Pytanie do posiadaczy ef 85 f/1,8 USM o spadek ostrości powyżej f4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sławek
    Uzależniony
    • 2008
    • 968

Zamieszczone przez Thunder
    U mnie ostrość najlepiej wypada w okolicy F4-5.6. Powyzej F8 widac juz strate jakości, ale ja to szkło rzadko przymykam nawet do 2.8
    U mnie identycznie, ale ja częściej używam go na pełnej dziurze niż na f4 dlatego w plenerze często mam założony szary filtr, ale i z nim jest super.
    Myślę że masz szkło do naprawy.
    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• Zig
      Coś już napisał
      • 2008
      • 69

Dziwne. Na f4.0 na pewno jest bardzo ostry, ale powyżej nie wiem. Nie robię fotek tym szkłem powyżej f4. Dla mnie ten obiektyw to przede wszystkim zakres od f1.8-f3.2.

Komentarz

• ryszard_ochódzki
        Początki nałogu
        • 2007
        • 255

U mnie brak problemów. Ostro jak trzeba Coś nie tak ze szkłem.
        Mordo Ty moja !

Komentarz

• Biperek
          Uzależniony
          • 2007
          • 593

No ja tez nie robiłem powyżej f4, tak z ciekawości trzasnąłem kilka fotek i się zdziwiłem. Na szczęście już jest OK Co pomogło ? ... grucha, pędzelek i patyczki kosmetyczne - czyszczenie lustra i wszystkiego co się dało we wnętrzu aparatu. Wychodzi, że miałem nieco przybrudzony układ optyczny związany z AF. Po czyszczeniu testowałem do f8 i wielka ulga - ze wszystkimi szkłami trafiam częściej tam gdzie chcę. 85-tki podobnie jak większość kolegów również używam raczej bliżej pełnej dziury (innych szkieł zresztą też, ostatnio głównie wnętrza).
          Pozdrawiam
          Marek/Biperek

Komentarz

• marekk_ok
            Uzależniony
            • 2007
            • 821

Zamieszczone przez tomdz
            Ostatnio popełniłem parę strzałów na f/8 - jest tak ostro, że 17-55 chowa się ze wstydu ;-)
            Az taka roznica?
            Zamierzam wymienic Tamrona 17-50 na Canona 17-55 i Twoje spostrzezenie mnie zmartwilo.

Komentarz

• tomdz
              Uzależniony
              • 2007
              • 637

Zamieszczone przez marekk_ok
              Az taka roznica?
              Zamierzam wymienic Tamrona 17-50 na Canona 17-55 i Twoje spostrzezenie mnie zmartwilo.
              Nie no, podkoloryzowałem trochę :-) Ostro jest na jednym i na drugim. 85 na pewno jest bardziej plastyczny, ale to w końcu stałka. 17-55 to świetny obiektyw i polecam go z całego serca.
              Body, stałki, zoomik

Komentarz

Pracuję...