzemplarza w dobrej cenie

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

no nie ma duzo sampli ale te co sa wystarcza... http://www.pbase.com/cameras/canon/ef_85_12u... nasczescie jet poz moim zakresem zainteresowan ;-).... finansowych :-)
                Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
                Instagram

Komentarz

• oszołom
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 301

Ta butelczyna warta jest naprawdę zainteresowania. Ale ja narazie potrzebuję jakiegoś ekstra tele.
                  Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez oskarkowy
                    Jak mi dał potrzymać swoje 5d, to wytrzymałem tylko dwa tygodnie..
                    A 70-200 2.8 IS L juz trzymales czy chcesz sie spotkac niedlugo w ZOO?

Komentarz

• oskarkowy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2513

Zamieszczone przez Vitez
                      A 70-200 2.8 IS L juz trzymales czy chcesz sie spotkac niedlugo w ZOO?
                      Już trzymałem. Twoje zresztą. W ZOO zresztą
                      Ale nie można mieć wszystkiego, żona nie chce oddać nerki :grin:
                      Jarek

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Już trzymałem. Twoje zresztą. W ZOO zresztą
                        Ale nie robiles nim zdjec

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

Zamieszczone przez Vitez
                          Ale nie robiles nim zdjec
                          Kusiciel, siła nieczysta...
                          Poczekaj, jak się kiedyś spotkam z Twoją narzeczoną, to jej powiem ile wydajesz na te swoje zabawki :-P
                          Jarek

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Poczekaj, jak się kiedyś spotkam z Twoją narzeczoną, to jej powiem ile wydajesz na te swoje zabawki :-P
                            Smialo... ona doskonale zna ceny kazdego mojego szkla jak i poziom mojego zadluzenia. I nie zaglada mi do portfela bo to moje pieniadze nie jej .
                            Dlatego kupuję co sie da dopoki to sa tylko moje a nie rodzinne pieniadze 8)

EOOT ?

Komentarz

• ChrisB
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 48

Chyba epidemia zatacza coraz większe kręgi -/ nie róbcie więcej krzywdy mojemu portfelowi/ - szukam dobrej ceny. Może ktoś wie gdzie najtaniej?

Komentarz

• oskarkowy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2513

Zamieszczone przez ChrisB
                                Chyba epidemia zatacza coraz większe kręgi -/ nie róbcie więcej krzywdy mojemu portfelowi/ - szukam dobrej ceny. Może ktoś wie gdzie najtaniej?
                                Pamiętam, że w fotoit była przyzwoita cena. Tylko jak już będziesz kupował, to nie wychodź bez faktury, i podbitej gwarancji. Panowie proponują przyjście po fakturkę za tydzień a w międzyczasie potrafią szybko "zapomnieć" kupującego.
                                Jarek

Komentarz

Pracuję...