skaner Plustek ST64+ ... ocena?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

iczek, a jakbyś docisnął negatyw jakąś szybką?
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• iczek
      Uzależniony
      • 2004
      • 711

No wlasnie...! Ale kurcze boje sie, ze bede mial jeszcze wiecej newtonów... niemniej dzis bede probowal rozne opcje....
      Rozumiem, ze ten Twoj Epson to jest tylko do 35mm....

I to jest latwiej, bo mniej do wyginania. Sprawdzilem paski 35mm u mnie (po 6 klatek) i calkiem plasko przylegaja. Mniejsza powierzchnia filmu robi swoje, ale te moje "przescieradla" 6x6 to kurcze falują jak chcą...
      FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
      Ptaki
      Portrety
      Pejzaż

Komentarz

• stdanielo
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1081

Zamieszczone przez iczek
        No wlasnie...! Ale kurcze boje sie, ze bede mial jeszcze wiecej newtonów... niemniej dzis bede probowal rozne opcje....
        Musiałbyś jakoś spróbować rozładować ładunki elektrostatyczne na kliszy, kiedyś jak pracowałem w labie, to mieliśmy takie urządzenie przez które przepuszczało się film (szczotki na górze i na dole, zasilane to to było na dodatek), nie dość, że zbierało ładnie kurz to jeszcze rozładowywało ładunki elektrostatyczne. Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to im mniej ładunków na kliszy tym mniejsze newtony.[/quote]

Rozumiem, ze ten Twoj Epson to jest tylko do 35mm....
        No niestety, a szkoda, też mi zależało na szerokim obrazku, ale coś nie mogłem się przekonać do Plusteka, miałem już jednego kiedyś, ze 3 Musteki i nigdy nie byłem zadowolony, V100 za tą kasę jest naprawdę niezły. Z ciekawości masz może jakiś skan nagatywu z ST64+? Ciekaw jestem jak wypada w porównaniu z moim Epsonem.
        www.kondereszko.pl

Komentarz

• iczek
          Uzależniony
          • 2004
          • 711

Nie chce nic wysylac dopoki nie naumiem sie coc troche, bo po rostu zrobilbym zla rkelame, ale moze niekoniecznie z powodu niskiej jakosci sprzetu, co z powodu mojej indolencji....

Obiecuje, ze wrzuce na forum probne skany za pare dni...
          Ptaki
          Portrety
          Pejzaż

Komentarz

• stdanielo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1081

ja swoje skany, wrzuciłem na defaultowych ustawieniach skanera, jak się trochę sterownikiem pobawiłem to efekty były lepsze, jak będziesz coś wrzucał, to napisz co nieco o ustawieniach sterownika
            www.kondereszko.pl

Komentarz

• rysiaczek
              Uzależniony
              • 2005
              • 897

iczek a skaner dobrze Ci ostrzy jak skanujesz bez ramek? W starym epsonach walczylismy z nierownosciami tak, ze zamiast ramek dawalismy mala szybke _pod_ klatki i je dociskalismy - odleglosc byla zachowana, a klatki lezaly rownolegle do powierzchni.
              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• iczek
                Uzależniony
                • 2004
                • 711

rysiaczek - no ja probowalem z szklem na slajdzie i wychodzi kicha! Newtony straszne. Ale nie probowalem pod... czyli na plyte kladziesz szybke, na to slajd w ramce?
                ale to nadal jest to samo co sama ramka
                Slajd w ramce jest niestety tez wygiety i z ostroscia sa problemy

Oj chyba sie zdenerwuje na te urządzenie i przeboleje strate na profi skany
                Ptaki
                Portrety
                Pejzaż

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

W Coolscanie 9000 w przypadku ramek bez szybki i 120-tek miałem sakramenckie problemy z ostrością, spowodowane wyginaniem się slajdów. Przygniatałem, prasowałem, szpanowałem, modliłem się do sq..., a i tak g... to wszystko dawało. W akcie szału, desperacji i rozpaczy kupiłem Nikonowską ramkę z szybkami antyniutonowskimi (sq...wiale drogie, opcjonalne akcesorium) i dopiero to utensylium pomogło - niutony czasem oczywiście i tak wychodzą, ale z pewną taką nieśmiałością, natomiast skany wreszcie są ostre po całości.
                  Co ciekawe - nie przypominam sobie, żebym miał wcześniej tego typu problemy w Duoscanie i Duoscanie T2500 - albo miały lepsze ramki, albo obiektywy o większej głębii ostrości, albo przy tej jakości problem nie rzucał się jeszcze w oczy...
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

Pracuję...