Żółte zdjęcia z lampą (mieszane światło )

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez monii
    ale i tak przeciez trzeba jakoś tą żółć zlikwidować tak aby kolory były naturalne.
    Ale dlaczego 'trzeba' ?
    Kolory 'naturalne' są takie jakie twoje oczy widziały w momencie robienia zdjęcia. Po co na siłę wymęczyć idealny balans bieli w warunkach w których nigdy byś na własne oczy nic białego nie zobaczyła?

Komentarz

• 777
      Uzależniony
      • 2006
      • 536

ja powiem swoje doswiadczenia
      dzis robilem zdjecia z okazjii 11 listopada w szkole i myslalem ze rzuce 30d o parkiet...
      tak skopany wb to po prostu ...oczywiscie robilem w rawach i bede sie z nimi meczyl ale ...
      wb to nie najmocniejsza storna canonow przynajmniej nie tych topowych
      kolega robil d200 i bylo o niebo lepiej...ehh
      6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• Kreon
        Bywalec
        • 2006
        • 122

Widze, ze sporo ludzi ma problemy z WB. Kupcie sobie WhiBal'a i zycie stanie sie proste!

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

Mam WhiBala.. Ale to nie jest jakieś magiczne czary mary, które nagle Ci wyrówna różne źródła światła do tej samej temperatury.. a o tym jest ten wątek
          Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• 2marekm
            Początki nałogu
            • 2007
            • 419

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=250117649

Już gdzieś to pisałem...napiszę jeszcze raz.
            Tutaj jest specjalna folia na lampę błyskową do fotografowania przy świetle mieszanym.
            Koszt niewielki, a efekt może być dobry.

Komentarz

• marekb
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2273

2marekm widze że kupiłeś więc sie pochwal co to warte i może jakies surówki...?? a swoją drogą fajnie by było jakby można było zmieniac temp w samej lampie...

Komentarz

• 777
                Uzależniony
                • 2006
                • 536

oj ...przydaloby sie
                moze w speedlite 780ex dadza taki bajer...
                6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• 2marekm
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 419

2marekm widze że kupiłeś więc sie pochwal co to warte i może jakies surówki...?? a swoją drogą fajnie by było jakby można było zmieniac temp w samej lampie...

No właśnie, kiedyś kupiłem, ale prawdę mówiąc nie było okazji aby dokładnie przetestować.
                  Wieczorem postaram się zrobić testy... światło żarówek i lampy błyskowej.

p.s.
                  Dlaczego nie działa u mnie zaznaczanie tekstu.

Komentarz

• himi
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 2638

I co z tym testem?
                    EDIT
                    o, pospieszyłem się nie czytając daty twojego posta, w pół godziny nie dasz rady

Komentarz

• fotomoto
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 74

Śluby ,wesela i temu podobne zawsze robię przy 1000 ISO i dłuższych czasach dlatego też mam ciągle problem z zimnym przodem i żółtym tłem.
                      Od jakiegoś czasu stosuję taki patent że wkładam w stofena kawałki przezroczystego tiulu ( dostałem gratis ścinki od koleżanek,albo za grosze w sklepie) w odcieniach żółci,pomarańczy lub beżu i w zależności jakie mam światło zastane wpycham jeden lub dwa i jest sporo lepiej . Czasem też kombinuję przy stofenie pod kątem w górę że na dolną ściankę paseczek a przód i góra czysta żeby odbicia nie zażółcać.

Komentarz

• 2marekm
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 419

Mały teścik, z lampą na którą założono folię pomarańczową jasną.
                        Przykłady niestety nie uwidaczniają jakiś zasadniczych różnic. Gdyby być może, motyw i oświetlenie /np. kościół lub hala/ były inne, wtedy można byłoby dyskutować nad celowością tego zabiegu.

Oczywiście...proszę nie zwracać uwagi, na treść, i inne niedoróbki.

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

no to akurat zły przykład. Najlepiej zrobić fotki w długim pomieszczeniu z twarzą z przodu i w tyle (już poza zasięgiem lampy) z oświeteniem żarowym

Komentarz

• Kliniak
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 32

Witam po raz pierwszy na forum! Muszę się przyznać, że testowałem już na jednym weselu folię zmieniającą temperaturę barwową lampy błyskowej i efekty były bardzo dobre. W aparacie ustawiałem balans światła sztucznego /żarówki/ i przy 2 silnych halogenach + żarówki w kinkietach przy czułości od 400 do 800 lampą z folią dopalałem w sufit. Kolorystyka wyszła naprawdę więcej niż poprawnie. Zdjęć nie mogę publicznie udostępnić, więc pozostaje Wam wierzyć na słowo i samemu spróbować. Folię kupiłem na alegro za 10 zł + przesyłka. Polecam ten patent!

Komentarz

• gzak
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 239

Heeej! Ja również używam wspominanej folii.. Zrobiłem dzisiaj mały test, aby pokazać jak to działa. Poniżej 2 zdjęcia z dwoma różnymi źródłami światła - lampą na aparacie i światłem żarowym z boku skierowanym na twarz...
                              Na górze zdjęcie z folią na lampie, na dole bez.
                              Mam nadzieję, że się komuś przyda...

Grzechu
                              http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
                              Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• Fabik
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 88

Być może ja pomogę filtr obniżający do 3800K oświetlenie sali - żarówki, lampa na wprost
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Ostatnio edytowany przez Fabik; 5259. Powód: Automerged Doublepost
                                Canon

Komentarz

Pracuję...