Obiektywy makro Canon 100/2,8, sigma 105/2,8, tamron 90/2,8 jakością optyczna nie różnią się praktycznie po przymknięciu, pełnej dziury to siew makro nie używa, za mało GO. Poprzednia wersja sigmy miała mało listków przesłony co miało wpływ na rozmycie nieostrości, nowa ma już chyba 8 czy 9 wiec jest ok. Obiektywy różnią się szybkością pracy AF – sigma działa jak żółw tyle że przy makro i tak się ostrzy ręcznie. Jedyną przewaga canona są lepsze powłoki. Tyle ze przy makro to się raczej nie robi zdjęć pod słońce. Żadnego z tych obiektywów nie polecam do portretu, za ostre. Wyjdą zdjęcia do dermatologa
jaki obiektyw do macro??
Zwiń
X
-
-
Skoro masz już Heliosa, to kup sobie na początek:Zamieszczone przez PORTERco bedzie lepszym rezultatem:
1) KIT + odwrocony obiektyw z zenita ( skręcić je mordkami do siebie )
2) odwrócony KIT
1) Adapter EOS/M42 np. ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81238220
2) Pierścienie pośrednie np. te będą bardzo wygodne http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81032443
3) Redukcję pozwalającą skręcić obiektywy mordkami, czy przejściówkę z gwintu 58mm (KIT) na gwint 49 lub 52mm (Helios)
W ten sposób nie wydając masy pieniędzy zyskasz wiele możliwości, zarówno w eksperymentach z makro, jak również dzięki redukcji EOS/M42 będziesz także mógł używać Heliosa np. do portretu i wielu, wielu innych tematów.Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
czeczot>" Jedyną przewaga canona są lepsze powłoki"
A czy inne modele obiektywów do makro które wymieniasz nie zmieniają długości przy ostrzeniu? Bo Canon nie - nie straszy się w ten sposób owadów.Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.Komentarz
-
A ile ci obiektyw zmienia długość przy fotografowaniu owadów jeżeli pracujesz w okolicy skali odwzorowania 1:1. O 1 – 2 cm? Kolejna sprawa żeby dobrze naostrzyć to robisz to wolno. Zresztą ja ostrze poruszając się całościowo w przód lub w tył a nie kręcę obiektywem – tak jest mi łatwiej. Więc wewnętrzne ogniskowanie canona jest mi zbędneZamieszczone przez tomurbanowiczczeczot>" Jedyną przewaga canona są lepsze powłoki"
A czy inne modele obiektywów do makro które wymieniasz nie zmieniają długości przy ostrzeniu? Bo Canon nie - nie straszy się w ten sposób owadów.Komentarz
-
Komentarz
-
Masz obie konfiguracje... Sprawdz. Potrzymaj i porob co nieco.Zamieszczone przez PORTERco bedzie lepszym rezultatem:
1) KIT + odwrocony obiektyw z zenita ( skręcić je mordkami do siebie )
2) odwrócony KIT
A potem dokup pierscien, ktory uznasz za stosowne...
Mnie w przykladankach nie podoba sie podla winieta (czyt. kolko na srodku). Kit daje ladny obraz na cala matryce. Choc fakt ze to nie Helios tylko marna 50'tka Canon'a byla.Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338....Komentarz
-
apropo tych pierscieni co przenosza wartosc przeslony to dzialaja w ten sposob ze jak na body ustawi sie przeslone 11 to ten popychacz sam nastawi przeslone na 11 ?? tak ? a jak bym mial przierscienie bez przeniesienia przeslony to body pokaze np przeslone f-11 to przeslone bedzie trzeba przymknac samemu na obiektywieZamieszczone przez gwozdztSkoro masz już Heliosa, to kup sobie na początek:
1) Adapter EOS/M42 np. ten http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81238220
2) Pierścienie pośrednie np. te będą bardzo wygodne http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81032443
3) Redukcję pozwalającą skręcić obiektywy mordkami, czy przejściówkę z gwintu 58mm (KIT) na gwint 49 lub 52mm (Helios)
W ten sposób nie wydając masy pieniędzy zyskasz wiele możliwości, zarówno w eksperymentach z makro, jak również dzięki redukcji EOS/M42 będziesz także mógł używać Heliosa np. do portretu i wielu, wielu innych tematów.EOS 300D + kit :-))Komentarz
-
Wiesz, że dzwoni; ale nie wiesz w którym kościele :-)Zamieszczone przez PORTERapropo tych pierscieni co przenosza wartosc przeslony to dzialaja w ten sposob ze jak na body ustawi sie przeslone 11 to ten popychacz sam nastawi przeslone na 11 ?? tak ? a jak bym mial przierscienie bez przeniesienia przeslony to body pokaze np przeslone f-11 to przeslone bedzie trzeba przymknac samemu na obiektywie
Po pierwsze: przy M42 przysłonę regulujesz tylko i wyłącznie na obiektywie, a body (niezależnie z jakimi pierścieniami, czy też bez nich) zawsze pokazuje przysłonę "00", ale nie musisz się tym martwić, bo w trybach M i Av światło zmierzy poprawnie.
Teraz druga sprawa: zakup pierścieni z popychaczami czy bez nich zależy od tego, jaki masz model tego Heliosa?
I tak: jeśli posiada on przełącznik A/M i można przymykać przysłonę do wartości roboczej bez wciskania popychacza w obiektywie lub jest to Helios bez automatycznej przysłony, to możesz kupić pierścienie pośrednie bez tych popychaczy.
Jeśli natomiast Twój Helios posiada automatyczną przysłonę, a nie posiada przełącznika, to lepiej kup pierścienie z popychaczami, gdyż domkną one przysłonę do wartości roboczej.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
;-) wlasnie o to mi chodzilo ;-) moj Helios ma przelacznik A/M ;-) = pierscienie bez popychaczy ;-) dzieki za wyjasnienie tematu ;-)EOS 300D + kit :-))Komentarz
-
Tak z innej beczki, na Twoim miejscu udalbym sie na kuracje odwykowa uzywania emotikonow...Zamieszczone przez PORTER;-) wlasnie o to mi chodzilo ;-) moj Helios ma przelacznik A/M ;-) = pierscienie bez popychaczy ;-) dzieki za wyjasnienie tematu ;-)
PozdrawiamKomentarz
-
-
Najlepszy stos. jakość/cena = Tamron 90/2,8. Mam, sprawdziłem, bez zarzutu.50D + C 15-85 ; C 70-200LKomentarz
-
jaki obiektyw do macro??
Witam, mam pytanie jaki obiektyw nabyc do fotografowania owadów, nie posiadam wiedzy ani doświadczenia w tym temacie, proszę o pomoc w doborze soprzętu, za wszelkie porady serdecznie dziękuję, posiadam canona 30dKomentarz
-
Moze canon 50mm 1,8 + pierscienie redukcyjne (calosc kolo 1000zl)350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :PKomentarz
-
Komentarz