Czy ktoś wie jak uzyskać taki efekt...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sempoo
    Początki nałogu
    • 2007
    • 273

Moim zdaniem należy podbić ekspozycję w edytorze RAW o +1EV a potem przepalić solidnie czernie. Jest nawet taki preset w Lightroom.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• sluzalekmichal
      Bywalec
      • 2008
      • 115

Czy koledze kristiang chodzi o coś podobnego?

Komentarz

• Ergo5218
        Coś już napisał
        • 2008
        • 65

Taki efekt uzyskasz też stosując najpierw mieszanie kanałów - monochromatycznie, a później dokładając mapę gradientu i bawiąc się suwakiem.
        7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
        Moje fotki www.gasin.pl

Komentarz

• Sławek
          Uzależniony
          • 2008
          • 968

Zamieszczone przez Ergo5218
          Taki efekt uzyskasz też stosując najpierw mieszanie kanałów - monochromatycznie, a później dokładając mapę gradientu i bawiąc się suwakiem.
          Chyba odwrotnie. Najpierw mapę gradientu a później mieszanie kanałów. Kolejność ma znaczenie !
          www.fotokrajs.pl

Komentarz

• kristiang
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 32

dokładnie chodzi mi o taki efekt, możesz napisać jak to uzyskałeś bo nie mogę sobie poradzić z tym
            POZDRAWIAM

Zamieszczone przez sluzalekmichal
            Czy koledze kristiang chodzi o coś podobnego?

Komentarz

• kristiang
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 32

udało mi się uzyskać jedynie taki efekt z wielkimi trudnościami, do pierwszego zdjęcia użyłem Dynamic-Photo HDR a druga fota to regulacja jasności i kontrastu

1

2

Komentarz

• sluzalekmichal
                Bywalec
                • 2008
                • 115

Zamieszczone przez kristiang
                dokładnie chodzi mi o taki efekt, możesz napisać jak to uzyskałeś bo nie mogę sobie poradzić z tym
                POZDRAWIAM
                Zdjęcie zrobione Canonem 40D, obiektyw - 50 1.4 - 2.0f
                Zaczynamy od tego, że mamy dość fajne źródło światła - słońce przed chłopcem.
                Wywołujemy RAW:
                1.Balans Bieli: Temp: 6000, Tint: 0
                2.Expozycja: -0,55, recovery: 10, Fill light: 20, Blacks:13, Brightness: 50, Contrast: 25
                3.Tone curve: Highlights: -23, Lights: 5, Darks: -92, Shadows: -91
                4.HSL/Grayscale: Reds: 9, Oranges: 11 . Zaznaczamy: convert to grayscale.
                PS:
                1.Tworzymy przez kopiowanie 3 warstwy: Multiply, Soft light, Screen.
                2. Tworzymy maski dla wszystkich trzech warstw - następnie maskę Multiply wypełniamy kolorem czarnym - Edit/Fill/Black.
                3. Ustawiamy krycie: Soft light - 45%, Screen - 17%
                4. Na czarnej masce warstwy : Multiply malujemy białym pędzlem z kryciem około 20% - śnieg wokół chłopca - aby wydobyć szczegóły w światłach, tło za chłopcem - aby przyciemnić krzew i dom za chłopcem.
                5. Spłaszczamy obrazek.
                6.Image/Adjustments/Shadow-Highlight i bez rozwijania zaawansowanego menu ustawiamy: Shadow: 15%, Highlights: 0%
                7. Wyostrzamy

Wyostrzanie x4

1. USM: Amount - 200, Radius - 0,3pix, Threshold: 0 , opcja mieszania warstwy: Normal
                2. Akcja a la Janusz Body zmieniona - USM: Amount - 200, Radius - 0,4pix, Threshold: 0 , opcja mieszania warstwy: Luminosity
                3. Smart Sharpen - Amount - 100, Radius - 1pix, Remove: Gaussian Blur ; Shadow: Fade amount: 100, Tonal width: 100, Radius - 1pix ; Highlight: Fade amount: 0, Tonal width: 1, Radius - 2pix
                4. Jak już wykadrujesz zdjęcie do rozmiaru dla fotolabu : USM: Amount - 150 do 350 ( bardzo rzadko do 500), Radius - 0,5pix (w 95% przypadków nie zmieniam, czasem przy większych nieostrościach ustawiam 0,6pix), Threshold: 3 (w 95% przypadków nie zmieniam) , opcja mieszania warstwy: Normal. Tak więc po ustawieniu Radius: 0,5 i Threshold: 3 ustawiasz sobie zazwyczaj tylko Amount. To oczywiście duże uproszczenie, ale jak załapiesz to już jakoś pójdzie. Pamiętaj do fotolabu lekko przeostrzasz.

Akcje wyostrzania Janusza Body znajdziesz na tym forum.

i gotowe... tak na szybko.

Pamiętaj, że wywołanie RAW, mieszanie warst, ich maskowanie to indywidualna sprawa dla każdego zdjęcia. Czasem trzeba coś przyciemnić, coś rozjaśnić - tak ogólnie mówiąc. Czasem trzeba zduplikować daną warstwę dwukrotnie, aby uzyskać odpowiedni efekt np: Multiply x2.

Pozdrawiam
                M>S>

Komentarz

• Ergo5218
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 65

moim sposobem można coś takiego zrobić, jeśli o to chodziło.
                  Moje fotki www.gasin.pl

Komentarz

• wojkij
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1915

niezły przepał, chyba jednak nie o to
                    www.kwapisz.org

Komentarz

• Ergo5218
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 65

W temacie estetyki się nie wypowiadałem :-D
                      Moje fotki www.gasin.pl

Komentarz

• sluzalekmichal
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 115

Zamieszczone przez wojkij
                        niezły przepał, chyba jednak nie o to
                        Fakt, zabrakło maskowana. Nie można pewnych opcji narzucać całemu obrazowi. Pewne korekty należy wykonać lokalnie.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Sorry - maskowania
                        Ostatnio edytowany przez sluzalekmichal; 15014. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...