40D i pomiar światła

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
    Coś już napisał
    • 2007
    • 78

Zamieszczone przez piszczal
    ustaw sobie na taką okoliczność w programowalnych programach np C1
    Av z otworem przesłony jaka używaż do krajobrazu dajmy na to 8 i ISO powiedzmy 100
    EV +2 ważne!
    pomiar punktowy

W takich przypadkach spotem mierzysz w niebo zapamiętujesz ekspozycję * i przekadrowujesz.
    Uzyskujesz wtedy przesunięcie świateł do VII strefy (istotnych świateł) a reszta powinna ci się w dole zmieścić.

oczywiście analogicznie możesz zaprogramować C2 na -2EV i mierzyć w istotnym cieniu z przesunięciem do III strefy, ale matryca bardziej reaguje jak slajd więc lepiej mierzyć na światła
    z szara połówka , tez tak wyjdzie?

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

Zamieszczone przez www
      z szara połówka , tez tak wyjdzie?
      szara polowka 03, 06, 09 czy 1.2 ;-) ?? bo to jednak robi duza roznice :wink:

np. 03 obniza swiatlo o 1 przyslone, 06 o dwie itd. wiec sobie policz jaka musi byc korekta..

Komentarz

• werek
        Początki nałogu
        • 2007
        • 404

Zamieszczone przez Kubak82
        np. 03 obniza swiatlo o 1 przyslone, 06 o dwie itd. wiec sobie policz jaka musi byc korekta..
        w sumie nie musi, wystarczy ze zacznie mierzyc z polowkami. swiatlomierz nadal bedzie dzialal jak wczesniej, filtr szary nie przeszkada swiatlomierzowi, zmienia tylko parametry ekspozycji.
        Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

Coś już napisał
          • 2007
          • 78

mam nakręcana połówke Hoya gradual , czyli jak mierzyc w takim wypadku

Komentarz

• kisman
            Bywalec
            • 2006
            • 167

Jeden z najlepszych tematów tutaj na forum , patent ze spoot'em jest genialny
            fotograf nowy sącz

Komentarz

• Max_im
              Uzależniony
              • 2006
              • 668

witam
              znalazłem w sieci trochę artykułów na ten temat

autor M.Madej

1. 2.
              mam nadzieje że komuś się przyda
              ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

Coś już napisał
                • 2007
                • 78

Zamieszczone przez piszczal
                ustaw sobie na taką okoliczność w programowalnych programach np C1
                Av z otworem przesłony jaka używaż do krajobrazu dajmy na to 8 i ISO powiedzmy 100
                EV +2 ważne!
                pomiar punktowy

W takich przypadkach spotem mierzysz w niebo zapamiętujesz ekspozycję * i przekadrowujesz.
                Uzyskujesz wtedy przesunięcie świateł do VII strefy (istotnych świateł) a reszta powinna ci się w dole zmieścić.

oczywiście analogicznie możesz zaprogramować C2 na -2EV i mierzyć w istotnym cieniu z przesunięciem do III strefy, ale matryca bardziej reaguje jak slajd więc lepiej mierzyć na światła
                te +2 odrazu nastawiam? czy najpierw mierze spotem na niebo a pozniej korekta o te +2?

Komentarz

• Vizzle
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 43

W moim mniemaniu różnicy nie ma, w końcu aparat dobierze ekspozycje do "0EV".

Komentarz

• eclipsis
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 120

BLOKADA EKSPOZYCJI i po kłopocie. Jak nie zablokujesz to przy przekadrowaniu aparat na bieżąco zmieni parametry ekspozycji.

Komentarz

• Ciekawski
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 36

Odświeżam, bo mam podobna problema.
                      Jak zrobić, żeby przycisk spustu nie blokował ekspozycji w czasie łapania ostrości?
                      Teraz gdy łapię ostrość (wciskam spust do polowy) to jednocześnie mierzy mi światło i gdy przekadrowuję, to ekspozycja zostaje z poprzedniego kadru, a światło po przekadrowaniu często jest inne.
                      Wolałbym, żeby cały czas mierzył światło, nawet po wciśnięciu spustu do połowy.

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

AFAIK nie da się tak.
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• sandr
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 103

C.Fn IV 1 p.3 ?

Komentarz

• Ciekawski
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 36

Nie załamuj mnie, przecież to prosta funkcja, tylko nie wiem gdzie się przełącza.
                            Zapomniałem napisać, że robię na preselekcji przysłony.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez sandr
                            C.Fn IV 1 p.3 ?
                            Próbowałem, to nie to.
                            Ostatnio edytowany przez Ciekawski; 20684. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez Ciekawski
                              Próbowałem, to nie to.
                              Ale to rozwiązanie jest najbliższe temu, co chcesz zrobić. Alternatywą jest blokada ekspozycji przed złapaniem ostrości.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Ciekawski
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 36

Nie no, odpada, wtedy w ogóle nie mam autofocusa a pomiar światła dalej nie nadąża za zmianą kadru.
                                Teraz mam C.Fn IV 1 p.0 i przynajmniej jest autofocus.
                                A w innych/wyższych modelach też nie da się tego ustawić?
                                Mam w planach 5D II.
                                Czy to moje wymaganie jest absolutnie nie do spełnienia?
                                Przecież to chyba brzmi logicznie - skoro przekadrowuję, to oczywiste jest, że światło się zmienia a ja chcę mieć prawidłowo naświetlone zdjęcie.

Komentarz

Pracuję...