Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek3282
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 36

No to naprawdę bardzo ciekawa informacja. Zastanawiałem się nad zakupem starego tamrona ale teraz to na pewno poczekam na opinie o nowym. Dodam, że ciekawie też może się zapowiadać nowy Canon 15-85 f/3.5-5.6 IS USM.
    Jak myślicie co będzie godniejsze uwagi? Tamron dużo jaśniejszy no i pewnie sporo tańszy będzie...
    450D + 10-22 + 50/1.8 + 70-200/4

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Patryk_mirek
      qfa, żeby jeszcze tylko ten nowy 17-50 nie winietował na FF czy analogu tak jak jego poprzednik to sprzedam z zyskiem swojego 28-75 i biorę tego...
      Ten 17-50 to 'Di II' czyli obiektyw przeznaczony tylko do dSLR z matrycą APS (cropem). Nie myl go z Tamronem 17-35 2.8-4 , bo na pełnej klatce będzie na pewno cholernie winietował.

Komentarz

• ukasz
        Uzależniony
        • 2004
        • 595

Zamieszczone przez jacek3282
        (...) Dodam, że ciekawie też może się zapowiadać nowy Canon 15-85 f/3.5-5.6 IS USM.
        Jak myślicie co będzie godniejsze uwagi? Tamron dużo jaśniejszy no i pewnie sporo tańszy będzie...

Jeden i drugi będą godne uwagi bo nie są konkurencją dla siebie. Jeśli ktoś potrzebuje jasnego standardowego zooma to bez dwóch zdań Tamron. Jak ktoś potrzebuje uniewersalnego zooma to bez dwóch zdań Canon.

A poza tym póki co dyskusja o tych szkłach to i tak wróżenie z fusów.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Zamieszczone przez Loome
          no to pytanie do Cichego - kiedy ?
          Połowa września Nikon, w październiku Canon.

Cena ustalona: 2190 zł brutto

Test niebawem
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• milinet
            Bywalec
            • 2006
            • 215

Kurde, nie wytrzymam do października, znowu ten nikon wrrrr
            2200 trochę dużo, chyba lepiej pogodzić się ze zmiennym światłem sigmy 17-50 2,8-4 OS HSM i 800zł zaoszczędzić

Komentarz

• kinimodgdynia
              Bywalec
              • 2008
              • 106

moim zdaniem stabilizacja przy ogniskowych 17-50 to gadżet i dużo chętniej widziałbym, żeby wymienili w nim silnik AF na coś mniej.. donośnego
              blog

Komentarz

• fotomih
                Bywalec
                • 2009
                • 167

Zamieszczone przez milinet
                2200 trochę dużo, chyba lepiej pogodzić się ze zmiennym światłem sigmy 17-50 2,8-4 OS HSM i 800zł zaoszczędzić
                A czy wiadomo już coś o tej sigmie? Jak się spisuje pod światło? Jak z rozdzielczością? Ponad 2k to już blisko 17-40L...
                Moja galeria CB

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zamieszczone przez kinimodgdynia
                  moim zdaniem stabilizacja przy ogniskowych 17-50 to gadżet i dużo chętniej widziałbym, żeby wymienili w nim silnik AF na coś mniej.. donośnego
                  Słusznie. Najpierw powinni zmienić silnik, bo te co mają to jakiś koszmarny relikt przeszłości. Stabilizacja to gadżet, za który będzie trzeba dopłacić 5 stów

Zamieszczone przez fotomih
                  A czy wiadomo już coś o tej sigmie?
                  To nie ten temat.

Komentarz

• konradl
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 980

Cichy-a o czyms nowym pod FF nie slychac, bo ostatnio tylko crop na topie u tamrona.

Komentarz

• Merauder
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1092

Zamieszczone przez milinet
                      Czy ja wiem czy to duzo? Jesli jakosc nie spadnie, a IS bedzie na dobrym poziomie to dalej mamy szklo w okolicach polowy ceny orginalu. Po za tym to cena startowa.

Ja cicho licze na to, ze wlasciwosci optyczne tez pojda do gory.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez kinimodgdynia
                      Co do satbilizacji w duzej mierze, ale nie do konca sie zgadzam. Jednak co do AFa to juz i owszem. Po za halasem dodalbym prosbe o lepsza prace w mniej kontrastowych/ciemnych kadrach.
                      Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254. Powód: Automerged Doublepost
                      7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• siudym
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2249

Fajnie, juz kiedys sie zastanawialem kiedy wyjdzie wersja z VC
                        Swietne szklo + IS i mamy naprawde genialny zestaw.
                        Moze w koncu wyjdzie T70-200 2.8 VC

Komentarz

• arturo321

Witam wszystkich. A to ci klops.Już miałem lada dzień uskutecznić zakup tego tamaronika a przez przypadek trafiłem na wieści o nowszej serji. Poczekam te pare dni aż wszystkie informacje ulegną weryfikacji i wtedy zobaczymy. A może da rade kupić wczesniej. W USA już można znalazłem cene 640 dol. Ale to w stanach a jak w Polsce.......

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

I już mamy teścik na forum Zapraszam.

Komentarz

• dariuszman86
                              • 2009
                              • 6

Na dpreview pojawił się link do przykładowych fotek z tego Tamrona na D300. Z Exifa nie wynika jednoznacznie, że to VC więc to może być jakaś ściema (chociaż np. moja sigma w exifie to po prostu 70-300).

Link w japańskim
                              Ostatnio edytowany przez dariuszman86; 27917. Powód: addendum
                              Canon 500D Gripped + Tamron 17-50 2.8 VC + Sigma 70-300 + Sunpak pz42x + Velbon Sherpa + wiele marzeń o lepszych szkłach... W planach: S10-20

Komentarz

• zamiatin
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 53

http://www.euro.com.pl/obiektywy2/ta...if-canon.bhtml

ja się pospieszyłem kilka dni a miałbym z VC - kupiłem wersję bez VC ale nie narzekam pięknie foci :P
                                może ktoś znajdzie taniej :P pozdrawiam
                                ...Always Look on the Bright Side of Life[40D + T17-50 2.8F]...and nothing else matters

Komentarz

Pracuję...