O „kitowym” makro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Zamieszczone przez Grzdyll
    Echh, nie uparłem, ale po prostu z powodów finansowych nie zakładam zbyt szybko zakupu innego obiektywu (ot, takie biadolenie gościa, co go nie stać na żadne 100/2.8 ;-) ). Oczywiście rację ma Mac – „za małe pieniądze niestety uzyskuje się małe rezultaty” tylko mnie stać co najwyżej na takowe...
    Przegladnales te linki ktore wkleilem? Mysle ze uwzgledniajac odwroconego kit'a nie ma sensu sie babrac w soczewki... Wcale nie sa tanie a efekty sa zwykle marne... W miare ostro na srodku a dookola "bida z nyndza"... Skali odwzorowania pewnie tez takiej nie uzyskasz. Lepiej chyba odkladac na dobre szklo... W czasie zbierania na cos akurat bedziesz mogl sie pobawic w focenie kitem tego, co nie zawsze widac
    Ja tam tez mysle ze mnie nie stac na setke makro Ale mysle tez ze pakowanie pieniedzy w nie dokonca udane akcesoria nie ma sensu... Zdecydowanie predzej kupie prawdziwy obiektyw makro, nawet ruski, jak jak bede inwestowal w jakies polsrodki "byle taniej". Tez mialem na poczatku chec na soczewki... Nie kupilem... Nikt nie byl ich w stanie doradzic jako cos z czego mozna byc zadowolonym. W wiekszosci bylo to mocno przejsciowe uzytkowanie... Nawet niektorzy szybciej sie ich pozbyli jak kupili...

Pamietaj... Oszczedni placa dwa razy... Mozna kupic raz a dobrze, a mozna kupic dwa razy tanie G i dalej bedzie zle...

Btw... Skala odwzorowania z "odwrotnego kita" jest super. Duzo duzo lepsza jak z przykladana piecdziesiatka. Juz nie ma nedznego kolka na srodku. Mozna powiedziec ze piecdziesiatka nie ma startu No i jakosc tez raczej lepsza... Ciemno troche przy malych dziurach, ale dobra latarka i lampa i jest ok... Efekt swietny. Musze sobie jeszcze jakis pierscien zorganizowac do body
    Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
    ...

Komentarz

• Grzdyll
      Bywalec
      • 2005
      • 135

Jasne że linki przeglądnąłem, tylko jestem anglo i (trochę) francuskojęzyczny a dźwięczny język sąsiadów zza Odry brzmi dla mnie niezbyt zrozumiale... :-?
      Ale racja, patrząc na uzyskiwane rezultaty „odwrotny” kit (bo rozumiem że tak właśnie to robione) wygląda całkiem nieźle. Poprawcie jeśli się mylę – potrzebna do takiego focenia jest jedynie przejściówka? (i jaka dokładnie, bo doczytać się tam ciężko... :neutral: ). I czy ostrzenie (bo manual przecież) nie jest w takim przypadku problematyczne – przecież wtedy pierścień focusa znajduje się tuż przy body?
      Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

W makro prawie zawsze ostrzysz nogami tzn. ustawiasz ostrość najbliżej jak się da i przesuwasz aparat bliżej/dalej. Co do przejściówki to jakąś tego typu mam, ale nie pamiętam na jaką średnicę (jest zintegrowana z przejściówką eos/m42)

Gonzo44, nie pamietam z jakiej odległości ostrzy. Sprawdzę wkrótcę, ale chyba kilkanaście cm co najmniej (mieszek+3pierścienie).
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

No... Ja zaodrzanskiej mowy tez nie kumam (mimo ze bardzo chcieli mnie nauczyc w szkole)

W zasadzie do tego focenia potrzebujesz kit'a i body... Mozna sie obejsc i bez przejsciowki...

Zapinasz kita do body, ustawiasz sobie przyslone (tak do f8-11 dobrze przymknac)... Odpinasz... Lapiesz miedzy dwa palce (tutaj pewna dowolnosc chwytu), przykladasz do body, zblizasz do obiektu... no i cyk Ostrzysz jak napisano powyzej... "nogami"... AF nie ma sensu... Najmniejsze drgania powoduja przejechanie z ostroscia... Nawet jak zlapiesz ostrosc AF'em to zaraz przejedziesz ruchem wlasnym... Szybciej jest zmieniac odleglosc od obiektu... Po kilku probach jest to odruchowe... Pozatym podejzewam ze precyzja AF'a tego obiektywu na te odleglosci byla by raczej za mala...

Efekty sa bardziej niz zadowalajace. Tam na jednym ze zdjec jest pokazany kit poprzyczepiany jakimis gumkami do body Da sie i tak... Ja tam tez mysle zorganizowac sobie jakis permanentny chwyt, ale nawet taka "prowizorka" swietnie sie robi... Przedewszystkim za free. Nie trzeba nic extra.
          ...

Komentarz

• gonzo44
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1304

Zamieszczone przez KuchateK
            AF nie ma sensu
            jezeli dobrze zrozumialem obrazki, to AF nie dziala bo obiektyw nie jest podlaczony do body
            Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez KuchateK
              Zapinasz kita do body, ustawiasz sobie przyslone (tak do f8-11 dobrze przymknac)... Odpinasz...
              i dziwisz sie dlaczego nie masz ustawionej przyslony f/8

Obiektyw przymyka sie tylko w momencie wyzwalania migawki lub po przycisnieciu podgladu glebi ostrosci.

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

To powyzej nieco blizej to tak w skrocie Popatrz pare postow wyzej... Dokladnie napisalem jak przymknac przyslone dowolnego EF'a i miec ja przymknieta po odpieciu
                ...

Komentarz

• gonzo44
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1304

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                  i dziwisz sie dlaczego nie masz ustawionej przyslony f/8

Obiektyw przymyka sie tylko w momencie wyzwalania migawki lub po przycisnieciu podgladu glebi ostrosci.
                  Pewny jestes? Bo u mnie jezeli odepniesz obiektyw trzymajac wcisniety podglad GO to przyslona w obiektywie zostaje. :cool:
                  Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• DoMiNiQuE
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3548

Zamieszczone przez gonzo44
                    Pewny jestes? Bo u mnie jezeli odepniesz obiektyw trzymajac wcisniety podglad GO to przyslona w obiektywie zostaje. 8)
                    Faktycznie

Komentarz

• Artur Lewandowski
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 195

Mój guru to Arkadiusz Stopa i jego kombinatorstwo:

Ten zestawik rozwala i na dodatek sam go zmajstrował a na dodatek bardzo ładnie i krok po kroku wszystko opisał.

Komentarz

• karo82
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 125

Zamieszczone przez Artur Lewandowski
                        Mój guru to Arkadiusz Stopa i jego kombinatorstwo:

Ten zestawik rozwala i na dodatek sam go zmajstrował a na dodatek bardzo ładnie i krok po kroku wszystko opisał.
                        niezle to skomponowal wszystko, ale nie wiem czy zauwazyles, ze posiada 100mm macro do tego lampe macro, co daje sume ponad 4000 zl
                        body: 94kg,190cm|szkiełka: w lodowce jakies 0,5 i dwa piwka
                        digart|wikaad

Komentarz

Pracuję...